Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian uwagi i opinie

AgaZiel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 214
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To czy ktoś z was może mi powiedzieć, jaki styropian, chcę ocieplić 16 cm i chciałabym aby miał niską lamdę i nie chcę kłócić się z jakimi koliwiek przedstawicielami a to z prostego powodu, żaden nie wychodzi żywy z tych potyczek. Proszę doradźcie???? Myślę o swisporze? DObry wybór???

Aktualny wątek o najlepszych styropianach : http://forum.muratordom.pl/styropian-z-neopor-em-polecani-producenci,t121489.htm

pzdr

To czy ktoś z was może mi powiedzieć, jaki styropian, chcę ocieplić 16 cm i chciałabym aby miał niską lamdę i nie chcę kłócić się z jakimi koliwiek przedstawicielami a to z prostego powodu, żaden nie wychodzi żywy z tych potyczek. Proszę doradźcie???? Myślę o swisporze? DObry wybór???

Aktualny wątek o najlepszych styropianach : http://forum.muratordom.pl/styropian-z-neopor-em-polecani-producenci,t121489.htm

pzdr

Dzięki :)

Mam zakupioną termoorganikę na ściany i podłogi więc jest tego trochę. Po zewnętrzyn wyglądzie paczek (oraz 2 - 3 rozpakowałem) jest prościutki.

Natomiast ścianę fundamentową ocieplałem z firmy Styropmin. Ten to był dopiero wygięty w łuk, a szczególnie zewnętrzne płyty z paczki.

O termoorganice dokładnie się wypowiem za parę miesięcy jak ocieple domek. Ale podejrzewam że to zależy z jakiego zakładu produkcyjnego pochodzi dana partia towaru.

• 2 months później...

Mój styropian termoorganiki (Platinum Plus 15 cm) też jest krzywy - dwie skrajne płyty w paczce, ale tylko do ok 5-6 mm. Podejrzewam jednak, że przyczyna jest pakowanie w folię, która za mocno ściska styropian, i przy po dłuższym czasie wygina skrajne płyty. Trzeba skrobać żeby było prosto.

Ponadto niestety okazało się, że płyty po przyklejeniu Izolbetem na następny dzień samoczynnie odpadają. Proszę was o opinie i doświadczenie co do tego kleju. Nie wiem czy przyczyną jest klej, czy też fakt, że grafitowy styropian bardzo mocno nagrzewa się od słońca. Podejrzewam, że jednostronne nagrzewanie się styropianu może powodować jego wygięcie, i odspojenie się od świeżego kleju. Klej pozostaje na ścianie i trzyma się jej bardzo dobrze. Od strony północnej budynku nie ma takiego problemu.

Pomocy!

Jak mnie wk... takie pustaki :evil:

Ja piję soki z Tarczyna i Tymbarku, jak chcesz możesz wybrać napoje pomarańczowe w Biedronce.J Co jest lepsze. Ja piję Coca Colę ty możesz LiderPrice -Koktę, Pije Heinekena możesz kupić TescoValue. Ja używam pasty do zębów Blend a mend ty ....nie mam pojęcia.

Wymieniłeś bardzo przeciętne produkty, które kosztują tyle ile kosztują ponieważ firmy muszą sobie jakoś zrekompensować nakłady na marketing.

Ja zamiast Tarczyna i Tymbarku wolę soki naturalne - wyciskane. Pastę do zębów też kupuję lepszą. No ale widze, że piffko tesco value jest Ci znane - ja bym nawet marki nie skojarzył :-)

No ale oczywiście Ty możesz pić to świństwo i tym g. myć zęby. nawet możesz na ściany dać krzywą Termo Organikę - Twój wybór! Super, że przy tym jesteż bardzo zadowolony :lol:

Przy okazji - jakie normy dopuszczają aż tak suże odchyłki w sstyropianie? To są normy wewnętrzne Termo Organiki?

Gość M@riusz_Radom
a dając inne gorsze materiały może być zmuszony do wcześniejszego remontu np. ze wzgl. na odpadający tynk, pękające ściany itp.

I zapłaci w sumie więcej niż gdyby kupił dobre materiały.

Tak sobie tłumacz, tylko krzywdy nie zrób .. Nawet najlepszy materiał może koncertowo sp.. "ekipa budowlana".

Pocieszające jest, że każdy kto kupuje "lepsze" materiały właśnie tak sobie tłumaczy decyzję o ich zakupie ;) Ja tam buduję z suporka ...

Przy okazji - jakie normy dopuszczają aż tak suże odchyłki w sstyropianie? To są normy wewnętrzne Termo Organiki?

Termo Organika nie stosuje żadnych norm wewnętrznych określających własności styropianu jak i tolerancje wymiarów - określa to przede wszystkim norma EN 13163 i pozostałe normy powiązane również EN.

Pozdrawiam,

4.2.5 Płaskość

Płaskość powinna być określana zgodnie z EN 825. Maksymalne odchylenie od płaskości, Smax, nie powinno przekraczać tolerancji dla deklarowanej klasy, podanych w tablicy 1.

Tablica 1 – Klasy tolerancji wymiarów

Płaskość c P1 +/- 30 mm

P2 +/- 15 mm

P3 +/- 10 mm

P4 +/- 5 mm

c Płaskość jest podawana w odniesieniu do metrów bieżących.

To cytat z EN13163. Jak widać są 4 klasy tolerancji płaskości. TO deklaruje P3.

• 2 weeks później...
Termoorganika to marketing w czystej postaci, nawet w to ich 0,031 nie wierze

Ja nie muszę wierzyć bo wiem. Widziałem wyniki badań. Potwierdzone zresztą w ITB - patrz RT ITB-1023/2006.

Płaskość ma takie poziomy, bo dla niektórych typów styropianu jest bardzo trudno technologicznie całkowiecie pozbyć się wyginania płyt - wręcz jest to niemożliwe. No chyba że się je zmieli.

Zamówiłem 13 m3 Termoograniki Fundament Gold na fundamenty.

A ci przywieźli Fundament Silver :evil:

Teraz hurtownia odkręca w Termoorganice (ktora sie kaja) a ja tracę czas. Nietypowy wymiar, wiec bede musial czekac az laskawie przywioza wlasciwy.

Dodam, ze transport byl z fabryki firmowym autem producenta.

• 3 weeks później...
Jak mnie wk... takie pustaki :evil:

Ja piję soki z Tarczyna i Tymbarku, jak chcesz możesz wybrać napoje pomarańczowe w Biedronce.J Co jest lepsze. Ja piję Coca Colę ty możesz LiderPrice -Koktę, Pije Heinekena możesz kupić TescoValue. Ja używam pasty do zębów Blend a mend ty ....nie mam pojęcia.

Wymieniłeś bardzo przeciętne produkty, które kosztują tyle ile kosztują ponieważ firmy muszą sobie jakoś zrekompensować nakłady na marketing.

Ja zamiast Tarczyna i Tymbarku wolę soki naturalne - wyciskane. Pastę do zębów też kupuję lepszą. No ale widze, że piffko tesco value jest Ci znane - ja bym nawet marki nie skojarzył :-)

No ale oczywiście Ty możesz pić to świństwo i tym g. myć zęby. nawet możesz na ściany dać krzywą Termo Organikę - Twój wybór! Super, że przy tym jesteż bardzo zadowolony :lol:

Nic nie kumasz, markowe bo marketing ale jeśli jakaś firma np: BMW ładuje kasę w marketing to nie będzie sobie robiła krzywdy lewizną, jak się zdarzy np jakaś wada techniczna w jakimś podzespole to zrobią , ( być może także ze względów marketingowych ) wymianę tej części. Nie mówię że w markowych nie ma zdarzają się problemy, są zawsze i wszedzie tyl etylko że w markowyh jest ich mniej, i tyle. Oczywiśćie jest sznasa że kupisz nie markowy produkt i będzie służył ci przez lata, i fajnie ale jak mnie stać to wolę nie ryzykować.

Nie stać mnie na tanie buty:)