Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt-jaki koszt wybudowaniaProsze o pomoc jestem nowa

Recommended Posts

dzień dobry,

Chcialabym zapytac o nastepujaca kwestie.Jestem calkowicie

niezorientowana w cenie materialow budowlanych.Wybralam projekt ze strony

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=153&usid=1

to jest ten projekt tylko bez podpiwniczenia,i garazu ,

czy moze Pani okreslic jaki bylby kostz takiej budowy ??planujemy zmiescic

sie w kwocie 200tys wykonujac go systemem kospodarczym i w srednijk lub

niskim standardzie

i czy ewentualnie ten projkt mozna zmniejszyc tak aby nie stracil

funkcjonalnosci i aby dach dobrze wygladal?myslalam o zmniejszeniu od

strony jadalni kuchni i pokoju goscinnego.prosze o odp.

jestem z woj malopolskiego,budowa w miejscowosci do10tys

wszystko zależy od rodzaju materiałów i tego czy wszystko jest już przygotowane do budowy czyli projekty przyłączy, doprowadzenie wody, prądu. Mój dom ma 160m2 pow. użytkowej + dwustanowiskowy garaż w bryle budynku, czyli razem 200m2. Do tej pory wydaliśmy:

20 tys. przygotowanie do budowy (opłaty przyłączeniowe, doprowadzenie wody, ogrodzenie terenu, blaszak na czas budowy)

43 tys. wykonanie fundamentów (wynagrodzenie i materiał + izolacja i ocieplenie fundamentów)

instalacje wod-kan i elektryczne do tego etapu ok. 2 tys.

26 tys. materiał na ściany i strop

Nie doszłam jeszcze do stropu, nie zapłaciłam jeszcze za ten etap wykonawcy a wydaliśmy już 91 tys. Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam

200 tys to może być rzeczywiście mało na całość,ale 90 tys. na dach? Dachówka złota? Mój dach, co prawda z blachodachówki (dobrej jakości) razem z więźba i robocizną to koszt ok. 45 tys (pokrycie jeszcze nie zrobione, ale ceny znam) - dwa dwuspadowe, 220 mkw, 5 okien dachowych, 2 kominy. Więźba raczej z tych lepszych, ekipa też nietania. Na razie wg naszych wyliczeń stan surowy zamknięty będzie nas kosztował ok. 150 tys. (120 użytkowej + 36 garaż ze strychem i stropem terriva).

droga izabelo, ledwie mi sie otworzyl twoj link do projektu, a juz go wylaczylem. wszystko bylo jasne.

na pierwszy rzut oka widac ze wykonanie nie bedzie tanie, prace ziemne (garaze), dach itp.

powiem tak, 200k to kwota z ktora chyba nikt nie pokusilby sie o rozpoczecie realizacji, chyba ze tyle sie ma na dzis, a reszta (okolo 200k) zostanie zainwestowana pozniej.

nawet nie ma co kontunuowac tematu w styluu postow "samemu da sie duzo zrobic" lub "mozna zastosowac niedrogie materialy"

z tym budzetem nie widze szans.

Naprawdę BAAARDZO WĄTPIĘ... my też mamy limit finansowy 200tys ale budujemy dom o wiele mniejszy i o zupełnie prostej bryle:

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html

Tydzień temu przykryliśmy dach (dachówka cementowa). Przed budową byłam zupełnie zielona i mówiłam -za 120tys to będę miała fuul wypas! W czasie budowy pojawiają się setki niespodziewanych, nieplanowanych i nieuniknionych kosztów . Jak do tej pory wydaliśmy 80tys zł (stan surowy otwarty). Budujemy systemem gospodarczym, lokalni murarze (10tys) i dekarze (5,5tys) tzw. proste chłopaki. Materiały kupowaliśmy przed podwyżkami -pustak po 2,30, dachówka po 21zł (obecnie pustak max ok5zł, dachówka Braasa -31zł). Mamy mniej więcej orientację ile będa nas kosztowały tynki, elewacje, instalacje itd -więc to 200tys nam z bólem wystarczy -i standard bez fajerwerków. Szczerze radzę -nie porywaj się na tak duży dom -nie wykończycie go po prostu za tę kasę!

Fotki z budowy:

http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html?P=2&V=1

• 3 weeks później...

Dom wielki, skomplikowany, drogi jak cholera - ten garaż i podpiwniczenie niewiele zmniejszą po odjęciu, a planowane zmniejszenie powierzchni to w ogóle pikuś. Na ten dom to i 400 nie starczy!

Za 200 tys to w ogóle malo realne, jeśli jednak startować to własnie taki (skądinąd dla mnie bardzo fajny domek) jak wyżej - Z 45 - i to bym nie robiła balkonu. Ta "zetka" według dzisiejszych cen nie byłaby do wybudowania za podaną kwotę - wystarczy porównać podane przez inwestorów ceny materiałow z cenami obecnymi, a robocizna też jest droższa.

Dużo poczytaj i popytaj tych, którzy budowali.

Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam

Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach :o , ciekawa jestem bardzo!!!!!

Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? :roll:

Mamy podobnej wielkości dom (całkowita 300) , właśnie kończymy budpowę, fakt cały czas dbaliśmy o jak najlepsze materiały w granicach rozsądku cenowego. Przekroczyliśmy 500 tys. Sam dach (deskowanie, dachówka ceramiczna, i podobna ilość gąsiorów) powierzchnia 320 m2 kosztował przeszło 80 tys.

Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam

Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? :roll:

daj wiecej szczegolow, bo nikt w to nie uwierzy ;-)

wliczasz robocizne ekipy czy rodziny ?

liczysz z obrobkami blacharskimi ?

wliczzsz orynnowanie ?

okna dachowe ?

wliczzsz orynnowanie ?

okna dachowe ?

Nie wiem czy to do mnie pytanko -ale jeśkli tak -to proszę-WLICZONE WSZYSTKO -ROBIŁA EKIPA 4 DEKARZY:

Dachówka Braas + klamry, taśmy, gąsiory, blacha na obróbki: 7700zł (kupowałam w lutym po 20,90zł/metr)

Rynny stalowe Galeco brąz (plus haki zaślepki itd)-1850zł

Więźba: 4200zł

Dekarze -5500zł

Wychodzi więc nawet mniej -19250zł :)

Do tego klinkier na kominy 2500zł, 2 okna Fakro + wyłaz dachowy termoizolacyjny: 3500zł

No to razem z wszystkim (z oknami i kominami) koszt mojego dachu:

25250zł

http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg

wliczzsz orynnowanie ?

okna dachowe ?

Nie wiem czy to do mnie pytanko -ale jeśkli tak -to proszę-WLICZONE WSZYSTKO -ROBIŁA EKIPA 4 DEKARZY:

Dachówka Braas + klamry, taśmy, gąsiory, blacha na obróbki: 7700zł (kupowałam w lutym po 20,90zł/metr)

Rynny stalowe Galeco brąz (plus haki zaślepki itd)-1850zł

Więźba: 4200zł

Dekarze -5500zł

Wychodzi więc nawet mniej -19250zł :)

Do tego klinkier na kominy 2500zł, 2 okna Fakro + wyłaz dachowy termoizolacyjny: 3500zł

No to razem z wszystkim (z oknami i kominami) koszt mojego dachu:

25250zł

http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg

Ależ skąd to nie o Ciebie nam chodzi :lol: Chodzi nam o ten dach za 90 tyś PLN :o

Cena Braasa już jest niestety historyczna! Według nowych cen trudno zmieścić się w 20 tys. U nas dach ok. 210 m2 dwuspadowy, ale są to dwa dachy połączone w L wyniesie ponad 30 tys z robocizną. Dachówka z wszystkimi dodatkami, obróbkami plus rynny i dwa okna dachowe ponad 20 tys (dachówka ceramiczna po 40 zł - to jedna z niższych obecnie cen za dachówkę). Wszystkie materiały kupowane już niestety po podwyżce.

Myślę, że jeśli dachówka taka przynajmniej po stówę, sporo okien dachowych i pełne deskowanie, jakieś super rynny metalowe, to można przy ponad 300 m2 dachu osiągnąć taki wynik w granicach 90 tys. - chociaż to cena zdecydowanie nawet na dzisiejsze czasy z najwyższej półki.