ToJaro 22.07.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Witam, Mam problem i nadzieję, że ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w podobnej sprawie. Jestem na etapie wydzielania działki z większej działki kolegi, od którego ją kupię. Jest już postanowienie, wstępny projekt podziału. W urzędzie dowiedziałem się, że o warunki zabudowy mogę wystąpić dopiero po całkowitym zakończeniu podziału Staram się znaleźć rozwiązanie, by zacząć budowę jak najszybciej. Dodatkowym problemem jest to, że mój dom będzie usytuowany z jednej strony 1,5m od granicy (wąska działka). 1. Czy mogę uzyskać pozwolenie na budowę na dużej działce kolegi - przed podziałem - (np. na podstawie dzierżawy fragmentu działki?) a potem po zakończeniu podziału wykupić działkę? 2. Jak w takiej sytuacji wyglądałoby późniejsze 1,5m (po podziale) 3. Może lepiej żeby na razie kolega wystąpił o pozwolenie na budowę na swojej działce a potem "odsprzedał" mi działkę z rozpoczętą budową? 4. Czy budując się 1,5 m od granicy muszę występować do Ministra o odstępstwo czy wystarczy odpowiedni wpis w warunkach zabudowy (o czymś takim wspomina rozp. w spr. war. techn. §12 pkt 7 ust. 1). Pani w urzędzie zapowiedziała, że w warunkach niczego nie wpisze... Wolałbym rozpocząć budowę od razu "na siebie", ale inne rozwiązania też dopuszczam, bardzo zależy mi na czasie, bo zima i wyższy Vat coraz bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 22.07.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Nikt nie ma pomysłu?Mi ciśnienie skoczyło, bo najpierw pani w urzędzie przekonywała mnie, że da mi warunki zabudowy po przeprowadzeniu wstępnego podziału (po otrzymaniu nowego numeru działki), a teraz jeszcze dochodzi prawdopodobieństwo oczekiwania 3 m-ce na decyzję z Ministerstwa odnośnie odstępstwa... Brrrrrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 24.07.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Doskonale Cię rozumiem ToJaro. Obecnie przygotowujemy się do wysłania wniosku do ministerstwa o odstępstwo od warunków zabudowy. Niestety po 16 grudnia 2002 nie da się inaczej przeskoczyć sprawy z budową w granicy. Mogę Ci tylko poradzić, że gdy już także będziesz składać papiery do ministerstwa dołącz zgody sąsiadów, pomimo tego, że nowe prawo już nie zawiera pojęcia "zgoda sąsiada", ale z tego co wiem przychylniej patrzą na takie wnioski. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 24.07.2003 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Nie wiem skąd ten upór urzędników, przecież w rozporządzeniu napisano wyraźnie: §12, pkt 7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu Czy wystarczy, że pani w urzędzie gminy wpisze mi w decyzji o warunkach zabudowy te 1,5m? Czy źle to interpretuję? W razie czego wszelkie zgody sąsiada dostanę na pewno. Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 24.07.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 A z kiedy to rozporządzenie??, bo do 16 grudnia 2002 obowiązują nowe techniczne warunki zabudowy, w których z tego co wiem nie ma nic o 1,5 metra, jest tylko 3 metry dla ścian ślepych i 4m dla ścian z otworami okiennymi i drzwiowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 24.07.2003 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Rozp. Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.). Wejście 6 m-cy po ogłoszeniu, czyli 16 grudnia 2002 r. §12 pkt 7 ust. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 24.07.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 "Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź" czyli, według mnie, musi już istnieć decyzja o warunkach zabudowy bliżej niż 3 metry od graniczy lub w zagospodarowaniu terenu musi być to zaznaczone, np. dla terenów przeznaczonych pod zabudowę szeregową. Obecnie jestem na etapie załatwiania wszelkich spraw i ma dobry kontakt z panią, która jest blisko wszelkich zmian w przepisach i wyraźnie powiedziała, że jednyna szansa to odstępstwo od warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 24.07.2003 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Masz rację Paula. Dzwoniłem też jeszcze do Starostwa. Chodzi o to, że dopuszczenie budowy w odległości poniżej 3 m musi być wyraźnie wpisane w planach zagospodarowania terenu dla gminy. Więc chyba nie ma rady, trzeba złożyć wniosek o odstępstwo do Ministra. I znow upłynie tyle czasu...PowodzeniaTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 24.07.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Wzajemnie Tomku Wszystkim "zapalonym budowniczym" potrzeba teraz wiele szczęścia, cierpliwości i nie wiem czego jeszcze... Szczególnie, że do nowego prawa budowlanego obowiązującego od 11 lipca (Dz.U. z 10.05.2003 nr 718) nie ma jeszcze wielu rozporządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 24.07.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witam, Mam problem i nadzieję, że ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w podobnej sprawie. Jestem na etapie wydzielania działki z większej działki kolegi, od którego ją kupię. Jest już postanowienie, wstępny projekt podziału. W urzędzie dowiedziałem się, że o warunki zabudowy mogę wystąpić dopiero po całkowitym zakończeniu podziału :............... Ja złozyłem wniosek o WZiZT 14 lipca ale nie wiadomo kiedy orzymam decyzję bo nie ma przepisów wykonawczych do nowej ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym które mówią w jaki sposób należy teraz ustalać warunki zabudowy. Przy dobrym układzie przepisy zaczna obowiązywać od pol. sierpnia ale i tak zanim gminy to wszystko przerobią to minie kilka kolejnych miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 25.07.2003 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Drążę temat dalej i mam kolejne pytanie.Czy dla przyspieszenia rozpoczęcia budowy mogę zastosować takie rozwiązanie:1. podpiszę z właścicielem umowę użyczenia gruntu na cele budowy- czy taka umowa musi obejmować całą działkę czy może dotyczyć jej fragmentu (jak go wskazać?)2. dostanę warunki i pozwolenie na budowę, bo przed podziałem nie naruszam odległości od granic działki3. buduję (hurra?)4. w międzyczasie dokończę podział... (na działce wydzielonej mój budynek będzie 1,7m od granicy)Co zrobić dalej aby kupić na własność wydzieloną działkę? Wystąpić do Ministerstwa o odstępstwo? Czy takie rozwiązanie pozwoli mi w międzyczasie prowadzić budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 18.08.2003 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 To już nic nie rozumiem: "Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)" W moim naiwnym rozumowaniu, nie ma tu ani słowa o odgórnych warunkach zwartej zabudowy w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Dla nas wykładnią jest to co dostaniemy w warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, a ta zależy tylko od lokalnego urzędu. Wg mnie jest to "totalna spychoterapia", bo nikt sie nie chce narażać. Mam ten sam problem i wg kierownika wydziału - 1,5m od granicy - nie ma sprawy, a wg naczelnika - min. 3 m. PARANOJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.08.2003 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 To już nic nie rozumiem: "Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)" W moim naiwnym rozumowaniu, nie ma tu ani słowa o odgórnych warunkach zwartej zabudowy w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Dla nas wykładnią jest to co dostaniemy w warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, a ta zależy tylko od lokalnego urzędu. Wg mnie jest to "totalna spychoterapia", bo nikt sie nie chce narażać. Mam ten sam problem i wg kierownika wydziału - 1,5m od granicy - nie ma sprawy, a wg naczelnika - min. 3 m. PARANOJA Problem opisał już wcześniej ToJaro "Chodzi o to, że dopuszczenie budowy w odległości poniżej 3 m musi być wyraźnie wpisane w planach zagospodarowania terenu dla gminy." Decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu wydaje się między innymi na podstawie planów zagospodarowania przestrzennego. Dodatkowo dochodzi ten § 271 ust. 12 pkt 1 określający minimalne odległości ze względów przeciwpożarowych (zazwyczaj min. 8 m pomiędzy budynkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 18.08.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Noooo... nie do końca. Nie znalazłem zapisu prawnego, który warunkowałby tak dokładnie odległości posadowienia budynków na działkach w ogólnym planie zagospodarowania przestrzennego dla gminy. To przecież gmina sama przygotowuje i uchwala plan zagospodarowania przestrzennego i to gmina wydaje potem WZiZT Jeżeli ktoś zna taki przepis, to proszę o info Po drugie - jak juz pisałem: "Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)" Zaś § 271 ust. 12. mówi, że: "Wymaganie, o którym mowa w ust. 10, nie dotyczy budynków, które: 1) są oddzielone od siebie ścianą oddzielenia przeciwpożarowego, spełniającą dla obu budynków wymagania określone w § 232 ust. 4 i 5, z zastrzeżeniem § 218", czyli reasumując - jeżeli poszycie dachowe oraz ściana bez otworów okiennych i drzwiowych zbudowane są z materiałów niepalnych - posadowienie budynku w odległości do 1,5m od granicy z sąsiednią działką jest możliwe. Ponadto w szczególnych warunkach na podstawie powyższych przepisów p/pożarowych oraz § 12 ust. 6 możliwe jest także posadowienie budynku w granicy działki Tylko zgodę taką musi wyrazić Wydział Architektury - jak zwykle zależy to od dobrej woli urzędnika wydającego zezwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts