HenoK 22.07.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Widziałam niedawno ścianę dwuwarstwową ze styropianem, która była źródłem budulca dla ptaków. Dziury kilkucentymetrowej średnicy, z których wydziubany był styropian. A czy gryzoniom nie łatwiej harcować w dwuwarstwowych? Ja widziałem ścianę dwuwarstwową budynku gospodarczego. Nie była od dołu zabezpieczona listwą cokołową, co skrzętnie wykorzystały kaczki. Do głębokości, do której mogły sięgnać (szyja + dziób) ze styropianu zostały tylko strzepy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 23.07.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 HenoK i MarboNie jestem jakimś super fanem ściany dwuwarstwowej. Jeżeli ściana dwu, lub trójwarstwowa jest prawidłowo wykonana (szczelna elewacja uniemożliwiająca przedostanie się gryzoniom do warstwy ocieplenia) to ten temat odpada. Gdyby jednak jakimś sposobem gryzonie przedostały się do styropianu, to po prostu ściana dwuwarstwowa jest łatwiejsza do naprawy. Ot i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 23.07.2003 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Mam kolejne pytania (skoro już dyskutujemy na temat ściany 3W):1. Niektórzy twierdza, że szczelina powietrzna nie jest potrzebna w przypadku włeny jako ocieplenia. Podobno cegła wapienno-piaskowa ma na tyle dużą paroprzepuszczalność, że robienie pustki powietrznej mija się z celem. Gdyby tak było, to można by dać grubszą wełnę i uzyskać lepsze parametry ściany. Czy to prawda?2. Niektórzy zalecają zrobienie wiatroizolacji na włenie - czy jest to potrzebne?3. Czy polistyren ekstrudowany nadaje się na ocieplenie ścian (pomijając cenę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts