Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowe zestawy mebli kuchennych - proszę o pomoc

dizi

Recommended Posts

• 1 year później...

Hej,

odkopię wątek bo dzabij bardzo dokładnie to opisał :-) Ja do tej pory natrafiłem na równie poglądowy opis, ale bardziej obrazki niż tekst - http://www.meblekuchenne.pl/zrob_to_sam1.htm

Mam krótkie pytanka do dzabij:

- widzę, że przy szafkach stojących umieściłeś boki na podstawie, na przytoczonej stronie www to podstawa jest między bokami. Czy rozważałeś oba warianty i wybrałeś ten lepszy? Mi Twój sposób bardziej się podoba, bo wydaje się stabilniejszy, i przy skrajnej szafce nie widać śrub na dole :-)

- piszesz "Uwaga - przy zamawianiu podaje się wymiar formatki przed wykończeniem brzegu !!!" - zatem czy mam rozumieć, że dając okleinę pcv 2mm należy odjąć ją od szerokości tych elementów, które tego wymagają?

- czy malowane na biało wewnętrzne części boków można uznać że nie zajmują nic miejsca? bo zakładam że tylko okleina pcv zajmuje znaczące milimetry, malowane półki wewnątrz chyba można pominąć

- jaką płytę polecasz, MDF, wiórową?

- czy płyty mają jakieś uniwersalne wymiary, tak jak np karton-gips ?

Hej,

odkopię wątek bo dzabij bardzo dokładnie to opisał :-) Ja do tej pory natrafiłem na równie poglądowy opis, ale bardziej obrazki niż tekst - http://www.meblekuchenne.pl/zrob_to_sam1.htm

Mam krótkie pytanka do dzabij:

- widzę, że przy szafkach stojących umieściłeś boki na podstawie, na przytoczonej stronie www to podstawa jest między bokami. Czy rozważałeś oba warianty i wybrałeś ten lepszy? Mi Twój sposób bardziej się podoba, bo wydaje się stabilniejszy, i przy skrajnej szafce nie widać śrub na dole :-)

- piszesz "Uwaga - przy zamawianiu podaje się wymiar formatki przed wykończeniem brzegu !!!" - zatem czy mam rozumieć, że dając okleinę pcv 2mm należy odjąć ją od szerokości tych elementów, które tego wymagają?

- czy malowane na biało wewnętrzne części boków można uznać że nie zajmują nic miejsca? bo zakładam że tylko okleina pcv zajmuje znaczące milimetry, malowane półki wewnątrz chyba można pominąć

- jaką płytę polecasz, MDF, wiórową?

- czy płyty mają jakieś uniwersalne wymiary, tak jak np karton-gips ?

Nie pytany, ale odpowiem :wink:

1. Standardowo robi się tak jak na tej stronie www. Wynika to z optymalizacji rozkroju płyty - wieniec dolny (to ta podstawa) ma wtedy taką samą szerokość jak trawersy (to te górne elementy), które MUSZĄ być między bokami. W ten sposób daje się pociąć płytę z mniejszą ilością odpadów. Druga kwestia to estetyka - co prawda przy ostatniej szafce nie widać wkrętów, ale widać boczną krawędź wieńca dolnego - też nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale to rzecz gustu :wink:

2. Część hurtowni płyt chce żeby przy zamawianiu formatek podawać wymiar "na gotowo" (zwłaszcza te firmy które od razu okleinują formatki), inne chcą wymiaru samej płyty, bez grubości okleiny. Trzeba to dogadać przed złożeniem zamówienia.

3. Korpusy mebli kuchennych robi się z płyt wiórowych - z płyty MDF co najwyżej fronty

4. Wymiary płyt wiórowych są zależne od producenta. Z wiodących producentów np. Pfleiderer produkuje płyty 250x183 cm, Kronopol 280x207cm

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to chętnie pomogę :wink:

Hej,

dzięki DziadekZ za odpowiedzi, jeszcze troszkę na temat obklejania... jak to jest - czy zamawia się surową płytę i obkleja się nie tylko krawędzie, ale także te duże płaszczyzny (np boki), czy też gotowa płyta jest już wstępnie obklejona (laminowana?) i obklejać należy tylko te ostre cienkie paski - szerokość x 18mm wysokości ?

Czemu nie zamawia się boków z MDF? Za drogie i zupełnie nie potrzeba, że wystarczy zwykła płyta? Tzn wiem że można z wszystkiego, nawet z litej dębiny... :-)

Coraz bardziej zaczynam się przekonywać do samodzielnego złożenia mebelków w kuchni... :-)

Hej,

dzięki DziadekZ za odpowiedzi, jeszcze troszkę na temat obklejania... jak to jest - czy zamawia się surową płytę i obkleja się nie tylko krawędzie, ale także te duże płaszczyzny (np boki), czy też gotowa płyta jest już wstępnie obklejona (laminowana?) i obklejać należy tylko te ostre cienkie paski - szerokość x 18mm wysokości ?

Czemu nie zamawia się boków z MDF? Za drogie i zupełnie nie potrzeba, że wystarczy zwykła płyta? Tzn wiem że można z wszystkiego, nawet z litej dębiny... :-)

Coraz bardziej zaczynam się przekonywać do samodzielnego złożenia mebelków w kuchni... :-)

Płyta wiórowa ma fabrycznie zalaminowane powierzchnie, trzeba oklejać tylko wąskie krawędzie. Oczywiście można też kupić płytę surową i okleić ją np. fornirem naturalnym, ale to już "wyższa szkoła jazdy" :wink:

Boki z MDF robi sie właściwie tylko w meblach łazienkowych - ze względu na bardzo dużą wilgotność powietrza w pomieszczeniu, do kuchni wystarczy zwykła płyta wiórowa. Myślę że byłby też problem z zakupem płyt MDF - mało która hurtownia prowadzi, jak już to zwykle surową (do lakierowania), w podstawowych wymiarach. Płyta MDF jest świetnym materiałem ale... strasznie drogim no i brak wyboru kolorów. Może ktoś prowadzi białą i to wszystko - a w płytach wiórowych masz do wyboru kilkadziesiąt różnych dekorów!

• 4 years później...