Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian uwagi i opinie

AgaZiel

Recommended Posts

Na wakacjach położyłem na ściany Genderkę . 12 cm na zakładkę i z kołowaniem. Nie mam uwag co do wymiarów czy płaskości. Kupiłem kilka paczek styropianu cienkiego na bajery ( dwóch innych firm ) i była masakra. Niby te same parametry a ciężko je było pociąć. Kruszyły się okropnie.

W tym roku będę kupował styropian na docieplenie stropu i na pewno u Genderki.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 214
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie znam się n tych materiałach. Kiedyś miałem okazję zobaczyć stary styropian po rozebranej chłodni w piwnicy (pewnie z 40-50lat) i był czarny i twardy jak skała . Coś jak żużel. Pewnie to też inny styropian niż ten co dzisiaj produkują, inne mieszanki. Nie znam się na materiałach i dla tego pytam.

A jak powinno wyglądać prawidłowe ocieplenie styropianem podłogi na gruncie według PSPS?

Co dawać na chudziaka? Np. taka kolejność warstw:

- chudziak

- papa termozgrzewalna

- folia budowlana

- styropian

- wylewka

jest prawidłowa i nie wystąpi reakcja styropianu ze związkami zawartymi w papie?

nie znam się n tych materiałach. Kiedyś miałem okazję zobaczyć stary styropian po rozebranej chłodni w piwnicy (pewnie z 40-50lat) i był czarny i twardy jak skała . Coś jak żużel. Pewnie to też inny styropian niż ten co dzisiaj produkują, inne mieszanki. Nie znam się na materiałach i dla tego pytam.

Prawdopodobnie był to poliuretan a nie styropian. Miałem kiedyś takie elementy z rozbiórki osłon cieplnych kotłów dużej mocy.

• 5 months później...

Ja zakupiem styropian firmy polstyr 12cm frezowanu,U=0,040,sprawdziem kilka paczek I wszystko ładnie I prosto.W porównaniu do austrotherm jego granulowaość jest mniejsza.Używał ktoś już tego styropianu?

Na ich stronie piszę że:

Wszelkie kroki, które podejmujemy robimy z myślą o kliencie, dlatego przystąpiliśmy do programu „gwarancja jakości styropianu” organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu

tylko ja nie wiedzę ich na liście polskiego stowarzyszenia producentów styropianu:confused:

Jakie są teraz ceny za m2 ułożenia stryo I zatarcia siatki 2 razy?czy do powierzchni elewacji liczy się okna czy nie??

Witam,

Mam do zamówienia 50m3 styropianu. Uparłem się na grafit. Mam takie oto oferty:

1. TermoOgranika Termonium Plus - 0,031 - 176zł/m3

2. Yetico - 0,031 - 174,90zł/m3

3. Arbet - 0,032 - 181,50zł/m3

Która opcja będzie najpewniejsza (jakość/płaskość itp...). Podobno Organika się "popsuła" jakościowo? Prawda? A może macie inną opcję, która od tych podanych na pewno będzie lepsza? Z góry dzięki za pomoc!

Ja zakupiem styropian firmy polstyr 12cm frezowanu,U=0,040,sprawdziem kilka paczek I wszystko ładnie I prosto.W porównaniu do austrotherm jego granulowaość jest mniejsza.Używał ktoś już tego styropianu?

Na ich stronie piszę że:

Wszelkie kroki, które podejmujemy robimy z myślą o kliencie, dlatego przystąpiliśmy do programu „gwarancja jakości styropianu” organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu

tylko ja nie wiedzę ich na liście polskiego stowarzyszenia producentów styropianu:confused:

Jakie są teraz ceny za m2 ułożenia stryo I zatarcia siatki 2 razy?czy do powierzchni elewacji liczy się okna czy nie??

Jedna z firm sprzedająca tynki termo bravo z okolic B-B poleca ten styropian. Mam podobny dylemat z zakupem, ale chyba zdecyduję się na grafit austrothermu.

Witam,

Mam do zamówienia 50m3 styropianu. Uparłem się na grafit. Mam takie oto oferty:

1. TermoOgranika Termonium Plus - 0,031 - 176zł/m3

2. Yetico - 0,031 - 174,90zł/m3

3. Arbet - 0,032 - 181,50zł/m3

Która opcja będzie najpewniejsza (jakość/płaskość itp...). Podobno Organika się "popsuła" jakościowo? Prawda? A może macie inną opcję, która od tych podanych na pewno będzie lepsza? Z góry dzięki za pomoc!

napisz mi skąd masz ofertę na termoorganikę 031 na 176 zł - ja mam cenę powyżej 200

Hurtownia BAT.

Najgorsze jest to, że grafity nie są standardowo na stanie magazynowym i nie można od tak sobie pójść na skład i pobadać jak się one między sobą mają. Dlatego jestem skazany na kupno w ciemno, ale zanim to zrobię chciałem jeszcze zapytać co Wy o tym myślicie - mieliście do czynienia z tymi styropianami?

Hurtownia BAT.

Najgorsze jest to, że grafity nie są standardowo na stanie magazynowym i nie można od tak sobie pójść na skład i pobadać jak się one między sobą mają. Dlatego jestem skazany na kupno w ciemno, ale zanim to zrobię chciałem jeszcze zapytać co Wy o tym myślicie - mieliście do czynienia z tymi styropianami?

Termoorganika.

Mimo tego, że krzywawe płyty (ale to chyba teraz wszędzie tak jest:) to waga odpowiednia.

Piotrek cos jest na rzeczy ostatnio z TO.... ale to juz nie publicznie... bo to takie wiesci z rynku z ostatnich dni... generalnie dopoki sprawa sie nie wyjasni sugerowalbym przestawic sie na cos innego na razie. bo dziwne rzeczy sie dzieja :)

nie nie.... nie chodzi o wage i o prostosc plyt.

Powazniejsza sprawa niestety.

cos sie dzieje z grafitowym styro. W ostatnim tygodniu 3 przypadki odklejania sie, cos zmienili w tym graficie i sie przestal trzymac... na roznych klejach, w tym ich kleju systemowym, na 190s, na piance...

Niedlugo bedziemy robic ocieplenie i bylam nastawiona na 15cm grafitowego 031. Obdzwonilam sklady budowlane w mojej okolicy i wyboru nie mam zbyt wielkiego: Mariola, Genderka i ewentualnie Termo Organika, ceny dwoch ostatnich nie zachecajace do zakupu:mad: Zastanawiam sie czy nie kupic tego styropianu na allegro lub w jakims sklepie internetowym i myslalam o Termo Organice wlasnie, ale te odklejanie sie, o ktorych fighter1983 pisze:eek:

Jesli TO odpada, to na co sie zdecydowac? Knauf, Austrotherm czy moze Swisspor?

tereska77 to takie nieoficjalne info, bez opinii jeszcze zadnej. Po prostu jakos dziwnie sie dzieje, w ciagu ostatnich 7dni uslyszalem po prostu o kilku przypadkach w kraju, ze grafitowa TO nie trzyma sie na zadnym kleju.... przypadek moze... a moze po prostu zle przygotowane podloze (w sensie - zbyt chlonne)

a stosował ktoś Styropian Plus na podłogę?

http://styropianplus.vbiz.pl/

mój lokalny sprzedawca mi go poleca, mówi ze współpracuje od kilku lat i nigdy nie miał problemów...

może ktoś ma jakieś pozytywne/negatywne opinie?

cena jest w miarę atrakcyjna, produkcja w w kraju i maja certyfikat na rynek niemiecki.