Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie styropianem a kołkowanie

wcich

Recommended Posts

Mam nowy dom z poddaszem użytkowym, zbudowany z max-ów, który zamierzam docieplić styropianem 12 cm.

Czy muszę styropian kołkować?.

Wolałbym tego uniknąć gdyż max-y są kiepskiej jakości :( a wiercenie otworów napewno tej jakości nie poprawi!!!

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?[/b]

Na nowym podłożu (przyjmuje się jako nośne), do 8 m wysokości budynku nie potrzeba kołkować. Wynika to z przeliczeń wiatrowych

Kołki służą nie utrzymywaniu ocieplenia do ściany ( do tego jest klej), lecz zapobiegają odessaniu ocieplenia przez wiatr.

Większe siły wiatru są na narożach, stąd , jeśli się wogóle kołkuje, trzeba to robić tam staranniej i większą ilością kołków niż środek budynku.

Strefa narożna ma min.1 m, max 2 m i stanowi 1/8 długości krawędzi budynku (poziomo mierzonej)

O ile będzie rzetelnie klejone - min 40% powierzchni chwytnej = wałek 4 cm wokół + 6 placków po 10-15 cm- nie ma potrzeby kołkowania.

Jeśli wiercić w maxie - to bez udaru.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wygląda na to że nie muszę kołokować choć jednak pozostaje pewna wątpliwość - dlatego pewno zakołkuję w newralgicznych miejcach: np. na rogach.

A swoją drogą wykonawca polecił mi żeby styropian przykleić klejem do siatki - to podobno ma w 100% zapewnić że styropian się nie odklei. :roll:

Powiedzcie co sądzicie na ten temat.

Będę robił w systemie Dufa i nie wiem czy jest sens zastępować klej do styropianu klejem do siatki (koszty)!

Ja też myślałem tylko o klejeniu ale jedna osoba powiedziała mi że klejenie do BK to odpada bo BK wsiąka klej i może się styro nie trzymać.

Przy innych materiałach to i owszem ale nie przy BK.

In chyba ostatecznie zakołkuję bo mam z BK.

Kołkować!!!

Klimat się zmienia, więcej ekstremalnych zjawisk pogodowych - żeby nam ocieplenie naszych chat nie fruwało po okolicy jak mocniej zawieje, a ostatnio pokazało pod Częstochową i Lublinem, że nawet w Polsce można już się spodziewać takich atrakcji pogodowych jak w Stanach.

Ja daje średnio 2 - 3 kołki na arkusz (ściana z maxa).

KOŁKOWAĆ!!!!!!!!!

Ja też kołkowałem, koszta kołków na cały do m może ok 300PLN.

I jak to się ma do całego kosztu elewacji????

A co zrobisz jak odpadnie ci na środku ściany płyta styropianowa?

A gadanie że klej bedzie trzymał na 100% można sobiewłożyc między bajki. A co jak nie będzie trzymał? Ten który to powiedziął naprawi usterkę? I wykona elewację od nowa? Tym razem na 100 000 % sie wyprze tego co mówił. Ludzie mówią różne rzeczy!!!

KOŁKOWAĆ!!!!!!!!!

Pozdrawiam

• 2 years później...
KOŁKOWAĆ!!!!!!!!!

Ja też kołkowałem, koszta kołków na cały do m może ok 300PLN.

I jak to się ma do całego kosztu elewacji????

A co zrobisz jak odpadnie ci na środku ściany płyta styropianowa?

A gadanie że klej bedzie trzymał na 100% można sobiewłożyc między bajki. A co jak nie będzie trzymał? Ten który to powiedziął naprawi usterkę? I wykona elewację od nowa? Tym razem na 100 000 % sie wyprze tego co mówił. Ludzie mówią różne rzeczy!!!

KOŁKOWAĆ!!!!!!!!!

Pozdrawiam

Na budynek jednorodzinny należy wbić około 700 kołków w styro. Policz sobie teraz otwory wykonane przez wiertło na te kołki i zsumuj, a zobaczysz, że masz co najmniej 1m2 mostka termicznego!

Na budynkach jednorodzinnych, do wysokości 8m siły ssące wiatru nie są w stanie oderwać styropianu od kleju, nie mówiąc już o jego rozwarstwieniu.

Poza tym w materiałach takich jak MAX, POROTHERM czy KERAMZYT, popularnie stosowane kołki w 50% nie trzymają!

... w materiałach takich jak MAX, POROTHERM czy KERAMZYT, popularnie stosowane kołki w 50% nie trzymają!

...w 50% - hmm... :lol: wypas dżołk .

Wcale nie trzymają!

No sorry - może złapie co ósmy , jak trafi na fugę :lol:

Niestety trza się (z bólem) rozstać z większą kaską niż za zwykłe kołki :cry:

Ja do Poromuru (jopka) stosowałem takie :

http://www.koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=686

...trochę bolało w chwili zakupu , ale przy montażu okazało się , że...

Warte swojej ceny.

A co do tego czy kołkować czy nie ?

Myślę , że (przy wys. pow. 4-5m) nie ma o czym...

Pozdrawiam

Na budynek jednorodzinny należy wbić około 700 kołków w styro. Policz sobie teraz otwory wykonane przez wiertło na te kołki i zsumuj, a zobaczysz, że masz co najmniej 1m2 mostka termicznego!

Na budynkach jednorodzinnych, do wysokości 8m siły ssące wiatru nie są w stanie oderwać styropianu od kleju, nie mówiąc już o jego rozwarstwieniu.

Poza tym w materiałach takich jak MAX, POROTHERM czy KERAMZYT, popularnie stosowane kołki w 50% nie trzymają!

bez kołkowania jak dobry klej, czyste lub poprawnie przygotowanie podłoże pod klejenie i uczciwy wykonawca co nkłada klej na min 50% pow płyty.

kołki trzpieniem metalowym z długą strefa rozporu + min 10 cm w materiał i będą trzymać

mostkom zapobiegają - ale mają tez inne zalety - tzw. thermodyble

Jestem świeżo po samodzielnym kołkowaniu styropianu na ścianach z MAXa.

1) Kleju nie żałowałem.

2) Dom z poddaszem (max wysokość 8-9m) - nie zastanawiałem się i nie pytałem tylko kołkowałem, bo koszt niewielki (300zł) a nie będę ryzykował.

3) Używałem zwykłych kołków plastikowych, choć na pewno lepsze z trzpieniem metalowym.

4) Wierciłem z udarem i wszystko ok. Kołki wchodziły ciasno, a niektóre nawet bardzo ciasno tak, że był problem z wbiciem trzpienia.

5) Na ok. 800 wbitych kołków max 20 wpadło i nie trzymało. Czyli u mnie jakieś 2,5%. Śmieszne jest że ktoś pisze, że w MAXie kołki nie trzymają lub trzymają szczątkowo.

6) Wbrew pozorom na spoiny trafiałem zaskakująco często.

7) Kołki kotwiły się tak mocno, że był duży problem z ich wyciągnięciem.

8 Do styropianu 12cm używałem kołków 20cm - dobre 8cm w ścianie.

Opisuję sytuację zaistniałą u mnie. Wykonywałem samodzielnie, dla siebie, czyli dokładniej niż większość wykonawców dla obcych osób.