arkadius 02.09.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 witam.mam zamiar ocieplić poddasze ale nie wiem jaką grubość wełny zastosować.Krokwie mam na 15cm i teraz czy jak dam wełne 14cm to czy 1cm przerwy miedzy wełną a folią wystarczy na wentylacje?W poprzek myśle o wełnie gr 10cm.Czy takie rozwiązanie bedzie ok?Myślałem o wełnie Ursa,jest ok czy radzicie coś innego. Dzieki za każdą podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Jeżeli masz membramę paroprzepuszczalną to możesz zostawić bez szczeliny,ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 02.09.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Wszystko zależy od tego jaką masz folię wstępnego krycia jeśli jest o wysokiej paroprzepuszczalności to można wełnę dawać do membrany dachowej ale jeśli nie jest wysokoparoprzepuszczalna to szczelina wentylacyjna jest konieczna . A nie wierz w takie teksty jak napisał bigmario4 eżeli masz membramę paropszepuszczalną to możesz zostawić bez szczeliny,ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm Co do wełny URSA powiem tak, większość opini jakie czytałem jest OK, tylko cena nie bardzo. Powodzonka zyczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 02.09.2007 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Wszystko zależy od tego jaką masz folię wstępnego krycia jeśli jest o wysokiej paroprzepuszczalności to można wełnę dawać do membrany dachowej ale jeśli nie jest wysokoparoprzepuszczalna to szczelina wentylacyjna jest konieczna . A nie wierz w takie teksty jak napisał bigmario4 eżeli masz membramę paropszepuszczalną to możesz zostawić bez szczeliny,ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm Co do wełny URSA powiem tak, większość opini jakie czytałem jest OK, tylko cena nie bardzo. Powodzonka zyczę ale czy ten 1cm starczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 02.09.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Jeżeli masz membrane to nie musisz zostawiać jednego centymetra. Jeżeli masz krokwie pietnastki do ładuj wate pietnastke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 02.09.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 arkadius czytaj uważnie Wszystko zależy od tego jaką masz folię wstępnego krycia jeśli jest o wysokiej paroprzepuszczalności to można wełnę dawać do membrany dachowej ale jeśli nie jest wysokoparoprzepuszczalna to szczelina wentylacyjna jest konieczna . a 1 cm to za mało z tego co pamiętam to mowa jest o 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 03.09.2007 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Wszystko zależy od tego jaką masz folię wstępnego krycia jeśli jest o wysokiej paroprzepuszczalności to można wełnę dawać do membrany dachowej ale jeśli nie jest wysokoparoprzepuszczalna to szczelina wentylacyjna jest konieczna . A nie wierz w takie teksty jak napisał bigmario4 eżeli masz membramę paropszepuszczalną to możesz zostawić bez szczeliny,ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm Co do wełny URSA powiem tak, większość opini jakie czytałem jest OK, tylko cena nie bardzo. Powodzonka zyczę Gościu sympatyczny zmień napitki bo takie głupoty piszesz że głowa boli. Napisaleś dokładnie to co ja i jescze każesz w to nie wierzyć!! Z kogo sobie jaja robisz??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.09.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Napisaleś dokładnie to co ja i jescze każesz w to nie wierzyć!! Z kogo sobie jaja robisz??!! Czyli nie tylko mi się tak zdawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 03.09.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 witam.mam zamiar ocieplić poddasze ale nie wiem jaką grubość wełny zastosować.Krokwie mam na 15cm i teraz czy jak dam wełne 14cm to czy 1cm przerwy miedzy wełną a folią wystarczy na wentylacje?W poprzek myśle o wełnie gr 10cm.Czy takie rozwiązanie bedzie ok?Myślałem o wełnie Ursa,jest ok czy radzicie coś innego. Dzieki za każdą podpowiedz. Jeżeli masz zamiar wykańczać połacie od wewnątrz np. płytami GK, to montaż ich na profilach i wieszakach pozwala przecież dołożyć potrzebną ilość cm dla uzyskania miejsca na wełnę i wentylację - poprzez regulację długości wieszaka. Spokojnie możesz dać wtedy nawet 25cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 03.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 bigmario4 napisał Gościu sympatyczny zmień napitki bo takie głupoty piszesz że głowa boli. Napisaleś dokładnie to co ja i jescze każesz w to nie wierzyć!! Z kogo sobie jaja robisz??!! Gościu super sympatyczny nie wiem czy wiesz ale fole, membrany są niskiej, średniej i wysokiej paroprzepuszczalności, szczelina wentylacyjna jest wymagana przy jednych a przy innych nie jest wymagana a takie pierdoły że : ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm świadczą o wysokiej znajomości zagadnienia, powiedz jaki dekarz w tym kraju nie zostawi szczeliny między folią wstępnego krycia a pokryciem dachowym, na krokwie przychodzi folia a następnie łaty, kontrłaty i dopiero pokrycie dachowe Nie wiem kto więc powinien zmienić rodzaj trunku Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albar 03.09.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Szanowni rozmówcy prowadzicie ożywioną dyskusję na temat jakości folii dachowych, szczelin itp. Oświećcie mnie proszę, co będzie z paroprzepuszczalnością tych folii np. zimą przy powiedzmy -10 st. C.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 03.09.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 bigmario4 napisał Gościu sympatyczny zmień napitki bo takie głupoty piszesz że głowa boli. Napisaleś dokładnie to co ja i jescze każesz w to nie wierzyć!! Z kogo sobie jaja robisz??!! Gościu super sympatyczny nie wiem czy wiesz ale fole, membrany są niskiej, średniej i wysokiej paroprzepuszczalności, szczelina wentylacyjna jest wymagana przy jednych a przy innych nie jest wymagana a takie pierdoły że : ważne aby między membraną a dachówką czy innym pokryciem była szczelina min 2cm świadczą o wysokiej znajomości zagadnienia, powiedz jaki dekarz w tym kraju nie zostawi szczeliny między folią wstępnego krycia a pokryciem dachowym, na krokwie przychodzi folia a następnie łaty, kontrłaty i dopiero pokrycie dachowe Nie wiem kto więc powinien zmienić rodzaj trunku Powodzonka życzę Do mojej wypowiedz dołożyłeś"wysoko"i u Ciebie jest OK a u mnie było be,to prawie jak plagiat!! Znałem takich "fachowców" co na pape na pełnym deskowaniu bili od razu łaty i na to blacha,tak że lepiej przypomnieć o podstawowych rzeczach. Wys szczeliny jest zależna od długości połaci ale nie powinna być mniejsza niż 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 03.09.2007 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 wszystko fajnie panowie ale co w mojej sprawie,tak w dwóch zdaniach.1cm to mało?jaka wełna i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 03.09.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 1 cm wystarczy. Wełna Ursa to bardzo dobry wyrób. W wełnie jest inaczej niż w styropianie, bo jest tylko kilku producentów i wszyscy mają wyroby wysokiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrw 04.09.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 witam.mam zamiar ocieplić poddasze ale nie wiem jaką grubość wełny zastosować.Krokwie mam na 15cm i teraz czy jak dam wełne 14cm to czy 1cm przerwy miedzy wełną a folią wystarczy na wentylacje?W poprzek myśle o wełnie gr 10cm.Czy takie rozwiązanie bedzie ok?Myślałem o wełnie Ursa,jest ok czy radzicie coś innego. Dzieki za każdą podpowiedz. Jesli pełne deskowanie to daj 3-6cm szczeliny (mniej wełny możesz zrekompensować jej jakością) Jesli membrana wysokoparoprzepuszczalna to jak pamiętam możesz zostawić 1cm szczeliny (aby wełna nie wypierała membrany) Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 ... co będzie z paroprzepuszczalnością tych folii np. zimą przy powiedzmy -10 st. C.? Powiem tak nic nie będzie. Jakaś tam niezmiernie szczątkowa ilość pary wodnej przejdzie bo nawet w tak niskiej temperaturze znajduje się ona w powietrzu. Natomiast zdecydowana większość pary wodnej przechodząca przez wełnę mineralną wykropli się w niej i zamarznie w okolicy tzw. Punktu Rosy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapri 05.09.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 A ja słyszałam, że znajomy dał między krokwie styropian! Termoorganika wymyśliła taki super patent nazywa się to SUPERPODDASZE (czy jakoś tak) - płyty mają specjalne nacięcia i montuje się je super łatwo i bez skutków ubocznych (np.pylenie).Macie jakieś doświadczenia z takim produktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 slyszalem ze sie super pali i wydziela przy tym super dym .... poza tym super cena ... tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 06.09.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin252 06.09.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 w wydaniu muratora około 4-6 miesięcy była dołączona płytka z filmem instruktażowym odnośnie zabudowy i ocieplenia poddaszy i tam jest powiedziane że jeżeli jest membrana wysokoparoprzepuszczalna od 3000 to wtedy można kłaść wełnę do niej, jeżeli jest poniżej 3000 to musi być szczelina 3-6 cm.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts