Łukasz90 07.09.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam Mam pytanie a raczej kieruje je moi rodzice chcą ocieplić dom .O ofertę zapytali dwie firmy jedna zaufana z której braliśmy materiały an cały dom a druga z polecenia Muratora .I tak kosztorysy na prawie identyczne sumy ale różne systemy pierwsza ,,zakazuje " użycia kołków tylko sam klej( nie mam nazwy podanej jego dokladnej pisze tylko Ceresit) i styropian Artbet , drugi użycie kołków i styropian organika +klej SP-KU PLATINUM.Jak to państwo i wdizcie aha i na koniec pytanie MAX-a jakimi kolkami ( metalowe czy plastikowe i długość) kołkować grubość styropianu 12cm. Choć nie wiem czy nie jest to za mała jego grubość do domu stojącego w górach , w którym temp. na zewnątrz spada do -30stopni w nocy ( standard -20) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 30.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 tereska77 to takie nieoficjalne info, bez opinii jeszcze zadnej. Po prostu jakos dziwnie sie dzieje, w ciagu ostatnich 7dni uslyszalem po prostu o kilku przypadkach w kraju, ze grafitowa TO nie trzyma sie na zadnym kleju.... przypadek moze... a moze po prostu zle przygotowane podloze (w sensie - zbyt chlonne) Sąsiad na swoim domu skończył właśnie ocieplenie szarym termoorganiki, przyglądałem się jak to idzie i ....szło dobrze. Sąsiad wziął cały system Termo kleje, siatki i tynk. Chwali, styropian prosty i klej bez problemu trzyma, na moje oko wygląda w porzo i nie chodzi o to że tarwnik sąsiada bardziej zielony niż nasz własny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 13.11.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Kupiłem właśnie 36m3 Temoroganiki grafitowej bez frezu grubość 20cm. Podzielę się wrażeniami a może i jakiś blog o budowie mojego domku założę. Skrupulatnie fotki pstrykam tylko jakoś czasu na pisanie brakuje:) Pogoda piękna więc chyba jeszcze w tym roku uporam się z elewacją. Mam nadzieję że nie będzie wtopy z wybranym przeze mnie styropianem:) No i co z tym sezonowaniem czekać do wiosny czy jeżeli jest już w płytach to sezonowanie i tak zbędne ? (zamierzam kleić na pianę i nie kołkować, domek parterowy) Doradźcie przy okazji doby klej rozważałem Tytan Eos, Illbruck PU010, w hurtowni zaś polecają mi Ceresit ? Czy może jest coś lepszego ? Edytowane 13 Listopada 2014 przez Paweł-Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.11.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Kupiłem właśnie 36m3 Temoroganiki grafitowej bez frezu grubość 20cm. Podzielę się wrażeniami a może i jakiś blog o budowie mojego domku założę. Skrupulatnie fotki pstrykam tylko jakoś czasu na pisanie brakuje:) Pogoda piękna więc chyba jeszcze w tym roku uporam się z elewacją. Mam nadzieję że nie będzie wtopy z wybranym przeze mnie styropianem:) No i co z tym sezonowaniem czekać do wiosny czy jeżeli jest już w płytach to sezonowanie i tak zbędne ? (zamierzam kleić na pianę i nie kołkować, domek parterowy) Doradźcie przy okazji doby klej rozważałem Tytan Eos, Illbruck PU010, w hurtowni zaś polecają mi Ceresit ? Czy może jest coś lepszego ? To jak zaczniesz kleić to napisz jakie wrażenia, tj. jaki % styro jest krzywy...sam jestem ciekaw jak tam TO teraz jakość trzyma, bo było słabo... Piana - jeśli kleję to na CT 84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbzyk 19.11.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 witam. mogę się podzielić doświadczeniem jeśli chodzi o elewacje bo pracuje przy tym juz kilka lat. Jeśli chodzi o klejenie na pianie to owszem sparwdza się ale w przypadku np "klejenia styropianu na styropian" jeśli chodzi o bezpośrednie klejenie na sciane to odradzam, piana to nie klej na którym można wypionować sciane , a nie spotkalem się z domem ktory byłby wymurowany idealnie, a jeśli ktoś przykleji na pianie jak idzie a potem zacznie trzec zeby wyrównac to z 20 cm styropianu miejscami zrobi 15 cm. Co do klejenia to płyty powinny być samrowane na tak zwaną "obwódke" plus placki w środku , plyty które są klejone na samych plackach pod wpływem warunkow, słonca , deszczu itp. będą pracować i wyginać się na rogach płyt co spowoduje że po położeniu już tynku mogą byc widoczne zarysy płyt , zwłaszcza widoczne pod słonce, jest jeszcze wiele etapów bardzo waznych które daja koncowy efekt jeśli ktoś jest chętny poznać to napisze pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 No dawaj dalej Djbzyk. - jak i czym klic Styr grafitowy- styropian na styropian ? - jaki wpływ ma kolorystyka na elewacje i co zrobić z bardzo ciemnymi tynkami - ma covzwracac uwagę przy w. Zbrojnej- jak ocenić jakość siatki elewacyjnej- który klej jest lepszy na elewacji? Bialy czy szary? Na razie tyle z pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.11.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 No dawaj dalej Djbzyk. - jak i czym klic Styr grafitowy - styropian na styropian ? - jaki wpływ ma kolorystyka na elewacje i co zrobić z bardzo ciemnymi tynkami - ma covzwracac uwagę przy w. Zbrojnej - jak ocenić jakość siatki elewacyjnej - który klej jest lepszy na elewacji? Bialy czy szary? Na razie tyle z pytań. Jesteś złośliwy..... Ale mi to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Jesteś złośliwy..... Ale mi to nie przeszkadza jestem otwarty na wiedze... ooooo i jeszcze jedno pytanie... co zrobic z tym RODEO?! Edytowane 21 Listopada 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nie ma to jak się dwóch konkurentów na forum posprzecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.11.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Nie ma to jak się dwóch konkurentów na forum posprzecza yyy ale ze kto z kim tu jest konkurentem? Bo autentycznie nie widze. Jezeli chodzi o konkurencje wykonawcow Astrobud(fighter1983) vs ewbuxxxo Ewbud to takiej nie ma. To jest wspolpraca i partnerstwo. Ja na swojej stronie glownej(jako sprzedawca materialow) jako polecanego wykonawce - polecam ewbuxxxo. Swoja droga Piotrus - chyba musze Ci link do nowej strony wrzucic nie? Nie jest tajemnica, ze jako osoba - przekonalem jako osoba stricte handlowa naszego ewbuxxxo do stosowania STO i Caparaol zamiast...czegos tam, nawet nie pamietam co to za krzoki .... I nie jest tajemnica, ze ewbuxxxo jako wykonawca mnie z kolei nauczyl kwestii i rozwiazywania problemow wykonawczych. I sposobu robienia wycen jako wykonawca - bo to paradoksalnie jest zupelenie inne. No i sobie dzialamy. surgi22 - byles/jestes moim/Piotrka klientem.. cos mi sie kojarzy, ale... nick vs realizacja ciezko powiazac w pamieci Edytowane 21 Listopada 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Sorki może odniosłem mylne wrażenie. A zakupów u was nie robiłem - na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knauf Therm 28.11.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Polecam styropian Knauf Therm, który posiada oznaczenie Gwarantowany Styropian (ma go 2 firmy w Polsce).Oznacza to, że styropian Knauf- Therm, który do weryfikacji przez niezależnych ekspertów został zakupiony w losowo wybranych punktach sprzedaży, spełnił wszelkie wymogi i parametry określone przez producenta(deklaracje) i wymogi polskich przepisów. e-rzecznik Knauf Therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 28.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 A więc tak co do jakości Termo Organiki, Odebrałem moje 120 paczek 20ki z czego na ścianie mam już ponad 100m2. Płyty generalnie proste, czasami były zastrzeżenia do narożników niektórych płyt jednak w porównaniu do Yetico, które kupił równolegle mój znajomy to Termo Organika to Mercedes a Yetico awaryjny francuz. Kolega mnóstwo styropianu miał na polu i to nie z winy ekipy^^ wiec cieszę się, że nie kupiłem Yetico który proponowali mi w hurtowni mimo że był tańszy. Co do klejenia na pianę DJBzyk myślę że nie masz racji i dziwi mnie taka opinia skoro tyle lat zajmujesz się elewacjami. Trzeba po prostu trochę praktyki i już wiesz jaka warstwa piany na ile ci odbije. Po kilku płytach wyrobiłem już sobie nawyk korygowania płyt przed ostatecznym związaniem i jest bajka. Co prawda mam prosty styropian i proste ściany więc jest mi pewnie łatwiej, w jednym miejscu jednak miałem niezłego banana i wyprowadziłem pianą idealnie do oka, jak się chce to się da. Klei się szybko,niskie temperatury nie są przeszkodą po 2 godzinach można kołkować i przystąpić do kolejnych czynności, że nie wspomnę o 2 paletach kleju na budowie i mieszaniu tego badziewia. Biorę sobie na rusztowanie kilka paczek styropianu, piankę i metry lecą jak ta lala. moje 100m przykleiłem w 2 dni^^ Ewbuxxxo kleiłem na Tytan Eos jednak skończył się w casto więc przerzuciłem się na polecany Ceresit CT84,wykonałem próby na jednym i drugim,obydwa super. Po 2godzinach nie da się oderwać styropianu od ściany, stawałem również na przyklejonych płytach (96kg) I Ceresit i Tytan wytrzymały ten test^^ Zaleta Ceresita to jednak jego 850 pojemności przy porównywalnej cenie do Tytana. Do końca lecę już Ceresitem Wydajność przy porządnym smarowaniu tj. obwód i dwa pasy w środku (zalecany przez producenta 1) to jakieś 10 płyt na puszkę czyli 5m2 Wolę porządnie posmarować gdyż kołkować będę tylko narożniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gombro 09.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 koszt reklamy : być może, ale ja wolę mercedesa od Daci, czy Samsunga od no name'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porucznikzbik 19.05.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 styropian tylko markowy najlepiej z rekomendacjami ITB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts