JANINKI-AMORKI82 01.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 ja od niedawna mam taki przepis na sernik, że nie opada (a robiłam już kilkanaście razy, ponieważ po pierwszym razie rodzinka się domagała wciąż i przy każdej okazji - a czasem bez okazji). przepis zmodyfikowałam - dodałam spód, przepis na spód z szarlotki (pomyślałam, że to i to wilgotne to nie powinno być zakalca skoro szarlotka się udaje) - no i nie ma zakalca - ani jak piekę za jednym zamachem ani jak piekę najpierw spód potem sernik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 01.10.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Zakalec powstaje też wtedy kiedy coś niewłaściwego się dzieje z wilgotnością ciasta. Chodzi o to że ciasto nie może być zbyt suche, bo nie urośnie - gluten źle sieciuje, ale nie może też być zbyt mokre (podobnie jak beton heheee), bo wtedy bąbelki gazowe (te które nam ciasto spulchniają) - bardzo łatwo pękają i cała konstrukcja pada. Do tego dochodzi jeszcze temperatura wyrastania ciasta. Dwa identycznie zarobione ciasta ale w różnych domach - zupełnie inaczej smakują. Dlaczego ?? Ciotka ma zbyt zimno w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diipsii3 23.12.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Mój tata przed zrobieniem pasków okrawa, żeby nikt nie widział, że się spłaszczył... Ale jak komuś bardzo zależy, to może połączyć kilka sposobów na nieopadanie połowiczne, może to coś da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1domatorka 19.01.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 ja się pochwalę swoim pierwszym w życiu sernikiem, opadł tylko troszeczkę, był puchaty i wilgotniutki w środku i zniknął stanowczo za szybko, to sernik dr oetkera z polewą toffi http://lh5.ggpht.com/_QVwjPFalFUA/SXHwE2v0nKI/AAAAAAAAAiI/bo14Dp_dd6g/s640/100_5021.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 19.01.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Te nie opadają ,bo z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.01.2009 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Te nie opadają ,bo z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1domatorka 20.01.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Czy ja wiem czy plastikowy? robi się go z wiaderka twarogu, a w smaku jest naprawdę przepyszny, u mnie w domu bardzo wszystkim smakował, więc na pewno nie raz go jeszcze zrobię, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna84 20.11.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ma ktoś jeszcze jakiś sprawdzony pomysł, albo przepis na sernik, który nie opada?Zbliżają się święta a mnie potrzebny jest jakiś sprawdzony przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaata29 25.11.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) To cukier zawarty w serniku odpowiedzialny jest za jego opadanie, dlatego bardzo ciężko jest całkowicie tego uniknąć. Oczywiście są sposoby (znane od lat), które pozwolą na częściowe uniknięcie zapadającego się ciasta . Po pierwsze, zaraz po upieczeniu sernika trzeba zostawić go w piekarniku przez m.in. pół godziny, najlepiej nieco uchylić drzwiczki, aby sernik dodatkowo się nie spiekł. Następnie należy lekko posmarować ciasto masłem - u mnie ten sposób działa. Poza tym wiele zależy od przepisu - ja mam swój taki ulubiony, z którego sernik zawsze wychodzi idealny i nie opada - to przepis "Puszysty sernik z budyniem" ze strony Max Kuchnie. Sernik jest puszysty i bardzo smaczny. Edytowane 27 Listopada 2014 przez beaata29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bianka12 30.10.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Ja polecam zrobić z tego przepisu: Przepis na sernikSkładniki:Spód:240 g mąki pszennej130 g cukru pudru120 g masła1 jajkoMasa serowa1 kg sera półtłustego1 szklanka cukru8 jajek1 kostka masła1 budyń śmietankowy1 cukier waniliowy100 g rodzynek (opcjonalnie)1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek Przygotowanie:Spód:Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.Masa serowa:W małym garnku rozpuszczamy masło.Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowyŻółtka oddzielamy od białek.Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.