Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłaca się - dom za 150 tys.

Recommended Posts

Witam wszystkich! Stoję przed dylematem następującym: mogę zakupić dom o powierzchni 80 m2 za cenę 150 tys + dzialka na której stoi z małym podwórkiem (łącznie około 3 ary). Domek jest znajomych, którzy wyjeżdzają. Nie jest ten domek bardzo śliczny, gdyż przedstawia architerkturę ala' gierek, a więc bryła to sześciokąt oparty na kwadracie (jak to sześciokąt), piętrowy oraz stropodach :-( . Budynek jest wyremontowany, ocieplony, wymienione instalacje wod, kan, el. Ogrzewanie gazowe. Nowa elewacja. Nie wymieniona pozostała stolarka okienna, ale jest jeszcze w dobrym stanie. Domek w niewielkim miasteczku na dolnym śląsku. Co Wy na to? Rozważałem rozpoczęcie budowy małego domku, ale w takiej kwocie raczej nie sądzę żeby udało się zmieścić wliczając zakup działki, projektu, przyłącza i zasadniczą budowę- niestety w większości, w większości na kedyt. Proszę o wasze uwagi. :lol:

a więc bryła to sześciokąt oparty na kwadracie (jak to sześciokąt), piętrowy oraz stropodach :-(

Sześciokąt to nie bryła- to figura płaska. może sześcian?

Elewacja nowa a co z ocipelniem? Co ze stropodachem?

Ja bym raczej nie kupił, chyba ze faktycznie poza okanmi jest pożadnie wyremontowany.

co do tego sześciokąta to święta racja, więc gwoli szczegółów budynek to prostopadłościan o podstawie kwadrata :lol: Dzięki za udział w dyskusji i proszę o dalsze rady. Co do ceny to właśnie urok małych miasteczek (ale nie ma ich zbyt wiele) :lol:

co do tego sześciokąta to święta racja, więc gwoli szczegółów budynek to prostopadłościan o podstawie kwadrata :lol: Dzięki za udział w dyskusji i proszę o dalsze rady. Co do ceny to właśnie urok małych miasteczek (ale nie ma ich zbyt wiele) :lol:

Ja bym się nie zastanawiał, pod warunkiem że nie ma wad prawnych i stan technicznych jest dobry.

Uważam, że to dobra cena - za 150 000 ja buduję domek 100m2, jednak działkę już miałem no i budowa systemem gospodarczym "po godzinach" skutkująca całkowitym brakiem wolnego czasu i mnóstwem wyżeczeń.

Jeśli, tak jak piszesz, do wymiany są tylko okna to wkalkuluj to w kredyt i wymień od razu.

Pozdrawiam.

Widzę, że w większości proponujecie zakup tego domku, też tak czuję, tylko malutki troszkę ten domek, z drugiej strony gdybym budował to też mały około 100 m2. Tak się zastanawiam i myślę, że gdybym kiedyś potrzebował zwiększyć metraż to mógłbym podnieść budynek dokładając jeszcze jedną kondygnacje w postaci poddasza użytkowego. Więc mówicie, że cena jest oki? POZDRAWIAM forumowiczów :D

Jesli podejdzie sie do tego czysto ekonomicznie to na pewno brac, samodzielne mieszkanie na działce w domu jednorodzinnym za 150 tys. zł To jest okazja!!!! Bierz i sie nie zastanawiaj na pewno nie stracisz :wink:

Poza tym od razu sie wprowadzisz i zaoszczedzisz na zdrowiu o środkach uspokajajacych nie wspomnę :lol: . Sam bym kupił na ponajem ale nie stety za daleko. :cry:

Za 150 000 to możesz kupić... 25m2 stan deweloperski i to nie wszędzie.

Nad czym się jeszcze zastanawiasz, bierz. Sprawdź tylko stan prawny, i uważaj bo ktoś sprzątnie Ci go z przed nosa.

na stropodachu można zrobić dach "normalny", coraz więcej spotyka się takich przebudowanych kostek i po tym liftingu :wink: wyglądają naprawdę bardzo ładnie.Pewnie to spora inwestycja finansowa, ale nie trzeba tego robić od razu.

Ja tam bym brała, lepszy mały domek z ogródkiem niż nawet wypasione :wink: mieszkanie w bloku

witam

tez mysle ze bym kupil za tą cenę

wiecej pieniedzy włożysz w zakup działki, załatwianie pozwolen i budowe

o energii własnej i czasie ktory mozesz poswiecic na cos innego nie wspomne

jest tylko jedno ale...

jesli umiesz i chcesz wybudowac dom to samo to bedzie dużą frajdą - teraz bedziesz sie musial dopasowac do formy ktora juz jest

w przypadku kiedy bedziesz budowal sam to zawsze będzie to TWÓJ dom.

• 2 weeks później...