mirzaw 22.07.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Właśnie oddałem do urzędu projekt zagosp. przestrz. (zamienny) i dowiaduje się że brak mi kolosalnej ilości dok. do opdbioru oczyszczalnie ścieków.Czy robiliście już pozwolenie lug zgłoszenie oczyszczalni?BArdzo proszę o pomoc z podaniem wszelkich możliwych źródeł prawnych wymagań.Mirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 22.07.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Robiłam wstępne ustalenia z właścielem firmy wyk.szamba i oczyszczalnie w każdej wersji tzn. bio, eko, gk. Oczywiście zainteresowana jestem wersją oczyszczalni gk. Bez problemu przy zakupie daje projekt i załatwia całościowo w Gminie - wszystko w cenie. Możesz nawet zrezygnować z ich robocizny. Nie ma problemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 22.07.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Jola możesz dać namiary na tego pana. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 22.07.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Firma nazywa się WID-BUD, właścicielem jest p. Gierek tel. 676-84-69 (chyba nie pomyliłam????).Łatwo tam trafić: jadąc od strony Warszawy ul. Modlińską w kier. Legionowa po lewej stronie mijamy Urząd Gminy, a po prawej dojeżdżamy do salonu Renault, i zaraz za nim skręcamy w prawo. Małą uliczka jedziemy ok. 100-200 m i po lewej stronie ulicy jest szyld z nazwą firmy. Dalej to już tylko wchodzimy na podwórko, gdzie po prawej stronie jest parterowy budynek - to jest właśnie siedziba firmy. Powodzenia!__________Czy moje instrukcje są jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 22.07.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Jolu - dzięki Myślę, że uda nam się wg Twoich instrukcji trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.07.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Naciąłem się na firmę z oczyszczalniami. Skończyło się to tak, że za niecałe 500 PLN specjalista od wody i kanalizacji zrobił mi projekt budowlany przyłącza wody i oczyszczalni ścieków i pojechało to do gminy wraz z projektem domu - dostałem jedno pozwolenie na to wszystko razem. Oczyszczalnia zmontowana zgodnie z tym projektem z elementów ogólnie dostępnych powinna kosztować jakieś 4k - o co najmniej 2k taniej niż firmowe wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 23.07.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Pik33, mam nadzieję, że nie był to WID-BUD, z którym nawiązałam kontakty? Naprawdę robili wrażenie solidnych rzemieślników! Poszłabym dalej, ja im zaufałam na tyle, że nie szukam już innej firmy.Nie mam jeszcze oczyszczalni tylko dlatego, że moje kompletowanie dokumentów w celu uzyskania kredytu z banku bardzo się wydłuża.Okres urlopowy w instytucjach państwowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.07.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Nie, nie na tą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Z tego co mi wiadomo , to od 11 lipca nie trzeba już pozwolenia na budowę oczyszczalni , ale może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WTL 23.07.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Nie mylisz się. Ale niestety nikt nie wie, jakich papierów zażąda Starostwo przy zgłoszeniu budowy oczyszczalni (oni sami też nie wiedzą). A może już ktoś zgłaszał obudowę czyszczalni po 11 lipca ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.07.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jeszcze chyba nie trzeba tego zgłaszać w Starostwie tylko w urzędach miejskich lub gminach. Do Starostwa to od nowego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiat 24.07.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 wystarczy zgłosić to w gminie do końca roku. a poza tym, część gmin dofinansowuje inwestycje proekologiczne, nawet do 50 % kosztów, warto zapytać w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.07.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jakie dokumenty? Proszę 1. Zgłoszenie zamiaru wykonania robót 2. Dowód stwierdzający prawo dysponowania nieruchomością na cele budowlane3. W zależności od potrzeb odpowiednie szkice i rysunki4. Mapa z naniesioną lokalizację obiektu5. Wymagane opinie, uzgodnienia i pozwolenia(o ile są wymagane)Forma załatwienia sprawy: 1 miesiąc Opłata skarbowa: & 5 zł. za wniosek +0,50 zł za każdy załącznik ( płatne w znakach skarbowych przy wniesieniu wniosku) Wzór wniosku: (w wersji dla miasta Radom) http://www.radom.pl/doce/arc8.doc Do kończ roku zgłasza się do urzędu miasta/gminy. od 2.01.2004 do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WTL 24.07.2003 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Wowka - na jakiej podstawie zgłoszenie budowy (nie wymagającej pozwolenia) kieruje się do gminy a nie do starostwa ?I kto jest "organem" podejmującym decyzję (myślałem, że starosta - tzn. Wydział Arch. w starostwie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Wowka - na jakiej podstawie zgłoszenie budowy (nie wymagającej pozwolenia) kieruje się do gminy a nie do starostwa ? I kto jest "organem" podejmującym decyzję (myślałem, że starosta - tzn. Wydział Arch. w starostwie) ? Odpowiedni aparat w starostwie musi się dopiero utworzyć. A w gminach już taki istnieje. Dlatego też ustawodawca dał czas do 1 stycznia 2004 (praktycznie do 2 stycznia) na przeniesienie kompetencji. Najkorzystniejsza sytuacja jest w Gminach miejskich na porawach powiatu gdzie prezydent miasta pełni funkcję starosty (tak jak w mojej Dabrowie G.) tam nic prawie się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts