Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna tarasowe przesuwane czy otwierane

Recommended Posts

To głównie zależy od powierzchni. Jeżeli możesz rozmieścić drzwi tarasowe na całej ścianie to przesuwane są fajne, ale pamiętaj, że ta jedna część nie będzie otwierana. Zaletą otwieranych jest to, że można otworzyć całość. A tak prywatnie to mam jakoś większe zaufanie do tych tradycyjnych rozwiązań, zwłaszcza gdy chodzi o zamknięcia.

Nie trzeba chyba dodawać, że zasuwane będą na pewno droższe.

Witam

Mam okno tarasowe 2,25x2,25, które w projekcie było 3-skrzydłowe. Zmieniłem je na dwuskrzydłowe suwane. Miałem wczesniej wątpliwości czy przy jednym skrzydle nieotwieranym, nie będzie otwierany otwór okienny za mały, ale wydaje mi się że jest ok. Przy otwieraniu całe jedno skrzydło zachodzi na drugie, zatem jest przestrzeń szerokości około 1,1 metra (przy wciągniętym brzuchu mijają się dwie osoby :wink: ). Poza tym ... to okno wzbudza aplauz u wielu osób którzy odwiedzają mój dom, więc chyba naprawde jest fajne :D .

Co do ceny - zdecydowanie zgadzam się z Klaudią - z tego co pamiętam suwane jest droższe o około 20%.

Pozdrowienia B

PS. Jeszcze nie mieszkam, byc może jak zamieszkam to zmienie zdanie 8)

Mieszkam juz 2 tygodnie w nowym domu w ktorym to wlasnie mam okno tarasowe przesuwne. 2,2 na 2,4 Okno jest super chociaz ostatnio po duzym upale mialam poblem z zamknieciem, jest to okno plastikowe. Przyszedl pan i cos tam podregulowal i na razie jest ok. Faktem jest , ze strasznie se ono wszystkim podoba a cena minimalnie wyzsza. Poza tym przy otwieraniu nie potrzebuje miec miejsca na skrzydlo wchodzace do srodka i to jest wlasnie super.

Ja widziałam piękne okno rozsuwane u znajomego. Sama, mimo że miałabym na takie miejsce, zrobiłam tradycyjne, otwierane. A to z powodu dzieci. Jak masz małe dzieci (takie około 8-10 lat), to nie polecam. Starsze poradzą sobie z otworzeniem, młodsze jeszcze się za to nie wezmą (ale dorosną :lol: ). Nie wiem czy tak jest z wszystkimi oknami tego typu, ale te kolegi były niesamowicie ciężkie, ja osobiście miałam problemy z ich otwarciem.

Ale wyglądają extra!

Witam

Mam okno przesuwane zrobione przez firmę Gazomontaż (nazwa firmy nie wskazuje, żeby się parali oknami, ale tak w rzeczywistości jest :D ), na bazie Rolplasto.

Moje okno (2,25x2,25) mój chrzesniak (lat 8 ) otwierał jednym palcem. Komentarz: "wujek, ale leciutko". Lekkość otwierania nie zależy więc od tego, że jest to okno suwane, ale od innych czynników (może technologia, może sposób montażu, może zabrudzenia, ...)

Pozdrawiam B.