Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobic z winogron?


lena31

Recommended Posts

Ja to bym z nimi zrobił tak

Najpierw wycisnął porządnie sok.

Potem wlał to gąsiora.

Zaczopował korkiem z rurką fermentacyjną.

Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową.

A potem wszedłbym na wątek, podany wyżej :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JEŚLI CHCESZ ABY BYŁO ZROBIONE DOBRZE,ZRÓB TO SAM.

 

Koncentrat? :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja troszkę na przekór

 

PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON

 

Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja troszkę na przekór

 

PYSZNA KONFITURA Z WINOGRON

 

Weź 5 kg winogron i zasyp na noc 1 i 1/4 kg cukru. Rano postaw na słabym ogniu, mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj 3 płatki pelargonii lub 7 gożdzików. Smaż powoli, aż konfitury zgęstnieją. W czasie smażenia zbieraj łyżką pływające po wierzchu pestki. Pod sam komiec smażenia (kilka minut) dodaj 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj słoiczki 20 min. :D

A potem odkręć słoiczki i to wszystko do gąsiora :lol: :lol: :lol:

Żartuję oczywiście.

Fajny przepis. Może kiedyś wykorzystam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami, jeśli nie chcę zbyt długo smażyć, po prostu zbieram chochelką sok z wierzchu, wlewam do butelek i pasteryzuję. A w garnku zostawiam samą gęstą konfiturkę. Pyszna... :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to bym z nimi zrobił tak

Najpierw wycisnął porządnie sok.

Potem wlał to gąsiora.

Zaczopował korkiem z rurką fermentacyjną.

Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową.

A potem wszedłbym na wątek, podany wyżej :wink:

Jak to "Po najpóźniej dwóch trzech dniach jeśli ciecz w rurce nie zaczęła bąblować, to wlałbym namnożoną matkę drożdżową.", nie zacznie bąblować, to to nie jest winogron!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twoje, lwowskie opowiadnie było dłuższe od mojego, więc zaczynaj. :D

Temat dowolny.

Jeśli chodzi o winne opowiesci, to mam temat tylko na bardzo krotkie opowiadanie. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Zbieramy już całkowicie dojrzałe owoce (najlepiej dokonać pomiaru zawartości cukru aerometrem lub refraktometrem)

2. Oddzielamy szypułki

3. Gnieciemy jagody

4. siarkujemy pirosiarczynem potasu lub sodu w ilości 10g na 100kg owoców

5. Odciskamy bardzo delikatnie w prasie

6. Odciśnięty sok zadajemy drożdżami winiarskimi do win białych

7. Fermentujemy w niskiej temperaturze 15-17*c

 

Po zakończonej fermentacji (5-10 dni) obciąg, siarkowanie i zalewamy do gąsiora.

W przypadku białych winogron cały proces powinien odbywać sie z jak najmniejszym dostepem do powietrza....

Oczywiście do całości nie powinno się dodawać ani wody ani cukru.

Nie chce Cię martwić, ale pewnie owoce, które posiadasz zbytnio mogą się nadawać na wino, chyba że znasz odmianę...

Zainteresowanych wyrobem wina zapraszam na stronę http://www.wino.org.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje winogrona, "na oko" 5 kg muszą jeszcze poczekać. Swenson Red.

W przyszłym roku będzie więcej. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swneson Red to niestety Vitis labrusca.

Polecam posadzić jakieś w miarę odporne mieszańce typ rondo, regent. Przynajmniej da się z tego zrobić przyzwoite wino. Są to odmiany, które w większości miejsc w Polsce przy odrobinie chęci dojrzeją. W tej chwili na Dolnym Ślasku maja już blisko 20% cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...