sxsx 02.09.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witam szanownych forumowiczów. Jestem na etapie małego remontu pokoju i mam pytanie z natury elektryka... Otóż założyłem nowy żyrandol (podział na dwie sekcje żarówek = 3+2).I mam tak że włączając jedne świecą a drugie nie) jak zmieniam przełączenie włącznika te co świeciły żarzą a drugie nie świecą wogóle. I tu moje pytanie, podłączenie jest takie że zero idzie na żyrandol, faza idzie na przełącznik? Czy tak powinno być?Dlaczego jedne żarówki żarzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.09.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Tak powinno byc tylko co jest między przełącznikami a żarówkami to jeden czort raczy wiedzieć. A wszystko wskazuje na to, że jest źle. Może nawet sam przełącznik jest źle założony. Od tego bym zaczęła, od sprawdzenia, czy faza wchodzi tam gdzie powinna czyli tam gdzie zaznaczono 'L'. Ale jak się nie czujesz na siłach to dla bezpieczeństwa swojego i swojej rodziny zleć to fachowcowi. Z prądem to nie przelewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 02.09.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 to powinno pomóchttp://sloneczko358.w.interia.pl/zarowki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 02.09.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 a na przełączniku nie ma przypadkiem podświetlenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 02.09.2007 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 nie nie ma żadnego poświetlania na przełączniku..... jest tak jak wg powyższego schematu - dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 02.09.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 nie nie ma żadnego poświetlania na przełączniku..... jest tak jak wg powyższego schematu - dobrze to albo masz walnięty ten lampion, albo masz źle podłączone a jeszcze o tym nie wiesz trzecia opcja to taka, jak weźniesz schemat "nie dobrze" i zamienisz "L" z "N" ale to już jest "bardzo nie dobrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 17.09.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Kolega musi rozpocząć prace od ustalenia mówiąc językiem zrozumiałym dla laika gdzie jest faza (neówka się świeci ) i zero (neonówka nie świeci).Przewód"faza" podączamy do zacisku oznaczonego literką "P" na wyłączniku pozostałe 2przewody dajemy pod dowolne zaciski przełącznika.W żyrandolu są trzy przewody jeden z nich jest albo innego koloru ,albo jest oznaczony w inny sposób i ten właśnie przewód łączymy z przewodem na którym nie zapala się neonówka pozostałe dwa przewody łączymy z przewodami fazowymi (neonówka świeci po włączeniu wyłącznika oczywiście). faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts