Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić żeby sernik po upieczeniu nie opadł?


Gutek  Fredek

Recommended Posts

ja od niedawna mam taki przepis na sernik, że nie opada (a robiłam już kilkanaście razy, ponieważ po pierwszym razie rodzinka się domagała wciąż i przy każdej okazji - a czasem bez okazji). przepis zmodyfikowałam - dodałam spód, przepis na spód z szarlotki (pomyślałam, że to i to wilgotne to nie powinno być zakalca skoro szarlotka się udaje) - no i nie ma zakalca - ani jak piekę za jednym zamachem ani jak piekę najpierw spód potem sernik.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakalec powstaje też wtedy kiedy coś niewłaściwego się dzieje z wilgotnością ciasta. Chodzi o to

że ciasto nie może być zbyt suche, bo nie urośnie - gluten źle sieciuje, ale nie może też być zbyt mokre

(podobnie jak beton heheee), bo wtedy bąbelki gazowe (te które nam ciasto spulchniają) - bardzo łatwo pękają i cała konstrukcja pada.

 

Do tego dochodzi jeszcze temperatura wyrastania ciasta. Dwa identycznie zarobione ciasta

ale w różnych domach - zupełnie inaczej smakują. Dlaczego ?? Ciotka ma zbyt zimno w kuchni. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 5 years później...
To cukier zawarty w serniku odpowiedzialny jest za jego opadanie, dlatego bardzo ciężko jest całkowicie tego uniknąć. Oczywiście są sposoby (znane od lat), które pozwolą na częściowe uniknięcie zapadającego się ciasta ;). Po pierwsze, zaraz po upieczeniu sernika trzeba zostawić go w piekarniku przez m.in. pół godziny, najlepiej nieco uchylić drzwiczki, aby sernik dodatkowo się nie spiekł. Następnie należy lekko posmarować ciasto masłem - u mnie ten sposób działa. Poza tym wiele zależy od przepisu - ja mam swój taki ulubiony, z którego sernik zawsze wychodzi idealny i nie opada - to przepis "Puszysty sernik z budyniem" ze strony Max Kuchnie. Sernik jest puszysty i bardzo smaczny. :) Edytowane przez beaata29
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Ja polecam zrobić z tego przepisu:

 

Przepis na sernik

Składniki:

Spód:

240 g mąki pszennej

130 g cukru pudru

120 g masła

1 jajko

Masa serowa

1 kg sera półtłustego

1 szklanka cukru

8 jajek

1 kostka masła

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

100 g rodzynek (opcjonalnie)

1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek

 

 

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.

Masa serowa:

W małym garnku rozpuszczamy masło.

Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy

Żółtka oddzielamy od białek.

Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.

Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)

Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.

Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.

Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.

Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.

Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...