Szymciuch 03.09.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam wszystkich groszkomaniaków!!! Od zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem kotła na eko-groszek firmy Termo-Tech ze Stąporkowa. Cały sezon grzewczy paliłem groszkiem i jestem bardzo zadowolony. Kotłem ogrzewam też CWU. Tamat założyłem dlatego iż nie znalazłem na forum odpowiedzi na temat dodatkowego paleniska , w które większość kotłów na groszek jest wyposażona. Chciałbym żeby każdy kto kiedykolwiek używał tego paleniska napisał kilka słów o tym. Mnie nurtuje głównie to czy podczas normalnej pracy kotła tzn. palenie groszkiem, pracująca retorta i włączający się co jakiś czas nawiew, czy można jednocześnie palić na palenisku dodatkowym jakimś grubszym materiałem typu drewno, gruby węgiel. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 05.09.2007 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Podbijam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 10.09.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Czy naprawde nikt nie używał dodatkowego paleniska w kotle retortowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 10.09.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Czy naprawde nikt nie używał dodatkowego paleniska w kotle retortowym?? Nie, nie można używać jednocześnie dwóch palenisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 28.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 W kotłach pellets plus dodatkowy ruszt działa w taki sposób że powietrze podawane jest automatycznie. Po osiągnięciu żądanej temperatury powietrze wyłącza się. http://www.kostrzewa.com.pl/prezentacja-video-kotla.html#tof Kocioł Pellets Plus posiada również zapalarkę do groszku węglowego. kostrzewa.sp.j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 28.09.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Posiadam Hefa uniwersalnego, od około kwietnia palę z użyciem rusztu dodatkowgo. Mam dość duże zapasy drwena wiec zdecydowałem się na taki zakup. Obecnie palenie z rusztem wygląda tak, że kociło działa w trybie autoamycznym ale zastosowałem wyłącznik silnika do ślimaka. Podpalam drewnem dla uzyskania ciepłej wody, po letnim sezonie uznaje, że jest to ciekawe rozwiązanie ale wymaga tego jednego zejścia dziennie i napalenia ( ok 15 minut). Ciepłej wody starczało nam na 4 osobowa rodzinę na całą dobę( zasobnik 120 L). Porcja drewna wynosiła ok. 2 x pudłeko po butach sportowych . Do wad zaliczam dość duże zabrudzenie kotła, drewno zostawia jakiś smołowy osad na sciankach kotła, cięzko go usunąc. Wadą jest również to, że latem dym z komina może pogorszyć stosunki sąsiedzkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts