hanka55 01.09.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Świetne odmiany begonii. Szukałam opracowania na temat przechowywania begonii, ale oprócz bulwiastych, reszta to jednoroczne ( w naszym klimacie). Kupiona wczesnym latem begonia maxima (?), ma już 70cm i dalej rośnie... I aż szkoda ją " zamrozić" na dworze... Polecam czytanie http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Ja z begoniami postępuję podobnie jak z mieczykami, lub daliami i to od lat, to chyba dobra metoda, bo rosną dobrze i kwitną na zabój.Zabieram je do domu po pierwszych przymrozkach, albo tuż przed nimi, zasuszam cebulę i zostawiam w papierowej torebce z opisem odmiany do wiosny.Zerknij przy kwiecie tam rozwijają się dwa przykwiatki, po ich zerwaniu kwiat urośnie praktycznie dwa razy większy. Warto o tym pamiętać bo to dotyczy właśnie begonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.09.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Dzięki serdeczne , spróbuję choć wolałabym ją zachować przez zimę w stanie kwitnącym w domu . Można tak? Czy bulwa koniecznie potrzebuje spoczynku? Bo cyklamen nie chciał sie zasuszyć, całe lato spędził na dworze i miał liście, wymieniłam mu ziemię i teraz do liści dołączyły kwiatostany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 03.09.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 no właśnie, jak to jest z tymi begoniami????? kupiłam w tym roku 4 bulwy, z czego jedna w ogóle nie wyszła, druga nie zakwitła, trzeciej kwiaty to chodząca marnizna, tylko czwarta jako tako - co jest tego przyczyną????ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.09.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Może dlatego? "Rośliny nawożone intensywnie azotem silnie rosną, lecz słabo kwitną (a bulwy begonii bulwiastej gorzej znoszą przechowywanie). Begonie są bardzo wrażliwe na przekroczenie optymalnego dla nich zakresu zasolenia 1,8–2,5 g KCl/dm3." http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1380 a może za głeboko posadzone, albo bulwy zbyt młode/małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 04.09.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 no nie wiem - za głęboko to chyba nie, bo w skrzynkachwielkość to jakieś 3cm średnicy, a nawożone nigdy nie były, ponadto kupione z polecanego źródła od benek195może miałam pecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts