Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTKI W KARO?

Grazia-Ol

Recommended Posts

Co sądzicie o takim sposobie ułożenia płytek podłogowych w łazienkach, holi i kuchni. :o czyli wszędzie?

Wczoraj wizytowały moja budowę koleżanki z Olsztyna. Kategorycznie zaproponowaly :wink: ułożenie płytek w karo i pomieszane dużych z małymi.

Dotychczas uwazałam, że będę tylko proste linie?

Jak zrobić?

Co sądzicie o takim sposobie ułożenia płytek podłogowych w łazienkach, holi i kuchni. :o czyli wszędzie?

Wczoraj wizytowały moja budowę koleżanki z Olsztyna. Kategorycznie zaproponowaly :wink: ułożenie płytek w karo i pomieszane dużych z małymi.

Dotychczas uwazałam, że będę tylko proste linie?

Jak zrobić?

nie wiem czy dobrze pamiętam, że masz płytki 30x30 z nierównymi krawedziami :roll:

Ja osobiscie karo mam tylko w małej lazience, ale moja siostra ma plytki o nierownych krawedziach polozone w karo i wyglada to bardzo dobrze, jak odnajde gdzies fotke to wkleję.

Pozdr

A mnie się w karo podoba tylko czarno-biała szachownica. Dużo bardziej podobają mi się płytki na prosto. Zależy też od wzoru, bo jak płytka bardzo "wzorzasta" to oczopląsu można dostać. Ale jak krzywe ściany, to podobno lepiej karo, bo tak krzywizn nie widać:)

Najlepiej ułóż sobie parę płytek na podłodze i sama zobacz co Ci się bardziej podoba:)

Malmuc napisała:

nie wiem czy dobrze pamiętam, że masz płytki 30x30 z nierównymi krawedziami

:o Super pamięć. Tak. Na podłogi, oprócz łazienek, mam płytki włoskie Nova Bell beige. W kuchni i na holu może dobrze wyjść, bo muszę zrobić przejście falą z holu przez skrawek salonu do kuchni.

Koleżanki utwierdzją mnie o słuszności karo wsżędzie nawet na schodkach (mam trzy za drzwiami z wiatrołapu) i łazienkach, mimo że mam regularne płytki takiej samj szerokości podłogowe i ścienne (czyli dobrze spasują się przy tradycyjnym położeniu).

Większość głosów na nie :( A ja właściwie też wolę. W takim razie dlaczego dwie światowe kobiety, które bywają w bogatym świecie, jednogłośnie krzyczą karo!!!! Nawet w piwnicy (tutaj nie wyjdzie, bo już leżą proste :wink: ).

Proszę o więcej głosów, jutro rewizyta w Olsztynie muszę mieć argumenty :o

passe to beda niedlugo plytki ukladane prosto :wink: ktore obowiazuja juz od dobrych kilku lat... teraz trzeba cos nowego hihi czyli wchodzic bedzie znowu karo i na 3-ke czyli dlugi kafel przesuniety o 1/3

ale to sa wszystko bzdety... uklada sie jak sie czlowiekowi podoba 8)

ps podpisano, ta ktora ma caly parter wylozony gresem polerowanym w karo :lol:

Trendy nie trendy - jeżeli brzegi podłogi są odsłonięte a ściany nie są równoległe lub nie ma kątów prostych to ułożenie w karo jest jedynym ratunkiem. Trochę więcej wychodzi płytek i nieco więcej przy tym roboty. Kiedyś gdy nie było takiej "mechanizacji", jak miało się grube, twarde płytki do położenia to czasem majster odmawiał roboty w karo... :D

Większość głosów na nie :( A ja właściwie też wolę. W takim razie dlaczego dwie światowe kobiety, które bywają w bogatym świecie, jednogłośnie krzyczą karo!!!! Nawet w piwnicy (tutaj nie wyjdzie, bo już leżą proste :wink: ).

Proszę o więcej głosów, jutro rewizyta w Olsztynie muszę mieć argumenty :o

Przekonywanie obcych do pomyslow we wlasnym domu jest troche ... dziwne :roll: To Tobie ma sie podobac, a nie znajomym ...

Mnie karo nigdy sie nie podobalo ...

Nie, to nie było przekonywanie. Konsultowałam swoje pomysły na aranżację moich wnętrz. Co trzy głowy to nie jedna :wink: . Zresztą, architekt wnętrz też coś proponuje, i inwestor wybiera lub nie. Koleżanki rzuciły temat, ja go rozważam.

:wink: Beatko, dokończyłaś już swoją łazienkę?

I przy okazji inne pytanko: czy boczki przy oknach obrabia się płytkami, jeżeli linia płytek na ścianie z oknem chwyci 1/5 wysokości okien?

:o Nigdy nie miałam okna w łazience.

I przy okazji inne pytanko: czy boczki przy oknach obrabia się płytkami, jeżeli linia płytek na ścianie z oknem chwyci 1/5 wysokości okien?

:o Nigdy nie miałam okna w łazience.

Pytasz o glify? Ja je mam pomalowane na taki sam kolor co elementy na scianach w lazience. Natomiast krawedzie plytek laczace sie z glifami szlifowane.

Moja lazienka (a nawet dwie) wlasnie dostaly fugi. Podlogi zakryte jeszcze kartonami, czesc tynku strukturalnego zabezpieczona przed pylami cyklinowania w salonie, tak ze nie bardzo jest co pokazac ... W przyszlym tygodniu ekipa konczy z sufitami. Swiatla, szpachlowanie, malowanie ... Po 20 wrzesnia chcialabym rozpoczac sprzatanie ...

A na ogladanie serdecznie zapraszam na zywo 8) Po sezonie, gdy z aparatem fotograficznym i obrobka zdjec nie rozstaje sie nawet na moment na sama mysl "robic zdjecia" robi mi sie lekko slabo :-? :wink:

A my na dużej powierzchni (ponad 50m) salon z aneksem właśnie w karo kładziemy-rewelacja! Uzyskaliśmy fajny efekt-wszystkim sie podoba. Przed położeniem też była narada- jednogłośnie wszyscy byli za karo... Więc najlepiej sobie ułożyć i zobaczyć...

Za dwa lata wszyscy w karo będą kładli, za kolejne dwa-prosto... Jednak moje spostrzeżenia są takie- jasny gres w dużych powierzchniach wygląda lepiej w karo, na prosto wygląda jakos tak...sklepowo. Ale o gustach się nie dyskutuje.

I jako posiadaczka malutkiej kuchni w bloku, w której płytki są w karo-uważam że to pomyłka... W małych pomieszczeniach moim zdaniem lepiej wyglądaja prosto ułożone płytki, bo proste regularne linie powiększają przestrzeń