Oceanos 30.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam, Szanowni forumowicze co myślicie o tym projekcie z gallerii Paweł Boduchhttp://www.projektdomu.pl/projekt,upb133dom-na-glogowej,142.htmlJakie wady dostrzegacie, może ktoś buduje taki?Proszę o posty.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 31.08.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Oceanos coś z tym linkiem jest nie tak, nia da się wyświetlić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 31.08.2007 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 http://www.projektdomu.pl/projekt,upb133dom-na-glogowej,142.html teraz powinien być.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 31.08.2007 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 http://www.projektdomu.pl/projekt,upb133dom-na-glogowej,142.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 01.09.2007 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 http://www.projektdomu.pl/projekt,upb133dom-na-glogowej,142.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 01.09.2007 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Teraz już link chodzihttp://www.projektdomu.pl/projekt,upb133dom-na-glogowej,142.html Proszę o kilka uwag jeśli macie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akula 09.02.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Wybraliśmy z żoną ten projekt. Nie ukrywam, że był to kompromis między kosztami budowy i funkcjonalnością, gdyż sama bryła zbyt piękna nie jest i estetyka była dla nas mniej ważna.Zmiany, które wprowadziliśmy: to zmiana stropu z żelbetowego wylewanego na teriva I, zlikwidowanie jednego pokoju na dole celem powiększenia salonu-jadalni, niewielkie zmiany w dachu. Co do samego projektu to jest on opracowany dość przeciętnie, jest sporo drobnych błędów rysunkowych, takich jak kotwy wysokościowe na przekrojach i w rozwinięciach instalacji, słabo też jest pokazane zbrojenie, (brak rysunku zbrojenia schodów); na szczęście jest kompletny projekt instalacji (co nie zawsze się zdarza). Co do zalet, to przede wszystkim stosunkowo niski koszt budowy. Prosta bryła i brak dużej ilości robot mokrych pozwala wykonać go sposobem gospodarczym, przynajmniej my tak (częściowo) robimy. Brak skosów lukarn, koszy, zmniejsza ilość odpadów , zarówno elementów więźby jak pokrycia. Zwarta bryła, bez załamań, podcieni, z jednej strony zmniejsza pracochłonność robót, z drugiej zmniejsza powierzchnie ścian zewnętrznych (wiadomo koszty ogrzewania). Co do funkcjonalności to jest to sprawa dyskusyjna, zależy kto co lubi.Naszym zdaniem kuchnia była za mała,żeby robić z niej główną jadalnię, dlatego założyliśmy że część salonu będzie służyć za jadalnie (uroczyste obiady, święta). Wstępnie założyliśmy, że dom będzie ogrzewany kotłem na ekogroszek, tak że musieliśmy powiększyć trochę kotłownie kosztem garażu i zwiększyć przewód kominowy. Jeżeli miałbym coś radzić, to przy tych zmianach, które myśmy wprowadzili, m.in. powiększenie salonu, korzystniej by było poszerzyć dom tak o ok. 30-50 cm, (w obecnym układzie salon lekko kiszkowaty wychodzi), no i źle zaprojektowana jest moim zdaniem łazienka na dole, praktycznie brodzik wchodzi na okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 18.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam!Wybrałem UPB-133 za prostotę a co za tym idzie:1. niskie koszty2. trudniej zepsuć jeśli natrafię na NIE-fachowców3. funkcjonalność (wg. mojego skromnego zdania)4. dom ma być praktyczny, "ładność" z zewnątrz nie jest tak istotna. Nie będę siedział przecież na ławce i gapił się na dom. Ładny i przytulny ma być w środku. Oczywiście dokonałem kilku przeróbek gotowca. Wyrzuciłem okna z garażu i drzwi z kotłowni jako niepotrzebne. Zamiast drzwi na taras w kuchni będzie zwykłe okno. Taras tylko od ogrodu (wyjście z dużego pokoju) i nieco większy. Pozbyłem się okien połaciowych na rzecz trójkąt-lukarna (nie wiem jak to określić). Okna połaciowe tańsze ale nie mam do nich zaufania pod względem szczelności i wiem że są głośne gdy pada deszcz. Ogrzewanie wymyśliłem: gaz+kominek z płaszczem wodnym+solary (...+ podłogówka). Ściany jednowarstwowe z porothermu 50. Jutro idę do architekta, który pewnie sprowadzi mnie na ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 18.07.2008 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 dzięki serdeczne za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 18.07.2008 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam serdecznie.Na początku trochę miałem przerwy na forum. Cieszę się, że jest ktoś kto wybrał taki sam projekt jak my, czyli UPB-133. Analizowałem trochę te Wasze uwagi. Błąd mój polega na tym, że nie dokonywałem zmian w projekcie, oprócz skrócenia wymiarów tarasu. Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi kotwami.Ciekawy jestem czy ktoś rozpoczął już budowę, może macie jakieś fotki?Ogólnie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 09.08.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam!Mój UPB-133 ma być w stanie surowym otwartym przed zimą. Taki jest plan. Na razie jako tako leci. A zmiany w projekcie są konieczne (jak chociażby idiotyczna łazienka na parterze z oknem na kabinę prysznicową). Co zmieniłem zamieszczę w swoim Dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 13.08.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam ponownie .Ja chcę rozpocząć budowę na wiosnę. Zastanawiam się na zmianą pustaka u-220 na porotherm 25cm.Z jakich bloczków betonowych robicie fundament? I czy ścianę osłonową będziesz robił. Podobno odradzają tą ściankę jak piwnicy nie ma.Pytam dlatego, że chcę budować etapami i raczej samodzielnie, nie wszystko oczywiście.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 14.08.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam!Fundamenty mam z "tradycyjnych" bloczków betonowych.Ściany osłonowe to raczej w technologii ścian trójwarstwowych. Moje ściany to pustak Porotherm 25 P+W + ocieplenie styropianem. Marzyłem o ścianach jednowarstwowych ale zdecydowały względy ekonomiczne i względy technologiczne (ewentualne mostki termiczne "naprawi" warstwa styropianu). Fotki możesz zobaczyć w moim dzienniku. Niebawem dołożę nowe. Obecnie mam tzw. przerwę technologiczną zarządzoną przez mojego murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 14.08.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Patrzę właśnie na zdjęcia, ale nie mogę rozpoznać bo trudno czy bloczki 12cm czy 14cm wysokie.Ile mniej więcej potrzeba na fundamenty bloczków a ile wam wyszło betonu na ławę? Ja też chciałem ścianę jednowarstwową ale mnie sprowadzają na ziemię, że lepszym rozwiązaniem jest porotherm i styropian.Chciałbym porotherm weinerbergera 25cm P+W. W Lęborku jest producent.Może trochę stanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 14.08.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 14.08.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 14.08.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Moje bloczki fundamentowe są już zakopane a wymiarów nie pamiętam. Jak znajdę jakiś zagubiony na budowie to go zmierzę. Nie radzę brać tych co cenowo zbyt dużo odbiegają od średniej (np. na allegro dla danego regionu). Zwykle robione chałupniczo są główie z piasku. Na czymś trzeba oszczędzić aby zbić cenę. Hasło: WIBROPRASOWANE jest przestarzałe, bowiem chyba tylko takie są (inne się w ogóle nie liczą). Powinny być proste. Banalne ale mój murarz robił raz z takich chałupniczych (krzywych) i wszelkie nierówności wyrównywać musiał zaprawą. On się narobił, a zaprawy wyszło dużo więcej. Oszczędności pozorne.Co do Porothermu z Lęborka.... Jest tam jakaś cegielnia, ale czy to prawdziwy Porotherm czy tylko na wzór robione pustaki? Na allegro czasami jest ogłoszenie Porotherm a tak naprawdę jest to produkt własny. Dla niektórych ceramika to ceramika. Ja też miałem kupować pustaki z Lęborka ale podobno ich jakość jest nieco gorsza (wiadomość z poczty pantoflowej). Kupiłem wszystko z Wejherowa. Aha.... transport i rozładunek powinny być w cenie. I jeszcze jedno ... niektórzy biorą kaucję za palety, które potem trzeba zwrócić na własny koszt.Ilości bloczków i betonu nie pamiętam (może znajdę w notesie jak będę w domu), ale moja budowa to UPB-133 oraz budynek gospodarczy jednocześnie. Wszelkie zamówienia materiałów są na całość. W tej chwili przypominam sobie dwie gruszki z betonem. Przywieźli tyle że zostało 1-2 taczek za dużo betonu (czyli wyliczenia murarza były prawie idealne). No to czas spać. Na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 15.08.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam serdecznie.Bardzo jestem zadowolony że wybraliście taki sam projekt domu. Oglądałem Twoje zdjęcia z budowy. Jeśli będziesz robił zbrojenie stropu to bardzo proszę o zamieszczenie zdjęć.Widzę że wybrałeś komin z cegieł chyba Leyer, a nie murowany z cegły pełnej.Ja kupiłem kilka sztuk pustaka porotherm 25 P+W i też jest taki blady , żólty, mówią że dobrze wypalony. Chciałem zobaczyć jak to wygląda. Znajomi obok wybudowali stan surowy z suporka ale on bardzo wodę pije. Dlatego ja też ceramikę wybrałem. Powodzenia w budowie domku.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 23.08.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Witam!Byłem na budowie. Jedyny bloczek fundamentowy, jaki znalazłem (nieco poobtłukiwany) ma wymiary 140x375x240. Komin jest tzw. IBF KOMIN CLASSIC 200 7MB Z WENTYLACJĄ. Uwaga na wymiary kotłowni! Można się przejechać, tak jak ja to zrobiłem. Szczegóły (+ nowe zdjęcia z budowy) w moim dzienniku. Po budowie zobaczę, ile cegieł mi poszło na budowę. Uda się wtedy rozgraniczyć, ile rzeczywiście jest na dom, a ile na budynek gospodarczy. Ściany nośne 24 a ściany działowe - 18. Pozdrawiam. PS. W czasie kończenia stropu i zalewania nie byłem na budowie, więc mam dziurę w fotoalbumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 10.09.2008 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam serdecznie.Patrzyłem na zdjęcie w Dzienniku budowy , na poddasze.Czemu macie na ścianie kolankowej 5 słupów (w projekcie jest chyba 6) i dlaczego nie ma na rogach tych słupów. Czy to wynika z jakiegoś błędu czy innego rozwiązania, np. propozycja murarza czy osoby adaptującej projekt?I gdzie kupiliście takie gotowe nadproża betonowe. Ogólnie podoba mi się.PozdroM.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts