Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POSADZKI

Recommended Posts

Mam już takie posadzki , ale po ok 3 tygodniach zaczęły się zwijać - podnosić w rogach pomieszczeń . Może mi napiszesz co może być nie tak ? Nie były polewane wodą , starałem się nie tworzyć przeciągów . Czy zaistniała sytuacja może się jakoś poprawić , czy wszystko jest już raczej przesądzone ? . Ekipa która mi je robiła narazie zapowiedziała wizytę , ale nic konkretnego nie potrafią powiedzieć .

w odpowiedzi na zawijajace sie rogi pomieszczeń

Mam już takie posadzki , ale po ok 3 tygodniach zaczęły się zwijać - podnosić w rogach pomieszczeń . Może mi napiszesz co może być nie tak ? Nie były polewane wodą , starałem się nie tworzyć przeciągów . Czy zaistniała sytuacja może się jakoś poprawić , czy wszystko jest już raczej przesądzone ? . Ekipa która mi je robiła narazie zapowiedziała wizytę , ale nic konkretnego nie potrafią powiedzieć

jesto zjawisko znane w naturze i nosi nazwę łódkowanie a mianowicie w tych miejscach beton narażony jest na wcześniejsze wysychanie gdyż dostęp powietrza przy rogach jest największy, podbonie zachowuje się drewno podczas wysychania, nie jest to zjawisko na tyle szkodliwe by dyskwalifikowało jakość wykonanego podłoża

są dwa rozwiązania

-poczekać aż cała powierzchnia będzie jednakowo sucha i prawdopodobnie powierzchnia sama sie ułoży lub

- przed położeniem wierzchniej warstwy np.paneli,płytek , parkietu lub wykładziny dywan. lekko przeszlifować nierówności

podobna sytuacja zdarza się na styku dylatacji na ogrzewaniu podłogowym

gdzie dylatacja ma szerokość ok. 1 cm

JZ

Niestety rogi posadzki uginają się pod ciężarem człowieka , tak że szlifowanie i układanie płytek raczej odpada . Po jakim czasie wylewka o grubości 7 cm wysycha całkowicie ? Czy jest pewność , że całość się wyrówna ? Jakie są inne rozwiązania ?

Wylewka na ogrzewaniu podłogowym wodnym

Czym najlepiej i najtaniej wykonać wylewkę na ogrzewaniu podłogowym wodnym?

W ogrzewaniu wodnym czynnikiem grzewczym jest woda. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie wylewki samopoziomującej anhydrytowej takiej jak np. produkowane przez naszą firmę wylewki SAM 200 lub SAM 150. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać bardzo dobre parametry ogrzewania.

W przypadku zastosowania tańszego rozwiązania, czyli wylewki betonowej należy obowiązkowo stosować plastyfikatory uelastyczniające wylewkę. Producenci całych systemów ogrzewań podłogowych polecają stosowanie takich plastyfikatorów. Brak ich najczęściej prowadzi do pęknięć wylewki. W następstwie prowadzi to do spękań terakoty. Przy wylewkach anhydrytowych nie ma takiego zagrożenia.

mgr inż. Adam Białek

Warszawskie CDB ATLAS

a ja mam pytanie trochę wyprzedzające - czy po wyschnięciu posadzki z ogrzewaniem podłogowym można zacząć układać terakotę, czy należy włączyć ogrzewanie przed układaniem i wstępnie podgrzewać posadzkę?

można układac płytki przed sezonem grzewczym ,napręzenia po czasie wiązania betonu czyli po ok. 4 tygodniach nie sa już przeszkodą , należy zwrocic uwagę na powtórzenie dylatacji oraz kleić klejem elastycznym czyli dobrym

zaremba.com.pl

JAN Z.

• 2 weeks później...
można układac płytki przed sezonem grzewczym ,napręzenia po czasie wiązania betonu czyli po ok. 4 tygodniach nie sa już przeszkodą , należy zwrocic uwagę na powtórzenie dylatacji oraz kleić klejem elastycznym czyli dobrym

zaremba.com.pl

JAN Z.

.

JAN Z.

http://www.termolit.pl

:wink:

Edytowane przez janzar