Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spawanie poradnik

alfero

Recommended Posts

Witam,

właśnie kupiłem spawarkę - taką tanią na allegro transformatorową 160A

Eurotec

to nie jest ważne - mi w zupełności wystarczy - jestem sobie majsterkowiczem i będę używał dorywczo.

ale nie umiem spawać :)) hehe

teorię niby znam, ale ...

chcę zespawać 2 elementy płotu metalowego - dosztukować i zrobić dłuższy element. elementy są pomalowane olejnicą i pordzewiałe

oczyściłem wiec do gołego metalu i spawam, elektroda (2.5mm) się ładnie topi, ale nie chce się przykleić do elementów płotu tylko sobie kapie na ziemię

elektrodę zużyłem całą, a na płocie nasmarkane są jakieś kropelki

nie wiem co jest nie tak

może jeszcze trzeba elementy przetrzeć przed spawaniem rozpuszczalnikiem?

a może jakiś link z poradnikiem dla początkujących?

chcę się nauczyć

przecież nie będę wołał majstrów za każdym razem gdy chcę jakąś pierdołę zespawać....

pozdrawiam

hmmmm, czy spawalne? nie wiem

były już spawane wcześniej bo jeden z elementów był skracany

ale może jakąś bardziej zaawansowaną metodą - gazową czy coś takiego

PS. Geno, ale ekspresowa odpowiedź!

To chyba jednak muisz odtłuścić rozpuszczalnikiem, gdyby była niespawalna to nie spływałaby a raczej po prostu byłaby słaba przyczepność.

Witam

Moim zdaniem przyczyną jest nie rodzaj stali , nawet nie rdza i farba (chociaz zanieczyszczenia utrudniahą spawanie) tylko włąsnie TECHNIKA.

Elementy płotu to pewnie kątownik albo jakis profil raczej cienkościenny.

Cienkie elementy sa beznadziejne do nauki bo SIĘ ZA SZYBKO PRZETAPIAJA.

(spawacze mówią że sie wypala elektrodą dziury).

Proponuję poćwiczyć na czymś solidniejszym (tak z 5 mm grubości) i np zespawać dwa kawałki złomu pod kąrem prostym.

Spawanie cienkich elementów- dopasowujemy do siebie elementy tak aby SZCZELINA MIEDZY NIMI NAJLEPIEJ NE ISTNIAŁA i MAŁYM PRĄDEM (powinna na spawarce być regulacja) próbujemy pospawać najpierw PUNKTOWO a potem PRZERYWAJĄC DLA OSTYGNIECIĄ - ciągła spoina.

Pozdrawiam

Bez przesady... jezeli elementy nie sa ocynkowane ( a raczej nie sa) to jakosc powierzchni, tym bardziej przy elektrodzie otulonej nie ma takiego znaczenia. Tzn ma, jezeli interesuje nas spaw jakosciowy, szczelny itp. ale nawet jak jest rdza, lub resztki farby to i tak to 'przepali'.

Autor nie napisal w jakiej pozycji spawa - tzn. jak ustawiona jest spoina, transformatorowka ze wzgledu na rozglad energii najlepiej jest spawac w pozycji poddolnej (jeziorko metalu utrzymywane grawitacyjnie) - szczegolnie dla poczatkujacego.

Niech autor napisze jakiej grubosci elementy spawane i jak sa usytuowane (tj, jak przebiega spoina - pionowo z gory na dol, poziomo, czy jest to pachwina itp.)

Jezeli na metalu sa tylko pojedyncze krople to strzelam ze:

- za daleko elektroda od materialu - odleglosc powinna byc w przyblizeniu taka jak srednica elektrody

- lub za maly prad

Sugeruje tez najpierw pocwiczyc na jakis elementach a nie od razu spawac ogrodzenie :)

hmmm, trochę się zakręciłem

hes i st_x podają sprzeczne rozwiązania - prąd ma być większy czy mniejszy?

już próbowałem z natężeniem 150A i 90A

nie zauważyłem różnicy

a elektroda rzeczywiście spalała się szybko

element płotu sie nie wypalał - nie topił się - o to chodziło st_x, tak?

czyli to nie było problemem

próbowałem najpierw punktowo -żeby się trzymało bez zacisku

ale chodzi to to, że nic się nie chciało "przykleić"

hmmm, trochę się zakręciłem

hes i st_x podają sprzeczne rozwiązania - prąd ma być większy czy mniejszy?

już próbowałem z natężeniem 150A i 90A

nie zauważyłem różnicy

a elektroda rzeczywiście spalała się szybko

element płotu sie nie wypalał - nie topił się - o to chodziło st_x, tak?

czyli to nie było problemem

próbowałem najpierw punktowo -żeby się trzymało bez zacisku

ale chodzi to to, że nic się nie chciało "przykleić"

Musisz spowodawać, żeby materiał podłoża się topil, ale nie przepalal, na tym

polega cała sztuka.

Bez przesady... jezeli elementy nie sa ocynkowane ( a raczej nie sa) to jakosc powierzchni, tym bardziej przy elektrodzie otulonej nie ma takiego znaczenia. Tzn ma, jezeli interesuje nas spaw jakosciowy, szczelny itp. ale nawet jak jest rdza, lub resztki farby to i tak to 'przepali'.

Autor nie napisal w jakiej pozycji spawa - tzn. jak ustawiona jest spoina, transformatorowka ze wzgledu na rozglad energii najlepiej jest spawac w pozycji poddolnej (jeziorko metalu utrzymywane grawitacyjnie) - szczegolnie dla poczatkujacego.

Niech autor napisze jakiej grubosci elementy spawane i jak sa usytuowane (tj, jak przebiega spoina - pionowo z gory na dol, poziomo, czy jest to pachwina itp.)

Jezeli na metalu sa tylko pojedyncze krople to strzelam ze:

- za daleko elektroda od materialu - odleglosc powinna byc w przyblizeniu taka jak srednica elektrody

- lub za maly prad

Sugeruje tez najpierw pocwiczyc na jakis elementach a nie od razu spawac ogrodzenie :)

elementy były ustawione pionowo - czyi rzeczywiście głupio, bo metal spływał na ziemię zamiast leżeć na płocie

elementy mają grubość 3-4 mm, chciałem dospawać prostopadle do płotu płaskownik, który z kolei będzie przyspawany do słupka z płotu sąsiada

na razie spawam treningowo elementy płotu, które mam w nadwyżce w garażu :)

Kątowniki i stal ogólnie kupuje się na składach lub w centrostalu. Co do spawania elektrycznego to nie jest to takie proste i jak ktoś nie będzie znał zasady spawania to będzie sobie spawał i spawał a i tak elementy spawane po uderzeniu młotkiem się rozpadną. Podczas spawania oczko przetopu musi być zawsze za elektrodą.

Kątowniki i stal ogólnie kupuje się na składach lub w centrostalu. Co do spawania elektrycznego to nie jest to takie proste i jak ktoś nie będzie znał zasady spawania to będzie sobie spawał i spawał a i tak elementy spawane po uderzeniu młotkiem się rozpadną. Podczas spawania oczko przetopu musi być zawsze za elektrodą.

no chyba nie pojadę do centrostalu po parę kątowników? :)

tam wjeżdżają tiry na wagę przed wjazdem

no chyba nie pojadę do centrostalu po parę kątowników? :)

tam wjeżdżają tiry na wagę przed wjazdem

E, co Ty, normalnie sprzedają. Ja wiele rzeczy kupowałem u nich. nawet tną z elementów fabrycznych (np kątownik czy profil zamknięty). Tak przynajmniej jest w Bielsku.