Ewka_C 02.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witammam pytanko czy ktoś z forumowiczów wybudował, buduje lub zamierza budować właśnie ten dom. Szukamy cały czas domu, który by nam pasował i ostatnio padło właśnie na ten projekt. Proszę o opinie i kontakt pozdrawiam Ewka z Lublina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 12.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 WitamWłaśnie zamierzam budować Fridę. Jak dla mnie dom jest idealny. Świetny parter oraz całkiem spore poddasze i do tego podwójny garaż. Na tę chwilę kilka osób mówiło mi, że nieco za chude są belki krokwiowe oraz zdecydowałem się na obniżenie poziomu garażu co zwiększyło wymiary pomieszczenia nad garażem (oczywiście wejście od poddasza a nie z garażu). Poza tym wszystko świetnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kro_pka 12.09.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam,tez zastanawiamy sie z mężem nad tym projektem. Dla mnie w środku jest idealny. Jedynie mąż ma niewielkie zastrzeżenia co do wyglądu zewnętrznego. Zastanawiamy się nad podniesieniem troszkę dachu i przedłużeniem go nad taras oraz dostawieniem ganeczku na kolumnach ale nie wiem, czy będzie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 14.09.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Mi akurat wygląd zewnętrzny pasuje. Z tym że trzeba uważać na kombinowanie z dachem, bo przy zwiększeniu kąta pochylenia bądź przy mocnym podniesieniu charakter dworka przemienia się w charakter stodoły (przećwiczyłem to z architektem). A na taras planuje założyć elektryczną markizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 21.09.2007 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Mam jeszcze pytanie czy będziecie robić strych użytkowy i czy sami robicie projekt poddasza czy może Archipelag ma jakąś propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 21.09.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Projekt poddasza robimy sami (tzn. architekt). Archipelag nic nam nie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 21.09.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 A co planujecie na poddaszu? Ja myślałam o dwóch pokojach i łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 21.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 My podobnie, z tym że trzecie pomieszczenie (chyba siłownia) będzie nad garażem (dzięki obniżeniu posadzki w garażu oraz obniżeniu wysokości garaża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 21.09.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 My jeszcze nie kupiliśmy projektu, frida jest naszym ostatnim pomysłem i mam nadzieję, że i ostatecznym (wcześniej był komfortowy Muratora potem okazały również z Muratora) bo już mam dosyć szukania. Fridę znalazłam całkiem przez przypadek w katologu (raczej szukam na stronach www), ten projekt nie wyświetla się na stronach Archipelagu jako dom z użytkowym podaszem tylko jako parterowy i szczerze mówiąc bardzo mi sie podoba i na zewnątrz i wewnątrz. Mój mąż ostatnio się śmiał, że jeszcze go tak dokładnie nie obejrzał bo jakoś mu się nie chce wierzyć, że zakończę to oglądanie projektów. Myślę, że jest to super projekt dla nas, mamy dwoje dzieci w tym jedno niepełnosprawne dlatego myśleliśmy o domu parterowym ale działkę mamy 1000m kw (34m na 30m) więc nie możemy sobie pozwolić na zbyt duży dom 200+ m kw a tu jest 200 ale na dwóch kondygnacjach. Większość projektów jest taka, że na parterze tylko salon kuchnia i gabinet a na górze sypialnie, w naszym przypadku nie jest to możliwe rozwiązanie a tak nasza Hania będzie mieszkać na początku na parterze a potem będzie miała królestwo na górze a Jędrzej będzie z nami na dolea nawet jakby jeszcze ktoś do nas przybył to też byłoby miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 21.09.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 No to macie podobny punkt widzenia do nas (narazie 2+1). Z tym że ja szukałem projektu w zasadzie parterowego (trzy sypialnie + salon + podwójny garaż) jednak z dodatkowymi pomieszczeniami na poddaszu. Taki układ potwornie ciężko znaleźć i cieszyłem się jak dziecko jak w końcu znalazłem Fridę (wcześniej miałem jakiś inny projekt ale wszystkie pomieszczenia były ciasne). Więcej o budowie jeszcze nie mogę powiedzieć bo za tydzień zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 21.09.2007 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ja też się ucieszyłam jak znalazłam Fridę i nawet to tej pory nie mogę uwierzyć, że znalazłam dom który mi odpowiada.Super bardzo się cieszę, że zaczynacie. Czekam na zdjęcia i uwagi dotyczące projektu.Zastanawiam się tylko czy 38m kw na salon+jadalnia to wystarczająca powierzchnia ale pewnie przesadzam.I jeszcze pomieszczenie gospodarcze, zawsze myślałam żeby w nim postawić pralkę, suszarkę i deskę do prasowania (żeby jej nie składać jak teraz w mieszkaniu) a w projekcie nie jest to chyba aż tak duże pomieszczenie.Zadaszenie tarasu też mogłoby być większe ale markiza to good idea bo też uważam, że zbytnie kombinowanie z dachem może tylko popsuć wygląd domu. A planujesz podnieść może ściankę kolankową? czy zostawiasz tak jak w projekcie?Napisz co zmieniliście w projekcie oprócz obniżenia poziomu garażu (jak oglądałam zdjęcia domu zwrociłam uwagę, że się wjeżdża do garażu tak pod górkę ale myślałam, że ten dom jest jakoś wyżej posadowiony i to dlatego-teraz już wiem , że byłam w błędzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 23.09.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Dla mnie te 38 + otwarta kuchnia to OK. Pomieszczenie gospodarcze faktycznie jest trochę małe, ale ja sobie wymyśliłem dość duże przesunięcia w łazienkach i pralkę wraz z suszarkami planuję usadowić w łazience (pomieszczenie nr 10). Co co zmian, to powiększyłem łazienkę (pomieszczenie nr 13) wyrzucając garderobę przy sypialni i zmniejszając tę łazienkę obok. Ta obok będzie miała jedynie prysznic i właśnie pralkę oraz suszarkę. Ponadto dodałem jedno kono tak że obydwie łazienki mają swoje. Włożyłem większe okno do salonu (takie suwane drzwi na 2,40m, a drugie drzwi szklane zastąpiłem oknem z niskim parapetem. Poza tym zastąpiłem okna w garażu luksferami. No i wreszcie u góry dodałem kilka okienek. Będę również nieco poszerzał klatkę schodową na poddasze i wkładam w nią schody betonowe. Reszta do bzdurki. Co do ściany kolankowej to podwyższamy ją o jedną cegłę, ale wysuwając bardziej dach (żeby nie zmieniać proporcji). Zastanawiam się jeszcze czy nie przesunąć ściany pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a pomieszczeniem 6. Napisz jakie wy macie pomysły może coś będę w stanie jeszcze wykorzystać. Oczywiście ze zdjęciami nie będzie problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad p. 29.09.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Przyłączę się do waszych wypowiedzi na temat projektu. W chwili obecnej stawiam już mury wg projektu Frida. W samym projekcie zlikwidowaliśmy słupu podtrzymujace dach na tarasie przesuwajac ściany pokoju. W ten sposób zyskaliśmy kilka metrów powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja_ck 25.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Również noszę się zamiarem budowy FRIDY, będę wdzięczny o wszelkie informację związane z kosztami. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 25.10.2007 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Ale super Ja_ck jesteś z Lublina A gdzie masz działkę? My na Szerokim w Konopnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja_ck 26.10.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam serdecznie Ewa, ja mam działkę w Jakubowicach Konińskich, czy już kupiłaś Fridę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 27.10.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Jeszcze nie, ale jesteśmy na 99% pewni, że to właśnie ten projekt. Wystąpiliśmy o warunki zabudowy do gminy (Konopnica jeszcze nie ma planu zagospodarowania) i jak już będzie odpowiedź i będzie spełniał wymogi warunków to kupujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajaija 27.11.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 witam, my też planujemy zakup projektu Frida. I również jesteśmy z Lublina, tak jak Ewka_C i Ja_ck. Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat tego projektu, ksztów budowy i ewentualne zdjęcia z realizacji. Bardzo zależy mi na zdjęciach bo trudni mi wyobrazić sobie wnętrza Proszę napiszcie jak postępy waszych prac budowlanych. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 22.12.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Tomasz K i Konrad p - pochwalcie się postępami w pracach budowlanych i może jakieś zdjęcia pokażcie.My czekamy na warunki zabudowy a jak już je dostaniemy to kupujemy projekt Fridy na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz K 30.12.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Tuż przed świętami wylaliśmy strop. Cały czas zastanawiamy się nad rozplanowaniem poddasza. Macie jakieś pomysły?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts