Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawomocne pozwolenie na budowę a zmiany

Izulek

Recommended Posts

Załóżmy, że mam już pozwolenie na budowę, prawomocne, prace w toku, powiedzmy stawiam ściany parteru i nagle .... chcę mieć zamiast jednego okna dwa mniejsze, zamiast drzwi z garażu na ogród - małe okienko. Co w takiej sytuacji muszę zrobić? Czy wystarczy, że przed odbiorem domu adaptujący projekt naniesie te wszystkie poprawki i będzie ok? Czy zanim cokolwiek zmienię to muszę w jakiś sposób zgłosić do starostwa?

Rozjaśnicie mi trochę ??

jeszcze do niedawna zmiany elewacji były zmianami istotnymi. a zmiana istotna to konieczność złożenia projektu zamiennego i uzyskania pozwolenia.

teraz kwalifikuje to projektant, w tym przypadku adaptujący. musisz go zapytać.

powinna być jeszcze zgoda właściciela praw autorskich (autor oryginalnego projektu) na dokonanie takich zmian. chociaż nie wiem co grozi za wybudowanie bez lub wbrew takiej zgodzie :)

Zgodę autora projektu na tego typu zmiany mam.

Czyli rozumiem że mogę te wszystkie zmiany dokonać już w trakcie budowy i nie muszę mieć odrębnego pozwolenia?

Trudno mi w to uwierzyć :roll: ale jeśli tak jest to się cieszę, bo w trakcie budowy różne inne pomysły mogą przyjść do głowy

ale skąd wyciągnęłaś takie wnioski?

przecież napisałem, że do niedawna te zmiany powodowały konieczność złożenia projektu zamiennego i uzyskania pozwolenia. teraz decyzja należy do projektanta, i on Ci odpowie jak to masz załatwić - ale to nie znaczy od razu, że będzie inaczej niż było i że go na wszystko namówisz. on też się musi poruszać w pewnych granicach określonych przez prawo, wiedzę, zasady sztuki.