Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kierownik twierdzi ,ze należy odizolować wełną komin od płytek żeby nie odpadały. Wykonawca ma co do tego pomysłu wątpliwości.

Proszę o rade jak podejść do tego tematu.

Niech kierownik powie jak to zrobić. Moja rada to obmurować komin nad dachem cegłą i dopiero kleić płytki. A jak bez obmurowania to nie wełną tylko styropianem. Pozdrawiam.
Ja miałem ten sam problem i w końcu mam kominy ocieplone 3 cm styropianem, na to siatka i tynk w tym samym kolorze, co cały dom. Większość ludzi, których pytałem, stwierdziła, że płytki odpadną - zresztą koło mnie zauważyłem ze trzy domy, w których właśnie ten problem wystąpił. Żeby schiedla wykończyć klinkierem, należy go po prostu skończyć poniżej dachu, zrobić zbrojoną opaskę z betonu i na tym wymurować komin klinkierowy, bądź też obmurować go klinkierem, tylko wtedy będzie grubszy. A płytki odpadną - za duże różnice temperatur.

A czy jest potrzeba- sens izolowania, przecież pod cegłę klinkierową sie tego nie robi ?

Czy zewnętrzna część komina sie mocno nagrzewa? Bo chyba tylko w tedy jest sens stosować izolację.

Ja nie dawalem dodatkowego ocieplenia. Wykonawca twierdzi, ze ocieplenie systemowe wystarczy. Robil juz kilka takich kominow i nie stwierdzono odpadania plytek. Jedyne co zrobilem, to wybralem na wszelki wypadek super klej do warunkow ekstremalnych.

to ja się dopiszę

1. czy jeżlei mam komin systemowy ogrzewany to należy go jeszcze ocieplać przed przyklejeniem płytek?

2. Czy jeżlei obmuruję go cegłą klinkierową to czy muszę go również ocieplać ?

to ja się dopiszę

1. czy jeżlei mam komin systemowy ogrzewany to należy go jeszcze ocieplać przed przyklejeniem płytek?

2. Czy jeżlei obmuruję go cegłą klinkierową to czy muszę go również ocieplać ?

Chyba ocieplany?

Komin musi byc zawsze docieplony, przynajmniej nad polacia dachu i na poziomie nieogrzewanych pomieszczen (np. strych). Sa wersje kominow systemowych, ktore maja ocieplenie wchodzace w sklad systemu. Tych nie trzeba dodatkowo docieplac.

Ja mam właśnie Rondo Plus, warstwa wełny w srodku.

Najbardziej mi odpowiada wersja bez ocieplenia.

Obejrzałem Bimbelt Twoje zdjęcia i komin wygląda OK.

Sa wersje kominow systemowych, ktore maja ocieplenie wchodzace w sklad systemu. Tych nie trzeba dodatkowo docieplac.

Ok i taki właśnie posiadam,

Proszę o podpowiedz co powinienem zrobić aby mieć spokój

- obmurować komin z cegły klinkierowej czy też obrobić go płytką?

Nie chce mieć sytacji w której coś mi będzie od komina odpadać.. :-?

Czy ten komin dla spalin pieca gazowego z zamknieta komora spalania tez trzeba ocieplic? Kwasówka wewnątrz szachtu, a z pomiedzy kwasówki, pustaków piec bierze sobie powietrze wiec ocieplenia zadnego tam nie ma. Pójdzie klinkier ponad polac. I co jeszcze ocieplac powyzej?

Zadnych plytek na kominie :-?

a jak ten klienkier (cegła) ma być przymocowany do komina nad połacią dachu?

wykonawca coś mi plecie że trzebaby od samej podstawy ciągnąć cegłą bo inaczej odpadnie

A co ten wykonawca z choinki się urwał ? :lol: Pewnie mu się niechce...

Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale na kominie tuż pod dachem robi się takie rozszerzenie (zbrojenie, cement) na którym zaczyna sie murować cegłą, a ponad dach wychodzisz klinkierem. Można też poniżej dachu dawac połówki i dopiero ponad pełną.

Perferowaną można dać i będzie lżej... oraz taniej