Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś budował z bloczków gipsowych????!!!

Recommended Posts

Mam ogromna prośbe, czy słyszeliście, albo lepiej budowaliście może z bloczków gipsowych? :-?

Znalazłam w internecie na ich temat tylko tyle, że są to bloczki gipsowe ścienne ekogips-to pustaki z czystego zaczynu gipsowego wypełnione styropianem i mają rozmiar 498/340/248mm. Rozróżnia sie bloczki podstawowe typu 80(masa 29kg) i typu 100(masa 27kg). Stosowanie: ściany nośne, także osłonowe w budownictwie szkieletowym. Mają korzystny współczynnik przenikania ciepła 0,31 - 0,35 W/(m 2 YK) pozwala na wykonywanie ścian jednowarstwowych. Bloczki łączy się klejem gipsowym P (Dolina Nidy) lub Perlfix (Knauf). Ściany można wykańczać na zewnątrz tynkiem akrylowym lub mineralnym, a od wewnątrz - gładzią gipsową lub płytami na bazie gipsu.

To tyle informacji technicznych, a co z praktyką?? :roll:

Błagam o jakies informacje. A najlepiej o ceny, jeśli się orientujecie.

Mam zdjęcie tych bloczków, ale szczerze nie wiem jak je tu umieścić :oops:

Pozdrawiam forumowiczów i czekam :D

Boss K.[/img]

To tyle informacji technicznych, a co z praktyką??[/img]

a zastanawiales sie po co ci ta egzotyka i jaka wniesie wartosc ??

bedziesz mial klopot ze znalezieniem wykonawcy, musisz przerobic projekt .... a co najwazniejsze, jak bedziesz chcial sprzedac chatke, to dostaniesz polowe ceny rynkowej domu o podobnym metrazu ....

wiem jedno: eksperymenty za sumy jakie sie wydaje przy budowie domu, wole pozostawiac innym ;-)

• 1 year później...

I ja mam prośbę :)

Dla odmiany absolutnie nie chcę budowac domu z bloczków. Jednak jestem studentem i mam do wykonania projekt domu, w którym ściana konstrukcyjna zewnętrzna jednokondygnacyjnego domku rodzinnego ma byc wykonana z gipsu, nie może byc to żaden system (SOVA, R, itd.).

Zapewne zostaje mi szalunek, ale na ten temat Internet, dostępna mi literatura i grono żaków milczy. A już na pewno przenikalności cieplnej mieszaniny piasku i gipsu nie znajde, chwilowo moje prywatne laboratorium w piwnicy też tego nie zbada.

Czy ktoś mógłby mi pomoc znaleźc jakieś rozwiązanie? Obliczyc mniej więcej wiarygodne dane takiej ściany monolitycznej (szacuję, że 40cm tego wytrzyma jako ściana przy silikonowym tynku, a z 10cm styropianu extr. ściana będzie spełniac normy przenikalnosci cieplnej - porównuję z innymi materiałami), albo polecic jakies bloki nie-systemowe? Błagam! :D

Mam ogromna prośbe, czy słyszeliście, albo lepiej budowaliście może z bloczków gipsowych? :-?

Znalazłam w internecie na ich temat tylko tyle, że są to bloczki gipsowe ścienne ekogips-to pustaki z czystego zaczynu gipsowego wypełnione styropianem i mają rozmiar 498/340/248mm. Rozróżnia sie bloczki podstawowe typu 80(masa 29kg) i typu 100(masa 27kg). Stosowanie: ściany nośne, także osłonowe w budownictwie szkieletowym. Mają korzystny współczynnik przenikania ciepła 0,31 - 0,35 W/(m 2 YK) pozwala na wykonywanie ścian jednowarstwowych. Bloczki łączy się klejem gipsowym P (Dolina Nidy) lub Perlfix (Knauf). Ściany można wykańczać na zewnątrz tynkiem akrylowym lub mineralnym, a od wewnątrz - gładzią gipsową lub płytami na bazie gipsu.

To tyle informacji technicznych, a co z praktyką?? :roll:

Błagam o jakies informacje. A najlepiej o ceny, jeśli się orientujecie.

Mam zdjęcie tych bloczków, ale szczerze nie wiem jak je tu umieścić :oops:

Pozdrawiam forumowiczów i czekam :D

Boss K.[/img]

Gips jako material na sciany zewnetrzne to bardzo odwazne...moze w krajach pustynnych (Libia) gdzie jest malo wilgoci :-? Czy to polski wynalazek?

Myślę, że w Libii buduje się z porządniejszych materiałów z uwagi na spore wietrzenie ...

Poważnie taki rodzaj budownictwa brany jest na Zachodzie; w ekologicznych Niemczech i Francji buduje się domy z gipsu o wiele częściej niż w Polsce.

A ja ponawiam moją prośbę o pomoc osób, które zetknęły się z tym zagadnieniem.

BTW wydaje mi się, że eko-gips już nie istnieje.

I z tego co pamietam, Polska we wdrażeniu tego materiału w budownictwie miała swoje poważniejsze 3 grosze, było to trochę popularniejsze w PRLu jak w całym UW, potem zarzucono tą technologię, ale dziś mamy dobrze izolujące tynki silikonowe, modę na ekologię itd., więc pewnie to znowu stanie się zauważone.

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...