Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły na eko-groszek, dodatkowe palenisko,pytania i rady.

Recommended Posts

Witam wszystkich groszkomaniaków!!!

Od zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem kotła na eko-groszek firmy Termo-Tech ze Stąporkowa. Cały sezon grzewczy paliłem groszkiem i jestem bardzo zadowolony. Kotłem ogrzewam też CWU.

Tamat założyłem dlatego iż nie znalazłem na forum odpowiedzi na temat dodatkowego paleniska , w które większość kotłów na groszek jest wyposażona.

Chciałbym żeby każdy kto kiedykolwiek używał tego paleniska napisał kilka słów o tym.

Mnie nurtuje głównie to czy podczas normalnej pracy kotła tzn. palenie groszkiem, pracująca retorta i włączający się co jakiś czas nawiew, czy można jednocześnie palić na palenisku dodatkowym jakimś grubszym materiałem typu drewno, gruby węgiel.

Zapraszam do dyskusji :D

• 3 weeks później...

W kotłach pellets plus dodatkowy ruszt działa w taki sposób że powietrze podawane jest automatycznie. Po osiągnięciu żądanej temperatury powietrze wyłącza się.

http://www.kostrzewa.com.pl/prezentacja-video-kotla.html#tof

Kocioł Pellets Plus posiada również zapalarkę do groszku węglowego.

kostrzewa.sp.j.

Posiadam Hefa uniwersalnego, od około kwietnia palę z użyciem rusztu dodatkowgo. Mam dość duże zapasy drwena wiec zdecydowałem się na taki zakup. Obecnie palenie z rusztem wygląda tak, że kociło działa w trybie autoamycznym ale zastosowałem wyłącznik silnika do ślimaka. Podpalam drewnem dla uzyskania ciepłej wody, po letnim sezonie uznaje, że jest to ciekawe rozwiązanie ale wymaga tego jednego zejścia dziennie i napalenia ( ok 15 minut). Ciepłej wody starczało nam na 4 osobowa rodzinę na całą dobę( zasobnik 120 L). Porcja drewna wynosiła ok. 2 x pudłeko po butach sportowych :). Do wad zaliczam dość duże zabrudzenie kotła, drewno zostawia jakiś smołowy osad na sciankach kotła, cięzko go usunąc. Wadą jest również to, że latem dym z komina może pogorszyć stosunki sąsiedzkie.