Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najszybciej wystąpić o pozwolenie na budowę?

ToJaro

Recommended Posts

Witam,

Mam problem i nadzieję, że ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w podobnej sprawie.

Jestem na etapie wydzielania działki z większej działki kolegi, od którego ją kupię. Jest już postanowienie, wstępny projekt podziału.

W urzędzie dowiedziałem się, że o warunki zabudowy mogę wystąpić dopiero po całkowitym zakończeniu podziału :( Staram się znaleźć rozwiązanie, by zacząć budowę jak najszybciej. Dodatkowym problemem jest to, że mój dom będzie usytuowany z jednej strony 1,5m od granicy (wąska działka).

1. Czy mogę uzyskać pozwolenie na budowę na dużej działce kolegi - przed podziałem - (np. na podstawie dzierżawy fragmentu działki?) a potem po zakończeniu podziału wykupić działkę?

2. Jak w takiej sytuacji wyglądałoby późniejsze 1,5m (po podziale)

3. Może lepiej żeby na razie kolega wystąpił o pozwolenie na budowę na swojej działce a potem "odsprzedał" mi działkę z rozpoczętą budową?

4. Czy budując się 1,5 m od granicy muszę występować do Ministra o odstępstwo czy wystarczy odpowiedni wpis w warunkach zabudowy (o czymś takim wspomina rozp. w spr. war. techn. §12 pkt 7 ust. 1). Pani w urzędzie zapowiedziała, że w warunkach niczego nie wpisze...

Wolałbym rozpocząć budowę od razu "na siebie", ale inne rozwiązania też dopuszczam, bardzo zależy mi na czasie, bo zima i wyższy Vat coraz bliżej?

Nikt nie ma pomysłu?

Mi ciśnienie skoczyło, bo najpierw pani w urzędzie przekonywała mnie, że da mi warunki zabudowy po przeprowadzeniu wstępnego podziału (po otrzymaniu nowego numeru działki), a teraz jeszcze dochodzi prawdopodobieństwo oczekiwania 3 m-ce na decyzję z Ministerstwa odnośnie odstępstwa... Brrrrrrr.

Doskonale Cię rozumiem ToJaro. Obecnie przygotowujemy się do wysłania wniosku do ministerstwa o odstępstwo od warunków zabudowy. Niestety po 16 grudnia 2002 nie da się inaczej przeskoczyć sprawy z budową w granicy.

Mogę Ci tylko poradzić, że gdy już także będziesz składać papiery do ministerstwa dołącz zgody sąsiadów, pomimo tego, że nowe prawo już nie zawiera pojęcia "zgoda sąsiada", ale z tego co wiem przychylniej patrzą na takie wnioski.

Powodzenia :)

Nie wiem skąd ten upór urzędników, przecież w rozporządzeniu napisano wyraźnie:

§12, pkt 7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

Czy wystarczy, że pani w urzędzie gminy wpisze mi w decyzji o warunkach zabudowy te 1,5m? Czy źle to interpretuję?

W razie czego wszelkie zgody sąsiada dostanę na pewno. Dzięki. Pozdrawiam.

"Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź"

czyli, według mnie, musi już istnieć decyzja o warunkach zabudowy bliżej niż 3 metry od graniczy lub w zagospodarowaniu terenu musi być to zaznaczone, np. dla terenów przeznaczonych pod zabudowę szeregową.

Obecnie jestem na etapie załatwiania wszelkich spraw i ma dobry kontakt z panią, która jest blisko wszelkich zmian w przepisach i wyraźnie powiedziała, że jednyna szansa to odstępstwo od warunków zabudowy.

Masz rację Paula. Dzwoniłem też jeszcze do Starostwa. Chodzi o to, że dopuszczenie budowy w odległości poniżej 3 m musi być wyraźnie wpisane w planach zagospodarowania terenu dla gminy. Więc chyba nie ma rady, trzeba złożyć wniosek o odstępstwo do Ministra. I znow upłynie tyle czasu...

Powodzenia

Tomek

Witam,

Mam problem i nadzieję, że ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w podobnej sprawie.

Jestem na etapie wydzielania działki z większej działki kolegi, od którego ją kupię. Jest już postanowienie, wstępny projekt podziału.

W urzędzie dowiedziałem się, że o warunki zabudowy mogę wystąpić dopiero po całkowitym zakończeniu podziału :...............

Ja złozyłem wniosek o WZiZT 14 lipca ale nie wiadomo kiedy orzymam decyzję bo nie ma przepisów wykonawczych do nowej ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym które mówią w jaki sposób należy teraz ustalać warunki zabudowy. Przy dobrym układzie przepisy zaczna obowiązywać od pol. sierpnia ale i tak zanim gminy to wszystko przerobią to minie kilka kolejnych miesięcy

Drążę temat dalej i mam kolejne pytanie.

Czy dla przyspieszenia rozpoczęcia budowy mogę zastosować takie rozwiązanie:

1. podpiszę z właścicielem umowę użyczenia gruntu na cele budowy

- czy taka umowa musi obejmować całą działkę czy może dotyczyć jej fragmentu (jak go wskazać?)

2. dostanę warunki i pozwolenie na budowę, bo przed podziałem nie naruszam odległości od granic działki

3. buduję (hurra?)

4. w międzyczasie dokończę podział... (na działce wydzielonej mój budynek będzie 1,7m od granicy)

Co zrobić dalej aby kupić na własność wydzieloną działkę? Wystąpić do Ministerstwa o odstępstwo? Czy takie rozwiązanie pozwoli mi w międzyczasie prowadzić budowę?

• 4 weeks później...

To już nic nie rozumiem:

"Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)"

W moim naiwnym rozumowaniu, nie ma tu ani słowa o odgórnych warunkach zwartej zabudowy w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Dla nas wykładnią jest to co dostaniemy w warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, a ta zależy tylko od lokalnego urzędu.

Wg mnie jest to "totalna spychoterapia", bo nikt sie nie chce narażać.

Mam ten sam problem i wg kierownika wydziału - 1,5m od granicy - nie ma sprawy, a wg naczelnika - min. 3 m. PARANOJA :roll: :o

To już nic nie rozumiem:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (...)"

W moim naiwnym rozumowaniu, nie ma tu ani słowa o odgórnych warunkach zwartej zabudowy w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Dla nas wykładnią jest to co dostaniemy w warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, a ta zależy tylko od lokalnego urzędu.

Wg mnie jest to "totalna spychoterapia", bo nikt sie nie chce narażać.

Mam ten sam problem i wg kierownika wydziału - 1,5m od granicy - nie ma sprawy, a wg naczelnika - min. 3 m. PARANOJA :roll: :o

Problem opisał już wcześniej ToJaro "Chodzi o to, że dopuszczenie budowy w odległości poniżej 3 m musi być wyraźnie wpisane w planach zagospodarowania terenu dla gminy."

Decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu wydaje się między innymi na podstawie planów zagospodarowania przestrzennego.

Dodatkowo dochodzi ten § 271 ust. 12 pkt 1 określający minimalne odległości ze względów przeciwpożarowych (zazwyczaj min. 8 m pomiędzy budynkami).

Noooo... nie do końca. Nie znalazłem zapisu prawnego, który warunkowałby tak dokładnie odległości posadowienia budynków na działkach w ogólnym planie zagospodarowania przestrzennego dla gminy. To przecież gmina sama przygotowuje i uchwala plan zagospodarowania przestrzennego i to gmina wydaje potem WZiZT :wink: Jeżeli ktoś zna taki przepis, to proszę o info :oops:

Po drugie - jak juz pisałem:

Zaś § 271 ust. 12. mówi, że: "Wymaganie, o którym mowa w ust. 10, nie dotyczy budynków, które:

1) są oddzielone od siebie ścianą oddzielenia przeciwpożarowego, spełniającą dla obu budynków wymagania określone w § 232 ust. 4 i 5, z zastrzeżeniem § 218", czyli reasumując - jeżeli poszycie dachowe oraz ściana bez otworów okiennych i drzwiowych zbudowane są z materiałów niepalnych - posadowienie budynku w odległości do 1,5m od granicy z sąsiednią działką jest możliwe. Ponadto w szczególnych warunkach na podstawie powyższych przepisów p/pożarowych oraz § 12 ust. 6 możliwe jest także posadowienie budynku w granicy działki :p

Tylko zgodę taką musi wyrazić Wydział Architektury - jak zwykle zależy to od dobrej woli urzędnika wydającego zezwolenie. :roll: