Andrzej26 21.07.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 W okolicy nie ma gazu, jest natomiast puszcza. Wymyśliłem sobie ogrzewanie domku (150 m2 razem z poddaszem użytkowym) i wody użytkowej kominkiem. Nie mam na myśli kradzieży drewna, a jego większą dostępność. Nagle sąsiad stwierdził, że w przyszłości (nie wiem jak odległej) ma być gaz. I w tym momencie nie wiem co robić. Tym bardziej, że drugi sąsiad chce instalowac piec miałowy. Nie mam żadnego doświadczenia w takich sprawach. Każda rada będzie dla mnie cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Mozesz polaczyc przyjemne z pozytecznym:nie monyuj kominka, ja tak zrobiel izaluje, bo po 2 sezonach mieszkania w nowym domumusze malowac scianyZa kominek wydalem prawie 7 tys.I szczerze odradzam.Zrob instalacje grzejnikowa i postaw w kotlowni a ni e w pokoju kociol na zgazujacy drewno.Bedziesz mial tanio i bez klopotu. No chyba, ze nie masz kotlowni PozdrowkaGesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Leszek33 21.07.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Gościu zamist odradzać znajdź przyczynę brudzenia ścian .Najprawdopodobniej Masz problemy z kominem - albo za niski albo za wąski. No i oczywiście po każdej zimie czyszczenie komina obowiązkowe.Kominek mam od trzech lat ( z płaszczem wodnym )i osobiście polecam - tania i oszczędna energia .Do tego piec gazujący drewno ( zobacz http://www.ekoszok.szczecin.pl )i ogrzewanko pierwsz klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 22.07.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Witam,u nas równiez nie ma gazu i planujemy w nowym domu (Przytulny D12a) kominek z płaszczem wodnym.Dom, w którym obecnie mieszkamy ogrzewamy kominkiem i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 22.07.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Żaba, a jak planujecie grzać wodę uzytkową latem? Bo kominkiem, to chyba nie jest dobry pomysł...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 22.07.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Latem oczywiście bojlerem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 22.07.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 W okolicy nie ma gazu, jest natomiast puszcza. Wymyśliłem sobie ogrzewanie domku (150 m2 razem z poddaszem użytkowym) i wody użytkowej kominkiem. Nie mam na myśli kradzieży drewna, a jego większą dostępność. Nagle sąsiad stwierdził, że w przyszłości (nie wiem jak odległej) ma być gaz. I w tym momencie nie wiem co robić. Tym bardziej, że drugi sąsiad chce instalowac piec miałowy. Nie mam żadnego doświadczenia w takich sprawach. Każda rada będzie dla mnie cenna. moj znajomy mila podobny dylemat i rozwiazal go tak ze bierze zbiornik gazu plynnego i robi instalacje na gaz a jak podprowadza to zrezygnuje ze zbiornika i ma gotowa instalacje w domu do podlaczenia za to chyba w ostanim muratorze pisza o laczeniu kominka z plaszczem z instalacja gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 23.07.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 łączenie kominka z płaszczem wodnym i pieca gazoweko z zaSobnikiem maSz w pakiecie http://www.makroterm.pl ale wyglądają ich kominki troche przaŚnie - za to dom ci nie zamarznie jak nie napalisz lub wyjedzieszja o tym mySlałem ale zrezygnowałem, będę miał rekuperator z nagrzewnicą wodną czerpiący powietrze z okolic kominka (trójnik za rekuperatorem); c.w.u. ogrzeję piecem gazowym są też z elektrycznąale generalnie policz co ci Się opłaca - montaż dzierżawionego zbiornika na gaz to około 3000 i 50 PLN/ mies. za dzierżawę a wymiana palnika to około 200-300 zł, może na racie dogrzewanie prądem jak nie paliSzkominki są super ale to kotłowia w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 06.08.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Mamy w ofercie kominki co i cwu. Moce 19-30kw i wydajności ciepłej wody 11 litrów na minute . Myśle żę to dobrea propozycja jak niemasz szans na gaz . Taką instalacje można po latach uzupełnić o piec gazowy lub inny. Kominek co to może nowośc na naszym rynku ale są kraje gdzie znają to od 40 lat i nadal stosują . Dodam tylko że ten wkład posiada szybe podnoszoną do góry i fasade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts