Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO PIERWSZE: DRZWI WEWNĘTRZNE CZY PARKIET

andziak1

Recommended Posts

Ja zrobiłam tak samo, tzn. najpierw parkiet, potem drzwi. Parkiet już mam, drzwi nie mam nadal i teraz wiem, że to błąd. Parkieciarze nie mogą wykończyć parkietu i zapiąć na tzw. ostatni guzik, bo nie bardzo wiedzą jak przyciąć listwy przypodłogowe. Moim zdaniem optymalnie byłoby tak: położyć parkiet, w czasie gdy on leżakuje przed cyklinowaniem i lakierowaniem zamontować drzwi. U mnie np. okazało się dodatkowo, że otwory drzwiowe są trochę za duże, trzeba było je zmniejszać....

tylko pamietac ze nalezy wczesniej ustalic i wymierzyc dokladnie czy drzwi otwieraja sie na zewnatrz czy do srodka bo beda "fartuchy wystawaly" z pomieszczen czyli po zamknieciu drzwi bedzie widac podloge innego gatunku z pokoju zamknietego, problem znika jezeli wszystkie podlogi sa takie same na pietrze

CMyK

Ja miałam pierwsze malowanie, parkiet, montaż drzwi i drugie malowanie.

Ościeżnica na szerokość muru, więc parkieciarze mogli pracować bez problemu.

Chciałam tak, bo według mnie ładnie wyszło - nie ma obróbek parkietu koło ościeznic. Nikt nie próbował mnie od tego pomysłu odwodzić, nawet fachowcy "starej daty", a więc myślę, że będzie OK.

Można najpierw montować ościeżnice. Najlepiej postawić je na klepkach parkietowych, wtedy nie trzeba ich docinać od dołu. Trochę może być przy wstawianiu ościeżnic kucia i po co narażać dopiero co położony parkiet. Poza tym można wtedy bez problemu oblistwować parkiet (dociąć precyzyjnie do futryny lub opaski).