Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka gazowa

e.kala

Recommended Posts

Mam pytanie, może dla niektórych naiwne ale chciałabym sie upewnić.

Wykonywana mam instalację gazową i skrzynka gazowa ma byc obudowana w ogrodzeniu. Gdzie powinni wyprowadzić rurę gazową w stosunku do granicy działki z ulicą, żeby nie było później problemów z ogrodzeniem. Planujemy ogrodzenie klinkierowe.

Już sobie odpowiedziałeś(łaś). Ta skrzynka ma być w linii ogrodzenia, a wiadomo, że ogrodzenie klinkierowe nie może wychodzić na ulicę tylko powinno byc pomurowane na działce.

Moja rada jest taka (sam z resztą tak zrobiłem).

Weź geodetę do wytyczenia dokładnego działki aby było wiadomo gdzie murować ogrodzenie.

Zaplanuj sobie jak potrafisz miejsce na skrzynkę gazową.

Kup taką skrzynkę (i tak będziesz musiał za nią zapłacić).

Na podstawie gabarytów skrzynki wylej fundament pod przyszłe ogrodzenie. Nie tylko pod skrzynkę ale najlepiej właściwy odcinek, wynikający z technologii wykonania takiego fundamentu (np. uwzględniając przerwy dylatacyjne).

W miejscu umieszczenia tej skrzynki przez zalewaniem fundamentu umieść dwie rury kanalizacyjne fi 110 we właściwej odległości, które bedą wystawały powyżej fundamentu do wysokości docelowego klinkieru.

Wymuruj na odcinku ok 80cm (przynajmniej) fragment klinkieru - chodzi cały czas o miejsce przyłącza gazowego.

Jak będzie gotowe, to przyjadą gośącie od gazu i zrobią swoje.

Fakt że będą mieli ułatwione zadanie, ale dla Ciebie podstawowa zaleta, to że będzieśz mieć ładnie i porządnie zamontowaną skrzynkę gazową.

Dziekuje za informacje. U mnie ogrodzenie nie jest jeszcze robione i chyba z tym poczekamy do wiosny. Natomiast jest wykonywana instalacja gazowa. My podłączony gaz będziemy mieć przed wykonaniem ogrodzenia.Granice działki dokładnie sa nam znane. Jeżeli dobrze zrozumiałam to od tej granicy trzeba sobie zmierzyc grubość skrzynki a więc i grubość przyszłego ogrodzenia i oni z rurą gazową powinni wyjść gdzieć w środku tego.

Mam pytanie, może dla niektórych naiwne ale chciałabym sie upewnić.

Wykonywana mam instalację gazową i skrzynka gazowa ma byc obudowana w ogrodzeniu. Gdzie powinni wyprowadzić rurę gazową w stosunku do granicy działki z ulicą, żeby nie było później problemów z ogrodzeniem. Planujemy ogrodzenie klinkierowe.

Warto zwrócić uwagę na rysunki skrzynki, a wszczególności rzut,

na którym narysowana jest odległość przewodów gazowych od przedniej (drzwiczek) i tylnej ścianki skrzynki.

Po wykonaniu ogrodzenia może się okazać, że rury są za bardzo przesunięte w stronę posesji lub ulicy,

i będzie problem z montażem reduktora i gazomierza.

Instalatorzy powinni uwzględnić te odległości przy wyprowadzaniu pionowych odcinków gazociągu do projektowanej skrzynki.

Powinni, ale warto ich przypilnować.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
Dzięki gazio Niestety z różnych powodów mieliśmy najpierw wmurowaną skrzynkę w ogrodzenie a właściwie w śmietnik, który też jest w ogrodzeniu (fotki w dzienniku) i dopiero teraz robimy projekt i będziemy budować gazociąg i okazuje się, że musimy przenieść skrzynkę gazową z tego ogrodzenia/śmietnika, coby się w razie nieszczelności opary gazu nie zbierały pod dachem... :cry: . No nic, za gapowe się płaci.