Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za sam tynk zewnetrzny (bardzo pilne :) ) THX

Recommended Posts

Mam pytanie. Wiem, ze to troche nie ten temat, ale tu wchodzi najwiecej forumowiczow. Dom docieplalem styropianem w tamtym roku. Teraz chce poprostu rzucic na to tynk mineralny. Ile to powinno kosztować z metra? Dom nie jest strasznie wysoki, ani skomplikowany. Poprostu proste rzucenie mineralnego bialego baranka :)

PS. Wybrac Atlas czy Terranove?

Bardzo dziekuje i pozdrawiam

PS (kwadrat): Tym co na urlopach(i tym co sie wybieraja) miłego i spokojnego wypoczynku.

Kolega ostatnio tynkowal:

tynk akrylowy Terranowa za 18 pln/m2. (robocizna + material)

Bardzo mi sie podoba mozliwosc doboru koloru (szeroka gama) oraz mozliwosc mycia np. karcherem :-)!!!

Polecam, sam pewnie sie zdecyduje, ale jeszcze mam czas...

prosze pamietac o tym ze t.akrylowe nadaja sie do mycia karcherem ale zimna woda - a to znaczy ze nie nalezy myc jak sciana jest bardzo nagrzana od slonca (generalnie w lato) poniewaz wtedy woda sie szybko nagrzewa czyli wychodzi tak jakby myc ciepla a to MOZE grozic przebarwieniami tynku (w wyniku wyplukiwania pigmentu)

takiej wady NIE POSIADAJA za to tynki polikrzemianowe, krzemianowe/silikatowe oraz silikonowe

jak chcecie mieć zielone wykwity na północnych scianach to tynkujcie akryle i jeszcze lepiej myjcie je karcherem , lepszego srodowiska do rozwoju glonów nie można mu podrzucić.

Tynk silikonowy w najlepszym wydaniu powinien kosztować nie wiecej niż 24 zł netto/m2 za ziarno 2 mm ( ew.1,5 mm baranek )

jak chcecie mieć zielone wykwity na północnych scianach to tynkujcie akryle i jeszcze lepiej myjcie je karcherem , lepszego srodowiska do rozwoju glonów nie można mu podrzucić.

Tynk silikonowy w najlepszym wydaniu powinien kosztować nie wiecej niż 24 zł netto/m2 za ziarno 2 mm ( ew.1,5 mm baranek )

to czy tynk akrylowy zielenieje to zalezy rowniez od producenta - a dokladnie od tego czy uzywa duzo srodka zwalaczajacego glony czy nie (dlatego niektore tynki sa "super tanie" ;) )

oczywiscie drugim czynnikiem jaki wplywa na ew. powstawanie glonow jest otoczenie domu tzn. duzo drzew i mocne zacienienie oraz wilgotna okolica

w takich przypadkach nalezy oczywiscie zrezygnowac z takiego tynku na rzecz t.polikrzemianowego lub silikonowego