e.kala 30.08.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Mam pytanie, może dla niektórych naiwne ale chciałabym sie upewnić.Wykonywana mam instalację gazową i skrzynka gazowa ma byc obudowana w ogrodzeniu. Gdzie powinni wyprowadzić rurę gazową w stosunku do granicy działki z ulicą, żeby nie było później problemów z ogrodzeniem. Planujemy ogrodzenie klinkierowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.08.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Już sobie odpowiedziałeś(łaś). Ta skrzynka ma być w linii ogrodzenia, a wiadomo, że ogrodzenie klinkierowe nie może wychodzić na ulicę tylko powinno byc pomurowane na działce.Moja rada jest taka (sam z resztą tak zrobiłem). Weź geodetę do wytyczenia dokładnego działki aby było wiadomo gdzie murować ogrodzenie. Zaplanuj sobie jak potrafisz miejsce na skrzynkę gazową.Kup taką skrzynkę (i tak będziesz musiał za nią zapłacić).Na podstawie gabarytów skrzynki wylej fundament pod przyszłe ogrodzenie. Nie tylko pod skrzynkę ale najlepiej właściwy odcinek, wynikający z technologii wykonania takiego fundamentu (np. uwzględniając przerwy dylatacyjne).W miejscu umieszczenia tej skrzynki przez zalewaniem fundamentu umieść dwie rury kanalizacyjne fi 110 we właściwej odległości, które bedą wystawały powyżej fundamentu do wysokości docelowego klinkieru.Wymuruj na odcinku ok 80cm (przynajmniej) fragment klinkieru - chodzi cały czas o miejsce przyłącza gazowego.Jak będzie gotowe, to przyjadą gośącie od gazu i zrobią swoje. Fakt że będą mieli ułatwione zadanie, ale dla Ciebie podstawowa zaleta, to że będzieśz mieć ładnie i porządnie zamontowaną skrzynkę gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 31.08.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Dziekuje za informacje. U mnie ogrodzenie nie jest jeszcze robione i chyba z tym poczekamy do wiosny. Natomiast jest wykonywana instalacja gazowa. My podłączony gaz będziemy mieć przed wykonaniem ogrodzenia.Granice działki dokładnie sa nam znane. Jeżeli dobrze zrozumiałam to od tej granicy trzeba sobie zmierzyc grubość skrzynki a więc i grubość przyszłego ogrodzenia i oni z rurą gazową powinni wyjść gdzieć w środku tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 31.08.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Firma czy gazownia ktora bedzie ci robic przylacze do granicy dzialki wykonuje to tak jak ma w projekcie a tam jest dokladnie okreslone miejsce ustawienia skrzynki i to ich geodeta wyznacza to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 31.08.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Mam pytanie, może dla niektórych naiwne ale chciałabym sie upewnić. Wykonywana mam instalację gazową i skrzynka gazowa ma byc obudowana w ogrodzeniu. Gdzie powinni wyprowadzić rurę gazową w stosunku do granicy działki z ulicą, żeby nie było później problemów z ogrodzeniem. Planujemy ogrodzenie klinkierowe. Warto zwrócić uwagę na rysunki skrzynki, a wszczególności rzut, na którym narysowana jest odległość przewodów gazowych od przedniej (drzwiczek) i tylnej ścianki skrzynki. Po wykonaniu ogrodzenia może się okazać, że rury są za bardzo przesunięte w stronę posesji lub ulicy, i będzie problem z montażem reduktora i gazomierza. Instalatorzy powinni uwzględnić te odległości przy wyprowadzaniu pionowych odcinków gazociągu do projektowanej skrzynki. Powinni, ale warto ich przypilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 31.08.2007 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Projekt mam gdzie ma byc skrzynka a rura jest wyprowadzona poza naszą działką. Niby powinni wiedzieć a sama muszę tego dochodzić. Chcę aby to poprawili i dlatego tak was męczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 07.11.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Mam pytanie: czy ktoś wie w jakiej odległości od śmietnika może być zamontowana skrzynka gazowa (zarówno śmietnik jak i skrzynka w ogrodzeniu klinkierowo- drewnianym)? Próbowałam znaleźć przepisy prawne, ale z marnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 17.11.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Nie ma wymogów dotyczących tej odległości. Dla przyzwoitości zachowałbym min. 0,5 m. Zdefiniowane są tylko odległości od innych mediów i otworów okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 17.11.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Dzięki gazio Niestety z różnych powodów mieliśmy najpierw wmurowaną skrzynkę w ogrodzenie a właściwie w śmietnik, który też jest w ogrodzeniu (fotki w dzienniku) i dopiero teraz robimy projekt i będziemy budować gazociąg i okazuje się, że musimy przenieść skrzynkę gazową z tego ogrodzenia/śmietnika, coby się w razie nieszczelności opary gazu nie zbierały pod dachem... . No nic, za gapowe się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts