docent56 01.10.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Np. czy więźba z drewna struganego czy nie, czy będzie nabitka czy podbitka.Co do pokrycia to czy dachówka ma być kładziona na dachu czy ułożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 02.10.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 przepraszam a co znaczy: dachowka kładzina czy ułożona? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.10.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Dachówka jest ułożona jeśli łaty były poziomowane, leży prosto w rzędach poziomych pionowych i skośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 02.10.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam, skoro o dachach mowa, to mogę się wypowiedzieć bo właśnie jestem na tym etapie.Jak zamawialem dekarza (w marcu) to rzucił cenę 25 - 30 PLN za m2 dachu (łacenie, przycinanie, osadzanie okien, obróbki, układanie dachówki - dwuspadowy, cztery okna, dwa kominy, wyłaz dachowy - 200m2). Zanim przyszedł trochę musialem za nim podzwonić. Ale przyszedł. Suuupeerr. Po kilku dniach podał zaytał się o pieniądze i wykalkulował nową stawkę bo przecież wszystko zdrożało i po negocjacjach 43 + osobno okna. Jeżelibym nawet zapłacił dużo więcej i tak nie ma gwarancji że będę spał spokojnie. Takie życie. Na razie nie śpię a jak wstaje rano to myślę... zawsze można aneksować umowę z bankiem. Przecież wszystko drożeje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.10.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 No to niezły wałek. Nie daj się robić cwaniakom - mi facet od więźby też podał cenę 760, a przy dostawie chciał 800/m3 Musiałem walczyć o swoje i po chwili konkretnej rozmowy obniżył cenę. Aktualnie u mnie w Jelczu za położenie dachówki biorą za dwuspadowy z garażem 35 zł/m2 standardowo, a za kompletny dach z montażem więźby 50 zł, ale niektórzy cwaniacy chcą 75 zł za to samo. Trzeba pytać i szukać różnych ekip - najlepiej tych z wiosek, a nie cwaniaków jeżdżących Jaguarami. Ja znalazłem ekipę za 45 zł/m2 za całość, zobaczyłem zrobiony przez nich dach i dotarłem do inwestora, który potwierdził, że warto zlecić im tą pracę, bo u niego wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 04.10.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 a ja nie wiedziałam, że pod dachówkę można nie równać! To jak to? Krzywo ma być dachówka? Na szczęście ciesielka jest zrobiona na medal, w dodatku deskowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 04.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Acha, a ze zmianą ceny to już zaczyna być standardem takie stawianie sprawy. Najprzyjemniejszy dla inwestora jest moment, gdy po długich negocjacjach wybiera w końcu jakąś ekipę, odmawia innych, a gdy ta wybrana przyjeżdża podpisać umowę, mówi o całkiem innej cenie, niż na początku Uważam, że to skandal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 04.10.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 No to niezły wałek. Nie daj się robić cwaniakom - mi facet od więźby też podał cenę 760, a przy dostawie chciał 800/m3 Musiałem walczyć o swoje i po chwili konkretnej rozmowy obniżył cenę. Aktualnie u mnie w Jelczu za położenie dachówki biorą za dwuspadowy z garażem 35 zł/m2 standardowo, a za kompletny dach z montażem więźby 50 zł, ale niektórzy cwaniacy chcą 75 zł za to samo. Trzeba pytać i szukać różnych ekip - najlepiej tych z wiosek, a nie cwaniaków jeżdżących Jaguarami. Ja znalazłem ekipę za 45 zł/m2 za całość, zobaczyłem zrobiony przez nich dach i dotarłem do inwestora, który potwierdził, że warto zlecić im tą pracę, bo u niego wszystko było ok. Buduję w Nadolicach. Mogę prosić o namiar na twoją ekipę [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.10.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Namiar wyślę gdy skończą u mnie i sam ocenię ich pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ...Trzeba pytać i szukać różnych ekip - najlepiej tych z wiosek, a nie cwaniaków jeżdżących Jaguarami. Najlepiej jakby rowerami przyjechali, faktury nie wystawili (na czarno robili), ZUS-u nie płacili (na krusie byli) i 10 lat gwarancji dali. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 05.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 A tych, co robią w konia inwestorów? Panie Andrzeju, czy 60 zł za samą dachówkę na dachu pokrytym deskami i papą, bez wolich oczek itd. to jest uczciwa cena? Ja uważam, że to jest oszustwo. I nie chodzi o robienie na czarno itd, tylko o wykorzystywanie i naciąganie inwestorów. Ale to tylko moja subiektywna ocena. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.10.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 ...Trzeba pytać i szukać różnych ekip - najlepiej tych z wiosek, a nie cwaniaków jeżdżących Jaguarami. Najlepiej jakby rowerami przyjechali, faktury nie wystawili (na czarno robili), ZUS-u nie płacili (na krusie byli) i 10 lat gwarancji dali. Powodzenia. Pozdrawiam. Najlepiej, żeby z inwestora nie próbowali robić idioty - niektórzy widząc projekt mojego dwuspadowego dachu bez lukarn itp., z 1 kominem i 2 oknami dachowymi zaczynali od stwierdzenia, że to nie jest taki prosty dach, a po chwili rozmowy i badania gruntu (rzucanie pojęciami kosz, płatew, kalenica, krokiew, łata i obserwowaniu czy rozumiem o co chodzi) długo myśleli nad ceną - a raczej nad tym na ile dam się naciągnąć. Większość uczciwych dachowców nie wymaga od inwestora znajomości pojęć itp. tylko ogląda projekt i podaje cenę za m2 i nie marudzą przy prostym dachu, że jest trudny, żeby podnieść cenę. Co do ZUS-u itp. to czy wiesz Andrzeju, że taki cwaniak płaci za pracowników ZUS od najniższej krajowej, a resztę daje "do ręki". W sumie płaci pracownikom 2.5-3 tys./miesiąc a sam kasuje za 3 dachy miesięcznie po 15-20 tys/sztuka, czyli 45-60 tys/miesiąc Skąd to wiem - ano stąd, że znajomy pracował u takiego aż w końcu się wkurzył i pojechał do Anglii. Niektórzy pracownicy gdy się dowiedzą jak ich szef na nich zarabia otwierają własne firmy lub niestety wyjeżdżają na zachód, bo nie potrafią prowadzić firmy - a potem na rynku brakuje ludzi. A'propos samochodów to najczęściej prawdziwi fachowcy od budów jeżdżą na nie busami z powodów praktycznych - może to zbytnie uproszczenie, ale wynika z obserwacji życia i własnych doświadczeń. Wyjątkiem są deweloperzy i właściciele dużych firm, ale duża firma do budowy małego domu to nie jest najlepsze rozwiązanie - znajomy w takiej pracuje - co kilka dni coś poprawiają, bo ktoś spieprzył robotę, a zapłaci za to inwestor - tych psujących robotę szef nie wywali, bo brakuje ludzi. Ponadto kupują materiały jak leci nie patrząc na ceny, no i sporo go się marnuje lub jest rozkradane. Podsumowując - nie dajmy się zwariować - 50 zł/m2 prostego dachu to dużo, ale do przyjęcia - to wychodzi około 10 tys zł za 7-10 dni pracy dla 3 osób, czyli nawet jakby płacili od całości ZUS itp. to miesięcznie zarobią po 5 tys zł - czy to mało - mało który przeciętny inwestor tyle zarabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 05.10.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Całkowicie się z Tobą zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.10.2007 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Łatwo się innym do kieszeni zagląda. Jest wolny rynek, jest wiele profesjonalnych firm dekarskich i jest w czym wybierać. Nie ma konieczności wybierać najdroższej firmy i nie ma też potrzeby krytykować kogoś, że ma takie stawki. Skoro ciesielstwo i dekarstwo to takie kokosy to nic prostszego jak założyć własną firmę i spijać ten nektar pamiętając, że zimą też trzeba pracownikom pensję zapłacić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek27 15.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 witam zastanawiam się nad własną firmą dekarską i czytając wasze uwagi o firmach to czy w okolicach Jelcza Laskowic cena 50zł za 1m2 (dachówka) bez więżby jest konkurencyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witaj Slawek27 W okolicy Jelcza typowa cena za całość (więźba + dachówki i obróbki) to 45-50 zł/m2 przy prostym dwuspadowym dachu - przy bardziej skomplikowanych jak np. koperta 60-70 zł/m2. Samo ułożenie dachówki kosztuje 30 zł/m2. Niektórzy próbują zedrzeć z inwestorów za prosty dwuspadowy dach nawet 75 zł/m2, ale nie słyszałem, żeby ktoś dał się nabrać na taką cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 28.10.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 mój dach to koperta z kątem nachylenia 40 stopni; dekarze chcą 25 zł za metr konstrukcji plus deskowanie oraz 35 zł za dachówkę dobra cena? pomorskie - 35 km od gdańska na południe, okolice Tczewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek27 01.11.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 mój dach to koperta z kątem nachylenia 40 stopni; dekarze chcą 25 zł za metr konstrukcji plus deskowanie oraz 35 zł za dachówkę dobra cena? pomorskie - 35 km od gdańska na południe, okolice Tczewa zależy czy potem nie doliczą rynien i kominów przy prostej kopercie to 35zł jest dobrą ceną. Jeśli są koprety łączone (dochodzą kosze) to myślę że krycie dachówką+rynny+kominy to 40-45zł okolice Wrocławia pozdrawiam Sławek27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinbill 15.11.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witam serdecznie . Proszę o zweryfikowanie kosztorysu położenia dachu ( więźba dachowa i pokrycie ) Jestem właśnie po rozmowie z dekarzem który zaproponował mi następujące ceny za robociznę dachu o powierzchni 248m2 o wyższym od standardu stopniu trudności : - zrobienie więźby ( szkieletu ) cena 25zł m2 - deskowanie z papą 14zł m2 - położenie dachówki cementowej 28zł m2 - obróbki ( rynny itp. ) 14zł mb. - gąsiory i zlewki 18zł mb. - obróbka okien dachowych , włazu 250zł szt. ( 9 okien i jeden właz ) - obróbka kominów 150zł szt. ( 3 kominy ) Oczywiście koszty obejmują samą robociznę . Termin realizacji sierpień 2008r ( do tej pory są zarezerwowani ) Zastanawiam się czy nie podpisać umowy w tym roku gdyż w przyszłym może być ten cennik nie aktualny o jakieś + 50% Proszę o opinię z czego byłoby można urwać w miarę zdrowego rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.11.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ja w zeszłym roku też umawiałam się na inną cenę a wyszło w tym roku zupełnie inna kwota,nie licz na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts