Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ARCHITEKTOWI.....10 tys!!!!!

roman346

Recommended Posts

CoolaTT Te 3 tyś to jeszcze do tego projekt czy razem z projektem?

Pozdrawiam

tomasz105 zapraszam do Grupy Podlaskiej

http://forum.muratordom.pl/grupa-podlaska,t9164-2880.htm

Przyniosłem projekt z gazet (zdjęcia i rzuty i powiedziałem jak ma wyglądać) zapłaciłem w sumie 3 tys za wszystko - projekt, plan zagospodarowania itd itp. Musiałem sam zapłacić za pozwolenie ale to chyba jakaś groszowa sprawa.

CoolaTT czy robiłes u tego architekta do którego dostałem namiar od Ciebie? A tak wogle dzieki za namiar

pozdrawiam

CoolaTT Te 3 tyś to jeszcze do tego projekt czy razem z projektem?

Pozdrawiam

tomasz105 zapraszam do Grupy Podlaskiej

http://forum.muratordom.pl/grupa-podlaska,t9164-2880.htm

Przyniosłem projekt z gazet (zdjęcia i rzuty i powiedziałem jak ma wyglądać) zapłaciłem w sumie 3 tys za wszystko - projekt, plan zagospodarowania itd itp. Musiałem sam zapłacić za pozwolenie ale to chyba jakaś groszowa sprawa.

Ta cena z pierwszego postu to kosmos. Ale szukając spotkałem się z różnymi cenami i zapewne co jakiś czas znajdują się tacy co płacą tyle dlatego tak to wygląda. Ja zakończyłem procedurę pozwolenia na budowę. I kosztowało to... mniej. Co za to dostałem?

- dopasowany na miarę projekt indywidualny domu 150m2 + projekt wolnostojącego garażu na dwa stanowiska

- badanie geologiczne przed projektowaniem

- projekt wjazdu

- projekt zagospodarowania działki

- projekty przyłaczy

- załatwienie wszelkich spraw urzędowych do PnB

dodatkowy wydatek to mapka do celów projektowych 700 pln netto

I powiem tyle, że więcej nie powinno to kosztować. Jeśli projekt z którego korzystamy jest tzw typowy to cena powinna zamknąć się max 4000 - 4500

Polecam jednak każdemu zrobienie projektu indywidualnego po wcześniejszej rozmowie o naszych wymaganiach z doświadczonym architektem. Kochani, radzę:

- nie oszczędzajcie kilku tysięcy na inwestycji o wartości kilkuset. W tym domu spędzicie może resztę życia!

- jeśli tylko działka pozwala budujcie parterówkę. Podstawa dobrego projektu to zero schodów!!! Poddasza wszelakie i piętra to koszmar.

• 2 weeks później...