mike11 01.09.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam Proszę o poradę - chciałbym się dowiedzieć ile potrzeba żwiru na warstwę filtracyjna do studni kopanej - średnica 100 cm, poziom lustra wody 180 cm, głębokość studni 300 cm, podłoże - bardzo luźne, piasek tzw kurzawa - napełnianie studni od zera do 100 cm w kilka - kilkanaście minut Dowiedziałem sie jedynie że żwir musi być płukany, pełny - nie łamany Nie wiem o jakiej frakcji i składzie mineralnym Co do grubości padały różne liczby więc pytam sie forumowiczów, może ktoś ma dokładne informacje. Wykorzystanie wody do celów "gospodarczych" - podlewanie ogrodu, mycie samochodu itd ale jeśli woda będzie "dobra" to kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 03.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Hmmm. Jak to kurzawa to ja bym się wstrzymał z tym żwirem.Kurzawa może spowodować to że żwir wejdzie w piach a ten i tak może nachodzić co po czasie może spowodować osiadanie kręgów i spłycenie studni.Ostatnio sam pogłębiałem studnię ale tylko dlatego mi się udało to zrobić nie wchodząc do studni że na dnie nie było żwiru. Pompa cud i w 5 minut wyciąga ok połowę taczki piachu. Zapraszam do mojego dziennika - tam jest zdjęcie i pompy i efektu pracy. Odradzam wchodzenie do takiej studni. U znajomych kopali studnie i 6 kręgów betonowych właśnie poszłoooooo w kurzawę i tyle je widzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 04.09.2007 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Za późno - już wchodziłem Kopanie raczej nieprzyjemne, fakt, pomimo, że miałem wadery(?) i tak musiałem skorzystać z drewnianych belek na których stałem (własny patent) 3 kręgi na razie stoją, juz 2 miesiące i sie nie obsuwają, zobaczymy co będzie jak przyjdzie czwarty (kaganek z pokrywą) Muszę jakoś wyczyścić wodę, bo przy jakimkolwiek ruchu podnosi się tabun "szlamu" i woda jak ściek żółto - rdzawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts