lena31 30.08.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Mam w tym roku bardzo duzo winogrona bialego. Czy macie jakiś dobry, sprawdzony przepis na sok z winogron, wino lub nalewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 30.08.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wątek o przetwórstwie winogron: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=110343 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 30.08.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Ja to bym z nimi zrobił tak Najpierw wycisnął porządnie sok. Potem wlał to gąsiora. Zaczopował korkiem z rurką fermentacyjną. Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową. A potem wszedłbym na wątek, podany wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 30.08.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 jak to co WINO tylko WINO jest dobre z WINOGRON, a WINOGRONA są specjalnie na WINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 30.08.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Balony dużo miejsca zajmują. Może z tego zrobić koncentrat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.08.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 JEŚLI CHCESZ ABY BYŁO ZROBIONE DOBRZE,ZRÓB TO SAM. Koncentrat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 To ja troszkę na przekór PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 31.08.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 To ja troszkę na przekór PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. A potem odkręć słoiczki i to wszystko do gąsiora Żartuję oczywiście. Fajny przepis. Może kiedyś wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.08.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Czasami, jeśli nie chcę zbyt długo smażyć, po prostu zbieram chochelką sok z wierzchu, wlewam do butelek i pasteryzuję. A w garnku zostawiam samą gęstą konfiturkę. Pyszna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 31.08.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 nadal jestem za WINEM bez duszenia bąbelków i BEZ MYCIA coby drożdży nie wypłukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 31.08.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 JEŚLI CHCESZ ABY BYŁO ZROBIONE DOBRZE,ZRÓB TO SAM. Koncentrat? Sama prawda,sama prawda. Tylko trzeba mieć dobrą maszynę do pisania,bo książka może wyjść zbyt okrutna. A teraz pytanie za 5 punktów: Kto nie pisał książek w latach `80 ? (bo domyślam się ,że czytali wszyscy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.09.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Ja tam i czytałam, i pisałam... Kiedyś nawet w trakcie pisania podarło mi się... Ale było zamieszania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 01.09.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Q-rwa jakie konfitury . Tylko wino. PS. ja dziś swoje oberwałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 01.09.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 U mnie są ciemne fioletowe, ale za mało i na dobre WINO nie wystarczy więc trochę dokupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.09.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ja to bym z nimi zrobił tak Najpierw wycisnął porządnie sok. Potem wlał to gąsiora. Zaczopował korkiem z rurką fermentacyjną. Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową. A potem wszedłbym na wątek, podany wyżej Jak to "Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową.", nie zacznie bąblować, to to nie jest winogron!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.09.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Tylko trzeba mieć dobrą maszynę do pisania,bo książka może wyjść zbyt okrutna. I żadnych nowelek, czy też opowiadań!!! Tylko pełne powieści, najlepiej w kilku tomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Twoje, lwowskie opowiadnie było dłuższe od mojego, więc zaczynaj. Temat dowolny. Jeśli chodzi o winne opowiesci, to mam temat tylko na bardzo krotkie opowiadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesoly_r 05.09.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 1. Zbieramy już całkowicie dojrzałe owoce (najlepiej dokonać pomiaru zawartości cukru aerometrem lub refraktometrem)2. Oddzielamy szypułki3. Gnieciemy jagody4. siarkujemy pirosiarczynem potasu lub sodu w ilości 10g na 100kg owoców5. Odciskamy bardzo delikatnie w prasie6. Odciśnięty sok zadajemy drożdżami winiarskimi do win białych7. Fermentujemy w niskiej temperaturze 15-17*c Po zakończonej fermentacji (5-10 dni) obciąg, siarkowanie i zalewamy do gąsiora.W przypadku białych winogron cały proces powinien odbywać sie z jak najmniejszym dostepem do powietrza....Oczywiście do całości nie powinno się dodawać ani wody ani cukru.Nie chce Cię martwić, ale pewnie owoce, które posiadasz zbytnio mogą się nadawać na wino, chyba że znasz odmianę...Zainteresowanych wyrobem wina zapraszam na stronę http://www.wino.org.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Moje winogrona, "na oko" 5 kg muszą jeszcze poczekać. Swenson Red. W przyszłym roku będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesoly_r 05.09.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Swneson Red to niestety Vitis labrusca.Polecam posadzić jakieś w miarę odporne mieszańce typ rondo, regent. Przynajmniej da się z tego zrobić przyzwoite wino. Są to odmiany, które w większości miejsc w Polsce przy odrobinie chęci dojrzeją. W tej chwili na Dolnym Ślasku maja już blisko 20% cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.