Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak jak zrobić, gotowy czy robić samemu?

Recommended Posts

Witam,

Prosiłbym o kilka porad.

Znacie proporcje na beton chudziak pod zbrojenie ław? Czy taki chudziak powinien być zrobiony na mokro czy na sucho? Wiem, że niektórzy robią suchy inni mokry. Ostatnie pytanie Czy robić we własnym zakresie, czy raczej zamówić w betoniarni.

Pozdrawiam

Rad

Musisz mieć kilku chłopa do pomocy bo sam sie zajeździsz. Ja robiłem sam w garażu i naprawde daje popalic taka robota.
Ja robilam razem z Mezem na dom 200m2 , mieszalam w betoniarce a Maz rozwozil i rownal.

Zajelo nam to 3 dni.

Też tak będę robił, ale mi mąż nie będzie pomagał :lol: :lol: :lol: .

rad_milano nie wydaje mi się żeby chudziak pod ławy musiał być wylewany od razu w całości. Co prawda tak mi się wydaje, a nie że jestem pewien. :wink:

Witam,

Prosiłbym o kilka porad.

Znacie proporcje na beton chudziak pod zbrojenie ław? Czy taki chudziak powinien być zrobiony na mokro czy na sucho? Wiem, że niektórzy robią suchy inni mokry. Ostatnie pytanie Czy robić we własnym zakresie, czy raczej zamówić w betoniarni.

Pozdrawiam

Rad

Robiłem na mokro. Dałem mocniejszą porcję i po paru godzinach już chodzić mozna było. Za mocny też nie dobry ,bo będzie pękał.

Cześć

A ja zamówiłem gotowy B10 pod ławy, bez chrzanienia się i taniej, jak policzyłem składniki jakby ekipa miała mieszać ( cement, piach, kruszywo, co tam jeszcze ... ).

A tak przyjechała wywrotka, wysypała, a robotnicy tylko rozwieźli po wykopie :D

Płaciłem po 170 zł/t B10. Nie wiem czy taniej się samemu zrobi, dodając jeszcze czas na zrobienie i "równomierność" uzyskanego materiału :-?

pozdrawiam, majki

Myślałem, żeby sobie wymieszać całość gdzieś pod zadaszeniem, a później dopiero wsypać w szalunki (po ok trzech dniach). Podajcie proszę proporcje w jakich mieszaliście beton.

pozdr

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/przepis-na-beton,6322_4790.htm

Szczegóły w tabelce.

Pozdrawiam