fotograf 02.09.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 ile miesiecznie zuzywacie srednio wody? bo mi coś dużo ostatnio wyszło - 15 m3 miesięcznie w rodzinie 2+2 - bez podlewania bo do tego mam studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.09.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 przyjmuje się ze każda osoba zużywa ok 150 l / dzień więc wychodzi przy 4 osobach jakieś 18 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 02.09.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 przyjmuje się ze każda osoba zużywa ok 150 l / dzień więc wychodzi przy 4 osobach jakieś 18 m3 ja sie nie pytam ile sie przyjmuje tylko ile zuzywacie znalazłem normy zuzycia ale wg jednych zużyłem za mało a wg innych za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.09.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 ostatnio zużyłem 2m3 - niestety prawie nie było mnie w domu , ale kiedyś poszło z 26m3 średnia więc wynosi 18m3 a poważnie - to przecież kazdy dom jest nieporównywalny i 2+2 u kogoś moze oznaczać rodzice + dwójka małych dzieci a u innego zamast tych dzieci jest dwójka nastolatek które nie wychodzą z wanny normy są po to abyś miał jakiś punkt odniesienia a z tego co piszesz jest cacy i jesteś oszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 02.09.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Urząd przysyła nam ryczałt za ścieki 100l/ dobę/osobę.Wg moich wcześniejszych obserwacji ( mam założoną instalację odżelazianiawody) zużywaliśmy 300-350 l /dobę przy 4 osobach. Mozliwe, że to znacznie poniżej europejskich standartów, ale oszczędność też jest ważna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 02.09.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 U mnie wychodzi średnio 22 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.09.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witam,To ja z moja rodzina jestem raczej oszczedny.2+2 (dwojka malych dzieci) - miesiecznie wywozimy troche ponizej 10m3 - tak naprawde 10-cio metrowa beczka wywozi nam szambo co miesiac i troche.Mam zmywarke, baterie termostatyczne, tylko prysznic (nie mam wanny).Nie odczuwam abysmy specjalnie oszczedzali wode.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 02.09.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 U mnie miesięcznie ponad 35m3 2+2 dzieci 11 i 14 W mieszkaniu ze zmywarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 03.09.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 ~20 m3/m-c (2+2nastolatki ) ważne jest czy są prowadzone jeszcze jakieś prace, szczególnie wykończeniowe, bo wtedy idzie dodatkowo sporo wody - wbrew pozorom,że tylko "waiderko do kleju" , u nas tak byłoże już mieszkaliśmy, a na dworze jeszcze trwały różne prace i wtedy byłam zrozpaczona zużyciem wody, bo szło nam 1m3/dzień , ale po zakończeniu prac wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.09.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja nie wiem jak to robicie. U mnie 8m3 wybierane co dwa tygodnie (mam szambo 10m3, ale wybierane przy 8m3). A tylko dwie osoby... . Czyli wychodzi ok. 280l/dobę/osobę... gdzie tu do normy 150 L? ps. czy zmywarka daje dużo oszczędności w tym zakresie? Póki co nie mam i nie planowałem w najbliższym czasie, ale gdyby się okazało, że można w ten sposób sporo wody oszczędzić, to się zacznę zastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.09.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja nie wiem jak to robicie. U mnie 8m3 wybierane co dwa tygodnie (mam szambo 10m3, ale wybierane przy 8m3). A tylko dwie osoby... . Czyli wychodzi ok. 280l/dobę/osobę... gdzie tu do normy 150 L? ps. czy zmywarka daje dużo oszczędności w tym zakresie? Póki co nie mam i nie planowałem w najbliższym czasie, ale gdyby się okazało, że można w ten sposób sporo wody oszczędzić, to się zacznę zastanawiać... twoje zużycie spadnie o połowę - mycie naczyń w zlewie jest bardzo nieekonomiczne podczas dużego zmywania można zużyć nawet 200l wody a więc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.09.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 twoje zużycie spadnie o połowę - mycie naczyń w zlewie jest bardzo nieekonomiczne podczas dużego zmywania można zużyć nawet 200l wody a więc ... Zastanawiam się właśnie jak wyliczyć, ile wody zużywam podczas zmywania. Niestety nie mam licznika (ujęcie własne), więc nie mam pomysłów. Nie wiem po prostu, czy faktycznie zmywanie naczyń tak mocno wpływa na ogólne zużycie wody w domu. Bo jak się okaże, że stanowi ono np. zaledwie 5% ogółu wody zużywanej, to raczej nie ma sensu bawić się w zmywarkę. Jeśli jednak np. 30%, to już co innego. Licząc, że zmywanie to 100l a zmywarka to 15l, przy codziennym zmywaniu oszczędzam ok. 2,5m3 miesięcznie. Przy cenach jakie płacę za wywóz ścieków daje to oszczędność ok. 150 zł na 3-4 miesiące. A więc koszt zakupu zmywarki zwraca się już po ok. 3 latach (przy zmywarce za 1500zł). Oczywiście zakładając, że inne koszty (gaz kontra prąd, płyn do zmywania kontra proszek do zmywarki itp.) są takie same. Tylko czy zmywanie to faktycznie 100l. Wydaje mi się, że 100l to sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 03.09.2007 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja nie wiem jak to robicie. U mnie 8m3 wybierane co dwa tygodnie (mam szambo 10m3, ale wybierane przy 8m3). A tylko dwie osoby... . Czyli wychodzi ok. 280l/dobę/osobę... gdzie tu do normy 150 L? ps. czy zmywarka daje dużo oszczędności w tym zakresie? Póki co nie mam i nie planowałem w najbliższym czasie, ale gdyby się okazało, że można w ten sposób sporo wody oszczędzić, to się zacznę zastanawiać... może Ci od szamba nie wywożą tyle, za ile płacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.09.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 całe rozważanie o zmywarce należałoby zacząć od tego: Zmywarka łagodzi obyczaje i oczyszcza atmosferę w domu. Znikają olbrzymie sterty naczyń i wszystko co z tego wynika. Zmywarki nie miałem a teraz użytkuję od 2 lat i będą miał to urządzenia już zawsze. To że oszczędza wodę jest dodatkowym plusem PSSkoro masz wodę ze swojego ujęcia to masz ją gratis. Gdybyś zainstalował sobie oczyszczalnie miałbyś sprawę załatwioną prawie bezkosztowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.09.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja nie wiem jak to robicie. U mnie 8m3 wybierane co dwa tygodnie (mam szambo 10m3, ale wybierane przy 8m3). A tylko dwie osoby... . Czyli wychodzi ok. 280l/dobę/osobę... gdzie tu do normy 150 L? ps. czy zmywarka daje dużo oszczędności w tym zakresie? Póki co nie mam i nie planowałem w najbliższym czasie, ale gdyby się okazało, że można w ten sposób sporo wody oszczędzić, to się zacznę zastanawiać... może Ci od szamba nie wywożą tyle, za ile płacisz? Mam zbiornik 10m3, oczyszczany jest jak jest już prawie pełny (zapas kilku cm do rury odpływowej daje jakieś 8m3). Wybierany jest do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 03.09.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam,Kurcze, 30 - 35 m3 na miesiac to jakis koszmar!Chyba musicie uswiadomic "kosztowo" i ekologicznie czlonkow waszych rodzin!Ja mam pomysl taki: zmniejszyc cisnienie u siebie w instalacji (leci powolutku), zakrecac wode jak sie myje zeby, spluczka 3/6 litrow, zakazac kapieli w wannie (prysznic) - to juz wplywa na komfort....Przy 30 m3 placilbym 3x140 zl = 420 zl / miesiac za szambo.Rocznie ponad 4 tysiace, wiecej niz na ogrzewanie!!!!Niechybnie poszedlbym z torbami.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 03.09.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 rodzina 2+1 = 11m3 na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 04.09.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam, Kurcze, 30 - 35 m3 na miesiac to jakis koszmar! Chyba musicie uswiadomic "kosztowo" i ekologicznie czlonkow waszych rodzin! Ja mam pomysl taki: zmniejszyc cisnienie u siebie w instalacji (leci powolutku), zakrecac wode jak sie myje zeby, spluczka 3/6 litrow, zakazac kapieli w wannie (prysznic) - to juz wplywa na komfort.... Przy 30 m3 placilbym 3x140 zl = 420 zl / miesiac za szambo. Rocznie ponad 4 tysiace, wiecej niz na ogrzewanie!!!! Niechybnie poszedlbym z torbami. Pozdrawiam Mirek Całe szczęście aż tyle to u mnie nie wychodzi - 8m3 co dwa tygodnie daje ok. 16m3/miesiąc, co i tak strasznie dużo mi się wydaje przy dwóch osobach i braku wanny . Ale mam cichą nadzieję, że z czasem zużycie nieco spadnie - może nauczymy się efektywniej korzystać z wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.09.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 przyjmuje się ze każda osoba zużywa ok 150 l / dzień więc wychodzi przy 4 osobach jakieś 18 m3 ja sie nie pytam ile sie przyjmuje tylko ile zuzywacie znalazłem normy zuzycia ale wg jednych zużyłem za mało a wg innych za dużo U nas zuzycie przy 3 dorosłych osobach korzystających z prysznica i jednym dziecku korzystającym z normalnej wanny oraz zmywarce i przyzwoitej pralce wynosi do 10m3. No nie wiem czy to dużo wydaje mi ze nie choc nie mam poczucia że przesadnie oszczędzamy wode Teorie typu 150-200 l na osobe to były chyba w uzyciu w okresie "radosnej twórczości i wesołej prosperity" czyli za komuny i to w bloku gdzie wody sie nie zakrecało bo nie zawsze dało i były problemy z uszczelkami, ale teraz kazdy raczej stara sie oszczedzac wode zwlaszcza ciepłą , bo to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 13.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Przy 2 dorosych osobach (zmywarka, kąpiele w wannie zastąpione prysznicem) wychodzi nam miesięcznie 8 m3, czyli 4m3 na osobę. Jakoś szczególnie nie oszczedzamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts