Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy!

Jesteśmy w punkcie decyzji co do projektu domu. W jesieni chcielibyśmy wylać fundamenty. Bardzo podoba nam sie projekt "Leśna polana" (117m2), [/u]ale chcielibyśmy wiedziec jak wygląda dach tego domku od środka - jakie są pokoje na poddaszu ze względu na dużą ilość skosów. Czy ktoś może już budował coś podobnego?...Będziemy wdzięczni za każdą informację.

Ela i Marcin z Przemyśla

• 3 months później...
Projekt wizualnie jest ok ale dla mnie dyskwalifikacją są okna połaciowe. Mieszkam 6 lat w mieszkaniu na poddaszu (budynek z 2001 roku, okna velux) mam 3 okna połaciowe i są z nimi same problemy, szczególnie w zimie, o myciu już nie wspomnę. Wybierając projekt domu w ogóle nie brałam pod uwaggę okien połaciowych choć niektóre projekty były bardzo ładne.!!!

Czy ktoś wybrał ten projekt?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=449

Początkowo przymierzałem się do M11aL Miła Chwila.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=357&IdKolekcji=

M26 traktuję jako tańszą wersję M11. Według kosztorysów ze strony MURATORA szacunkowy koszt całkowity to (oczywiście netto, bez wnętrz itd)

M11 - 302900 zł

M26 - 225076 zł

zastanawia mnie, że różnica jest aż tak duża. Oba projekty są "świeże", więc chyba ceny są aktualne.

W projekcie planuję zmienić (mam szeroką i płytką działke z wjazdem od zachodu):

- zlikwidować taras i zewnętrzny kominek (ewentualnie przenieść taras na ścianę z wykuszem)(Czy komin przy garażu będzie wtedy jeszcze potrzebny?)

- zlikwidować wcięcie w parterze z tyłu domu poprzez przesunięcie tam gabinetu (pomieszczenie 5).

w pozyskanym miejscu planuję urządzić pralnie - przejście do garażu.

- zastosować kolorystykę z wersji M26a - ciemnoszary dach i jasnożółte ściany.

Proszę o podzielenie się uwagami na temat projektu i planowanych zmian.

Nie będę budować akurat tego domku, ale bardzo podobny i tego samego autorstwa. Pani architekt niczym jak mantrę powtarza wciąż ten sam wydaje mi się błąd w projektowaniu, a mianowicie maleńkie łazienki :x W twoim projekcie jest tym gorzej, iz nijak jest cokolwiek z nimi zrobić, ani przesunąć, ani przenieść w inne miejsce. Za ciasny wiatrołap, będzie kłopot w przyszłości w momencie kiedy dojdą buty, kurtki ,itp. Dalej - jakaś prowizoryczna wnęka w holu to zupełne nieporozumienie.

Chcesz zlikwidować wcięcie i powiększyć gabinet, ok. tylko co to z tego wyjdzie - jakaś nieustawna kiszka - a i wygląd zewnętrzny sie zniekształci. Taras też powinien pozostać na swoim miejscu, bo nijak w innym mi nie pasuje.

To by było z grubsza tale. Pamiętaj, że to tylko odczucia jakiejś tam obcej baby, sam wiesz lepiej jakie rozwiązania będą dla ciebie najkorzystniejsze. :)

Pozdrawiam i życzę pomyślnych przemyśleń. :D

• 1 year później...

Cześć!

Pewnie już wybudowaliście dom i moja wiadomość będzie nieaktualna, ale piszę ponieważ od kilku miesięcy próbuję znaleźć kogoś komu ten projekt rówież się spodobał. Razem z mężem w kwietniu tego roku rozpoczelismy budowę domu według projektu Leśna polana i do tej pory nie żałujemy tego wyboru. Poddasze wyszło naprawdę spore, kto nas odwiedzi to jest pod wrażeniem jego przestronności mimo skosów. W tym momencie nakładane są już tynki, więc modlimy się aby nie było wielkich morozów i zeby udało nam się wprowadzić w czerwcu w przyszłym roku. A czy wy jsteście zadowoleni z wyboru projektu? Pozdrawiam

• 6 months później...

Witam !!!

Bardzo prosimy o zdjęcia Leśnej Pani Czesiu :-)

Projekt już wybraliśmy , załatwiamy właśnie formalności z działką.

Mam nadzieję ze ruszymy z budową na wiosnę 2010.

A może wybudowała Pani ten dom w okolicy Krakowa ?

Jeszcze raz prosimy o zdjęcia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam