Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

jestem na etapie wyboru instalacji do ogrzewania domu . Jezeli ktoś może posłuzyc radą jak zrobic żeby wszystko dobrze pracowało - Piec c.o wraz z kominkiem z płaszczem wodnym to będe wdzięczny za rady.

Może macie namiary na firmy ( ŚLĄSK) które robia takie cuda ???

nie wiem od czego sie zabrac

dom mam 120 m2 w tym 50 m2 bedzie podłogówki reszta kaloryfery , ponadto chcę aby kominek ogrzewał mi to wszystko oraz do pomocy piec c.o.

POMOCY

https://forum.murator.pl/topic/86097-piec-co-kominek-z-p%C5%82aszczem-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/

Jezeli ktoś może posłuzyc radą jak zrobic żeby wszystko dobrze pracowało - Piec c.o wraz z kominkiem z płaszczem wodnym to będe wdzięczny za rady.

nie wiem od czego sie zabrac

dom mam 120 m2 w tym 50 m2 bedzie podłogówki reszta kaloryfery , ponadto chcę aby kominek ogrzewał mi to wszystko oraz do pomocy piec c.o.

Jeśli masz na działce gaz ziemny i oczywiście masz ochotę robić sobie z salonu kotłownię to kup kocioł kondensacyjny i połącz to z kominkiem z płaszczem wodnym.

Jeśli zamierzasz mieć piec na węgiel to daruj sobie kominek z płaszczem wodnym, zrób sobie normalny, bo nic nie zaoszczędzisz. Zamiast dokładać drewna do kominka lepiej dorzucić łopatę węgla do pieca.

Aha to nie żadne cuda, w internecie jest mnóstwo schematów instalacji jak to połączyć.

ja myslalam ze po prostu jak sie siedzi w salonie i pali w kominku to jesli nie jest strasznie zimno to po co palic w piecu. kominek z tym systemem ogrzalby dane pomieszczenia za jednym zamachem. i wode w bojlerze.tak ma tu w irlandii kupe ludzi i to jest na serio oszczedne ale ja sie nie znam. musze wiecej poczytac.

Piec c.o wraz z kominkiem z płaszczem wodnym to będe wdzięczny za rady.

my mamy (no prawie mamy) piec kondensacyjny z zasobnikiem + kominek z płaszczem wodnym, czy o takie coś chodzi ??

mamy dobrą ekipę, jak chcesz na miar to poślę na priv