channel8 02.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Decyzja podjęta: budujemy Agatkę, z garażem dwustanowiskowym. http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=151 Prośba do Was drodzy Forumowicze. Na co uważać budując taki domek aby nie wpędzić się w zbędne koszta. Z jakiego materiału budować aby nie przekroczyć 300 tyś. - za tę sumę muszę się wprowadzic i mieszkać.Chciałabym mieć wentylację mechaniczną - ale nie wiem czy mnie na nią stać. Może ktoś mi pomoze? Jakie mogą byc jej koszty przy takim projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 06.09.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Nikt mi nic nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 07.09.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam. Mnie też podoba się Agatka i razem z mężem podjeliśmy decyzję o jej budowaniu. Jednakże nie będzie to chyba projekt gotowy tylko indywidualny. Chcemy sporo zmian a to już podraża koszty więc zostaliśmy namówieni na zaprojektowanie go od nowa. Napewno zabudujemy podcień i podniesiemy sciankę kolankową + 3- skrzydłowe drzwi tarasowe. I inne takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 07.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Nastawiamy się na silikaty. Przeliczyłam, że mkw sciany to koszt ok 80zł. Najdrożej wychodzi mi ceramika wienberger. Najtaniej to bk bo z moich wyliczeń jakoś ok. 60 zł. To sam materiał nie licząc ocieplenia itp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 07.09.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Myśmy zastanawiali się nad keramzytem. Ale wychodzi dość drogo i ponoć trudno znaleźć dobrego fachowca. My duzo zmian nie wnosimy. Podnosimy scianke kolankową, przesuwamy ciężar czy cos takiego aby pomiedzy kotłownią a wc na dole nie było ścianki i mogło byc jedno duże okno, jedno duże okno w kuchni i wejście do pomieszczenia nad garażem ze spocznika, aaa i schody ze spocznikiem. To tak z grubasza. I zastanawiam się czy te 300 tyś mi starczy. Bo wymysliłam sobie jeszcze wentylację mechaniczna - likwidacja komina w kotłowni iodkurzacz centralny Monika - kiedy chcecie zacząć budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 07.09.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Troche mało forsy duzo badziecie musieli zrobić sami. Co do materiałów to dużo nie zaoszczędzisz, bo wszystko drogie. Na ściany polecam beton komórkowy 24 w odmianie 400 lub 350 i do tego 15 cm styropianu docieplenia, to obecnie chyba najtańsze i najbardziej efektywne jeżeli chodzi o izolacje termiczna. Odpada tez problem z tynkowaniem, bo mozecie zostawić styropian tylko z warstwom kleju i siatki, tylko trzeba to zagruntować, wtedy klej nie bierze wody. Co do innych oszczędnosci to po prostu ich nie ma, jeżeli robi sie to dla siebie. Czasami nawet warto przekroczyć budrzet. Po prostu musicie negocjować wszędzie ceny i szukać okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 08.09.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Myśmy zastanawiali się nad keramzytem. Ale wychodzi dość drogo i ponoć trudno znaleźć dobrego fachowca. My duzo zmian nie wnosimy. Podnosimy scianke kolankową, przesuwamy ciężar czy cos takiego aby pomiedzy kotłownią a wc na dole nie było ścianki i mogło byc jedno duże okno, jedno duże okno w kuchni i wejście do pomieszczenia nad garażem ze spocznika, aaa i schody ze spocznikiem. To tak z grubasza. I zastanawiam się czy te 300 tyś mi starczy. Bo wymysliłam sobie jeszcze wentylację mechaniczna - likwidacja komina w kotłowni iodkurzacz centralny Monika - kiedy chcecie zacząć budowę? My chcemy zacząć na wiosnę, ponieważ w grudniu mają być zatwierdzone plany zagospodarowania przestrzennego w mojej okolicy. Trwa to już przeszło rok. Odpowiedz była taka, ze pod koniec listop. i nie dłużej niż do 20 marca 2008 będą plany zatwierdzone. Oby.. Czy konsultowaliście te zmiany z architektem, ponieważ wydają mi się znaczne. Nam, jak powiedzieliśmy, że chcemy zabudować podcień i podnieść ściankę to burknął, że są to poważne zmiany w zasadzie nie opłaca się adoptować tylko robić od nowa. NIe wiem, mnie to się wydawał taki wykręt (to był pierwszy architekt). Ile Wam powiedział za takie zmiany, bo nam 5,5 tys (drugi architekt). a jeśli chcielibyśmy projekt od nowa to nie więcej niż 10 500zł. Z tego architekta zrezygnowaliśmy. My także chcemy went. mechaniczną i raczej będziemy się tego trzymać. Także odkurzacz centralny, ale jest on na drugim planie bo bez niego można się obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 08.09.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Chanel napisz proszę co wymyśłiliście ze schodami. My jak na razie mamy taką koncepcję, że łączymy łazienke z co. a drzwi do garażu damy pod schody. Trzeba wtedy już w domu dać kilka schodków w dół i w ten sposób zmieszczą się pod schodami. Jaka jest Wasza koncepcja na temat tego spocznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 10.09.2007 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Zmiany te w projekcie naniesie osoba która będzie robiła nam adaptację projektu. Koszt ok 1500-2000 zł. Więc razem z zakupem projektu to 3800 - jeszcze do przeżycia. Na dole również łączymy łazienkę z c.o. (stąd wzięło sie to jedno okno i inaczej rozłozony ciężar - nasz adaptant mówi że trzeba będzie mocniej dozbroić w tym miejscu.) Ja nie chcę przejścia z domu do garazu - więc wejścia nie będzie - będziemy biegac naookoło, ale uniknę spalin w domu przy odpalaniu auta. Według projektu, jest różnica w poziomach między pomieszczeniem nad garażem a poddaszem domu. Schody będą ze spocznikiem - na wysokości wejścia do tego pomieszczenia. Schody mają być drewniane, ażurowe - będą wyglądały "lżej". My - mamy nadzieję - ruszymy wiosna/ lato 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekg30 15.09.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ja nadal biję się z myślami który projekt wybrać Agatkę z HB studjo czy Szmaragd z krajobrazów(http://www.krajobrazy.com.pl).Bardzoby mi pomolgło obejrzenie Agatki w realu.Zalerzy mi zwłaszcza na rozwiązaniu schodów z przystankiem , bo schody to jest ten mankament , który mi nie pasuje w Agatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 15.09.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Witam budowniczych "Agatki"jestem w trakcie budowy i uważam,że300 tyś.przy oszczędnym gospodarowaniu może wystarczyć.Mogę Wam podać kilka cyferek z rubryki KOSZTY.1.żwir na podsypki-500zł-20ton.2.suchy beton-4m3 po190zł/m3netto.3.beton na ławy 11 m3 po250/250m3 netto.4.bloczki bet.kupowałem po3,9 za szt. są po ok.6,5 [Leier] potrzeba ok 1200 szt.5.beton na płytę 13 m3 po240/m3.5.materiał na ściany zew.potrzeba ok.170m2.Strop teriwa 11000 zł. 6.więżba to 7m3.drewna po700-900 za m3.7.koszt dachu - dachówka Ruppceramiki +obróbki to18000zł.8.orynnowanie stalowe dobrej firmy to ok.2000-2500zł.8.koszty" towarzyszące"tj.koparka ,pospółka.ok.2500zł.9.robocizna -stan surowy zamknięty 35000zł.Założyłem używać do budowy dobrych materiałów koszt stanu surowego zamkniętego to ok.180 tyś. co WY na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 16.09.2007 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 wolo63,a gdzie budujesz?Może jakieś fotki?My dopiero ruszamy-za ok 2 tyg.Umówieni jesteśmy z ekipą na 55000+vat(Agatka z garażem,ekipa robi też dach z oknami polaciowymi i orynnowaniem)W tym roku skończymy chyba na stanie 0.Będziemy stawiać z porotermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.09.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Decyzja podjęta: budujemy Agatkę, z garażem dwustanowiskowym. http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=151 Prośba do Was drodzy Forumowicze. Na co uważać budując taki domek aby nie wpędzić się w zbędne koszta. Z jakiego materiału budować aby nie przekroczyć 300 tyś. - za tę sumę muszę się wprowadzic i mieszkać. Chciałabym mieć wentylację mechaniczną - ale nie wiem czy mnie na nią stać. Może ktoś mi pomoze? Jakie mogą byc jej koszty przy takim projekcie? na początek zrezygnuj z garażu - 50-100tysięcy złotych zbędnych kosztów taki dodatkowy mały domek do zbudowania /nie jest niezbędny do wprowadzenia się/ wentylację mechaniczną też sobie odpuść przy stanie surowym to z jakich bloczków będziesz budować różnica niewielka najtańsze będą pustaki betonowe: http://www.wasik.pl/dsc04390.jpg + ocieplenie styropianem najwięcej można poszaleć przy wykończeniach kupuj płytki po 30 zł nie po 300 itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 17.09.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ja nadal biję się z myślami który projekt wybrać Agatkę z HB studjo czy Szmaragd z krajobrazów(http://www.krajobrazy.com.pl).Bardzoby mi pomolgło obejrzenie Agatki w realu.Zalerzy mi zwłaszcza na rozwiązaniu schodów z przystankiem , bo schody to jest ten mankament , który mi nie pasuje w Agatce. Szmaragd jest b. ładny, ale ja już dawno wykluczyłam go. Po pierwsze ma wykusz (czytaj zbędna kasa) i już dosyć mam wszystkich domów z wykuszami!! Po drugie jest stosunkowo duży + jeszcze zabudowa podcienia. My stawiamy raczej na domek ciepły czyli jak najmniej balkoników i wykuszy, podcieni. Takie moje lekkie uwagi. Buduj Agatkę. Jak dla mnie jest równie ładna a napewno tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 17.09.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Zgadzam się w zupełności z Moniką Kilce jest tylko jedno ALE. Dom jest wtedy oszczędny gdy jest dobrze zorientowany względem stron świata.Ściany wewnętrzne i strop z elementów pochłaniających energię ciepła słonecznego i starannie wykonane izolacje o wystarczającej grubości dla danego regionu kraju .Tak więc nawet najbardziej starannie zrobiony projekt nie pomoże gdy inwestor nie rozważy wszystkich uwarunkowań .Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts