Edybre 31.08.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Zamierzam zająć się teraz wykonaniem elewacji. Sciany nośne są z porotonu 24 i betonu komórkowego 24. Chcę dać styropian 12, tynk mineralny i pomalować farbą silikonową.Moje wątpliwości to:1. Czy przed przyklejaniem styropianu trzeba ściany zagruntować? Czym? Słyszałam coś o polewaniu muru wodą. Zawsze czy tylko w czasie upału?2. Czy farba silikonowa też wymaga gruntowania czy nie?3. Na podstawie czego zdecydować o grubości uziarnienia tynku (nie wiem czy 2 mm czy 2,5)4. Czy taki pomysł na ocieplenie i tynk jest w ogóle dobry i czy atlas albo fast mają dobre tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 09.09.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Szkoda, że taka cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falus30 09.09.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 1-tak gruntować2-mie3-2---2.5 troche grubo4-o.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 09.09.2007 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 To czyli ile radzisz - 1,5 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 09.09.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Co do docieplenia to jest ok. Co do polewania scian wodą mam pewne wątpliwosci, ja swoich nie polewałe a styropian trzma sie dobrze. Napewno przed tynkiem minerlanym zwanym też pucem zagruntował bym klej z siatka polecam grunt Atlasa i dopiero na ten grunt dał bym puc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.09.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Na klej obowiązkowo grunt, tynk mineralny i farba silikonowa lub silikatowa.Dlaczego zdecydowałeś się na tynk mineralny i malowanie farbą silikonową? Tniesz koszty, czy po prostu tak u was się robi?Nie lepiej dać od razu tynk silikatowy, silikonowy lub akrylowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 11.09.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Zamierzam zająć się teraz wykonaniem elewacji. Sciany nośne są z porotonu 24 i betonu komórkowego 24. Chcę dać styropian 12, tynk mineralny i pomalować farbą silikonową.Moje wątpliwości to: 1. Czy przed przyklejaniem styropianu trzeba ściany zagruntować? Czym? Słyszałam coś o polewaniu muru wodą. Zawsze czy tylko w czasie upału? 2. Czy farba silikonowa też wymaga gruntowania czy nie? 3. Na podstawie czego zdecydować o grubości uziarnienia tynku (nie wiem czy 2 mm czy 2,5) 4. Czy taki pomysł na ocieplenie i tynk jest w ogóle dobry i czy atlas albo fast mają dobre tynki? 1. U mnie nie gruntowali scian. Styropian trzyma sie bardzo mocno. 2. Nie wiem. U mnie tynk mieszany fabrycznie, silikatowy. Pod tynk oczywiscie grunt. 3. U mnie 1,5mm i wyglada swietnie, ale to juz kwestia gustu. Ja zaufalem radom wykonawcy i jestem zadowolony. 4. Ja na tynku wolalem nie oszczedzac, dlatego wybralem silikatowy. Tym bardziej, ze mam przy domu drzewa i obawiam sie troche porastania tynku glonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 11.09.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 To czyli ile radzisz - 1,5 mm? Im mniejsze ziarno tym dokładniej trzeba wykonać podkład. Jeżeli to robisz po raz pierwszy to nie zalecałbym tak drobnego tynku, wszystkie nierówności i niedokładności będą widoczne. Grubszy tynk lepiej zakryje jak ci cos wyjdzie nierówno na zaprawie zbrojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Zamierzam zająć się teraz wykonaniem elewacji. Sciany nośne są z porotonu 24 i betonu komórkowego 24. Chcę dać styropian 12, tynk mineralny i pomalować farbą silikonową.Moje wątpliwości to: 1. Czy przed przyklejaniem styropianu trzeba ściany zagruntować? Czym? Słyszałam coś o polewaniu muru wodą. Zawsze czy tylko w czasie upału? 2. Czy farba silikonowa też wymaga gruntowania czy nie? 3. Na podstawie czego zdecydować o grubości uziarnienia tynku (nie wiem czy 2 mm czy 2,5) 4. Czy taki pomysł na ocieplenie i tynk jest w ogóle dobry i czy atlas albo fast mają dobre tynki? 1. U mnie nie gruntowali scian. Styropian trzyma sie bardzo mocno. 2. Nie wiem. U mnie tynk mieszany fabrycznie, silikatowy. Pod tynk oczywiscie grunt. 3. U mnie 1,5mm i wyglada swietnie, ale to juz kwestia gustu. Ja zaufalem radom wykonawcy i jestem zadowolony. 4. Ja na tynku wolalem nie oszczedzac, dlatego wybralem silikatowy. Tym bardziej, ze mam przy domu drzewa i obawiam sie troche porastania tynku glonami. Co to znaczy u mnie? Nie stosujemy takich porad - zalezy od podłoża. U mnie lekarz domowy stwierdził zapalenie wyrostka a wcale tak nie było, czy to oznacza,że u innych tez tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 11.09.2007 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Wybrałam tynk mineralny i farbę silikonową bo tnę koszty - efekt podobny a są oszczędności. I to spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts