_bogus_ 30.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam, Wiedziony legalizmem (lub jak inni uważają: głupotą) zgłosiłem zamiar wybudowania wiatki. Zgodnie z przepisami, wystarczy zgłoszenie by wybudować wiatkę parterową, wolno stojącą, o powierzchni do 25 m^2 w ilości do 2 sztuk na każde 500 m^2 działki. Niestety odrzucono moje zgłoszenie gdyż wiatka na rysunku dotykała do domu. Mam w związku z tym pytanie do mądrych ludzi: o ile muszę przesunąć podpory wiatki od domu żeby to był wolno stojący obiekt? Miejsca za dużo nie mam więc każdy centymetr się liczy. I wiedza czy wystarczy 2 cm jest istotna. Na odpowiedź w tej sprawie w urzędzie nie mam co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.08.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Myśle, że oparto sie na Rozporzadeniu ....par.12.1.7 " Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na sąsiedniej działce.";Zaklasyfikowanie wiaty do kategorii "budynek gospodarczy" może wynikać z tego, że w PB "zrównano" te "budowle" Art.29.1.2. Czy słusznie - moim zdaniem nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 To chyba nie ten paragraf, skoro tu napisano: "na sąsiedniej działce." Rozumiem, że ta wiatka jest na tej samej działce. Mam w pracy bazę aktów prawnych, w tym prawo budowlane. Zrobiłem jej przeszukanie, aby znaleźć definicję określenia "wolnostojący" lub "wolno stojący". Odwołania są, a definicji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.08.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Fakt, źle "zinterpretowałem" przecinki - co mogło sie też "trafić" urzednikowi Ale może to rozjaśni sytuację - z uzasadnienia wyroku sadowego: "Trzeba się również zgodzić z organem, iż w niniejszej sprawie nie można mówić o obiekcie wolno stającym, albowiem jak wynika z załączonego projektu architektoniczno-budowlanego obiekt ten przylega częścią jednej ze ścian do budynku mieszkalnego i wchodzi się do niego przez pomieszczenie usytuowane wzdłuż budynku mieszkalnego, mimo, że posiada samodzielną konstrukcję. Przyleganie obiektu budowlanego chociażby częścią jednej ściany do innego obiektu budowlanego wyklucza, w ocenie Sądu, założenie, że jest to obiekt wolno stojący. " Biorąc to pod uwagę każda odległość miedzy obiektami budowlanymi spełnia warunek "wolnostojacy". no ale sa jeszcze przepisy p.poż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Zapewne gdyby upewnić urzędników,żw iata będzie ieć osobne fundamenty to może i stać 1 cm od innego obiektu. Póżniej można jedno z drugim połączyć. Przynajmniej nie przypominam sobie nic innego - ręki jednak nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts