izabela.16 31.08.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 dzień dobry,Chcialabym zapytac o nastepujaca kwestie.Jestem calkowicieniezorientowana w cenie materialow budowlanych.Wybralam projekt ze strony http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=153&usid=1 to jest ten projekt tylko bez podpiwniczenia,i garazu ,czy moze Pani okreslic jaki bylby kostz takiej budowy ??planujemy zmiescicsie w kwocie 200tys wykonujac go systemem kospodarczym i w srednijk lubniskim standardziei czy ewentualnie ten projkt mozna zmniejszyc tak aby nie stracilfunkcjonalnosci i aby dach dobrze wygladal?myslalam o zmniejszeniu odstrony jadalni kuchni i pokoju goscinnego.prosze o odp.jestem z woj malopolskiego,budowa w miejscowosci do10tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 07.09.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 wszystko zależy od rodzaju materiałów i tego czy wszystko jest już przygotowane do budowy czyli projekty przyłączy, doprowadzenie wody, prądu. Mój dom ma 160m2 pow. użytkowej + dwustanowiskowy garaż w bryle budynku, czyli razem 200m2. Do tej pory wydaliśmy: 20 tys. przygotowanie do budowy (opłaty przyłączeniowe, doprowadzenie wody, ogrodzenie terenu, blaszak na czas budowy) 43 tys. wykonanie fundamentów (wynagrodzenie i materiał + izolacja i ocieplenie fundamentów) instalacje wod-kan i elektryczne do tego etapu ok. 2 tys. 26 tys. materiał na ściany i strop Nie doszłam jeszcze do stropu, nie zapłaciłam jeszcze za ten etap wykonawcy a wydaliśmy już 91 tys. Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 07.09.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 200 tys to może być rzeczywiście mało na całość,ale 90 tys. na dach? Dachówka złota? Mój dach, co prawda z blachodachówki (dobrej jakości) razem z więźba i robocizną to koszt ok. 45 tys (pokrycie jeszcze nie zrobione, ale ceny znam) - dwa dwuspadowe, 220 mkw, 5 okien dachowych, 2 kominy. Więźba raczej z tych lepszych, ekipa też nietania. Na razie wg naszych wyliczeń stan surowy zamknięty będzie nas kosztował ok. 150 tys. (120 użytkowej + 36 garaż ze strychem i stropem terriva). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.09.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 stawiam na 400 tys z zamieszkaniem dach z całą pewnością będzie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 07.09.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Projekt ładny, ale 200 tys. zł to stan surowy zamknięty, przy założeniu, że wszystko robicie sami. Faktycznie 400 tys. jest bardziej bliskie rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 droga izabelo, ledwie mi sie otworzyl twoj link do projektu, a juz go wylaczylem. wszystko bylo jasne.na pierwszy rzut oka widac ze wykonanie nie bedzie tanie, prace ziemne (garaze), dach itp.powiem tak, 200k to kwota z ktora chyba nikt nie pokusilby sie o rozpoczecie realizacji, chyba ze tyle sie ma na dzis, a reszta (okolo 200k) zostanie zainwestowana pozniej. nawet nie ma co kontunuowac tematu w styluu postow "samemu da sie duzo zrobic" lub "mozna zastosowac niedrogie materialy"z tym budzetem nie widze szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 09.09.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Naprawdę BAAARDZO WĄTPIĘ... my też mamy limit finansowy 200tys ale budujemy dom o wiele mniejszy i o zupełnie prostej bryle:http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.htmlTydzień temu przykryliśmy dach (dachówka cementowa). Przed budową byłam zupełnie zielona i mówiłam -za 120tys to będę miała fuul wypas! W czasie budowy pojawiają się setki niespodziewanych, nieplanowanych i nieuniknionych kosztów . Jak do tej pory wydaliśmy 80tys zł (stan surowy otwarty). Budujemy systemem gospodarczym, lokalni murarze (10tys) i dekarze (5,5tys) tzw. proste chłopaki. Materiały kupowaliśmy przed podwyżkami -pustak po 2,30, dachówka po 21zł (obecnie pustak max ok5zł, dachówka Braasa -31zł). Mamy mniej więcej orientację ile będa nas kosztowały tynki, elewacje, instalacje itd -więc to 200tys nam z bólem wystarczy -i standard bez fajerwerków. Szczerze radzę -nie porywaj się na tak duży dom -nie wykończycie go po prostu za tę kasę!Fotki z budowy:http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html?P=2&V=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 24.09.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Dom wielki, skomplikowany, drogi jak cholera - ten garaż i podpiwniczenie niewiele zmniejszą po odjęciu, a planowane zmniejszenie powierzchni to w ogóle pikuś. Na ten dom to i 400 nie starczy!Za 200 tys to w ogóle malo realne, jeśli jednak startować to własnie taki (skądinąd dla mnie bardzo fajny domek) jak wyżej - Z 45 - i to bym nie robiła balkonu. Ta "zetka" według dzisiejszych cen nie byłaby do wybudowania za podaną kwotę - wystarczy porównać podane przez inwestorów ceny materiałow z cenami obecnymi, a robocizna też jest droższa.Dużo poczytaj i popytaj tych, którzy budowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 25.09.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 jeśli jednak startować to własnie taki (skądinąd dla mnie bardzo fajny domek) jak wyżej - Z 45 Dzięki el-ka -domek rzeczywiście jest bardzo fajny i dlatego go budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 25.09.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach , ciekawa jestem bardzo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 25.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach , ciekawa jestem bardzo!!!!! Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo na 25.09.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mamy podobnej wielkości dom (całkowita 300) , właśnie kończymy budpowę, fakt cały czas dbaliśmy o jak najlepsze materiały w granicach rozsądku cenowego. Przekroczyliśmy 500 tys. Sam dach (deskowanie, dachówka ceramiczna, i podobna ilość gąsiorów) powierzchnia 320 m2 kosztował przeszło 80 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.09.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach , ciekawa jestem bardzo!!!!! Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? daj wiecej szczegolow, bo nikt w to nie uwierzy wliczasz robocizne ekipy czy rodziny ? liczysz z obrobkami blacharskimi ? wliczzsz orynnowanie ? okna dachowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 26.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach , ciekawa jestem bardzo!!!!! Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? daj wiecej szczegolow, bo nikt w to nie uwierzy wliczasz robocizne ekipy czy rodziny ? liczysz z obrobkami blacharskimi ? wliczzsz orynnowanie ? okna dachowe ? Nie wiem czy to do mnie pytanko -ale jeśkli tak -to proszę-WLICZONE WSZYSTKO -ROBIŁA EKIPA 4 DEKARZY: Dachówka Braas + klamry, taśmy, gąsiory, blacha na obróbki: 7700zł (kupowałam w lutym po 20,90zł/metr) Rynny stalowe Galeco brąz (plus haki zaślepki itd)-1850zł Więźba: 4200zł Dekarze -5500zł Wychodzi więc nawet mniej -19250zł Do tego klinkier na kominy 2500zł, 2 okna Fakro + wyłaz dachowy termoizolacyjny: 3500zł No to razem z wszystkim (z oknami i kominami) koszt mojego dachu: 25250zł http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 26.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Twój dach może być drogi , ja mam dwuspadowy i będzie kosztował ok. 80-90 tys. Według mnie 200 tys. starczy ci tylko na tzw. stan surowy, no może z oknami. pozdrawiam Boshe !!!! To co wy położyliście na ten dach , ciekawa jestem bardzo!!!!! Podłączam się pod to pytanie! Ja też mam dwuspadowy i kosztował mnie (materiał plus robocizna) 20tys (dachówka Braasa). Może krys1 kryje miedzią??? daj wiecej szczegolow, bo nikt w to nie uwierzy wliczasz robocizne ekipy czy rodziny ? liczysz z obrobkami blacharskimi ? wliczzsz orynnowanie ? okna dachowe ? Nie wiem czy to do mnie pytanko -ale jeśkli tak -to proszę-WLICZONE WSZYSTKO -ROBIŁA EKIPA 4 DEKARZY: Dachówka Braas + klamry, taśmy, gąsiory, blacha na obróbki: 7700zł (kupowałam w lutym po 20,90zł/metr) Rynny stalowe Galeco brąz (plus haki zaślepki itd)-1850zł Więźba: 4200zł Dekarze -5500zł Wychodzi więc nawet mniej -19250zł Do tego klinkier na kominy 2500zł, 2 okna Fakro + wyłaz dachowy termoizolacyjny: 3500zł No to razem z wszystkim (z oknami i kominami) koszt mojego dachu: 25250zł http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg Ależ skąd to nie o Ciebie nam chodzi Chodzi nam o ten dach za 90 tyś PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 26.09.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 No ja też czekam na odpowiedź z niecierpliwością -taki dwuspadowy dach za 90tys -to musi być COŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.09.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Też nie bardzo wierze w te 90 tyś. U nas karpiówka, i cały dach (prosty dwuspadowy, z dwoma lukarnami 214mkw) nie przekroczył 40 tyś. I tak wydaje mi sie, że to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 30.09.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Cena Braasa już jest niestety historyczna! Według nowych cen trudno zmieścić się w 20 tys. U nas dach ok. 210 m2 dwuspadowy, ale są to dwa dachy połączone w L wyniesie ponad 30 tys z robocizną. Dachówka z wszystkimi dodatkami, obróbkami plus rynny i dwa okna dachowe ponad 20 tys (dachówka ceramiczna po 40 zł - to jedna z niższych obecnie cen za dachówkę). Wszystkie materiały kupowane już niestety po podwyżce.Myślę, że jeśli dachówka taka przynajmniej po stówę, sporo okien dachowych i pełne deskowanie, jakieś super rynny metalowe, to można przy ponad 300 m2 dachu osiągnąć taki wynik w granicach 90 tys. - chociaż to cena zdecydowanie nawet na dzisiejsze czasy z najwyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts