Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze zostają mi kartofle z obiadu,więc przepis na

 

SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ

 

wersja podstawowa;

-pokroić ugotowane ziemniaki

http://niebowgebie.blox.pl/resource/IMG_7664.jpg

-dodać pokrojony pęczek koperku lub szczypiorku

- 2 łyżki majonezu

wszystko wymieszac i schłodzic w lodowce,wtedy jest najlepsza !

 

wersja rozbudowana;

-dodaję pokrojoną kiełbasę,ogórka - pełna dowolność pomysłów

 

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja tez podam przepis na sałatkę z gyrosem

 

2 podwójne filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmazyc na 2 łyzkach oleju z przyprawą do gyrosa lub kebaba (dodac wedle upodobania lub całe opakowanie)

2/3 kapusty pekińskiej pokroić w drobna kostkę

1 puszka kukurydzy konserwowej

4 ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce

2 duże cebule pokroić w kostkę

4 duże łyzki ketchupu pikantnego

1 duzy słoik majonezu

 

Wszystko razem wymieszać nie przyprawiając juz niczym. Wychodzi wieksza salaterka.

Mozna też wszystkie składniki układać warstwami a na wierzch polać majonezem.

Smacznego;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ila, daję te przepisy na nędzne makarony skoro prosisz :)

 

1. Makaron spageti ugotować w "bulionie Knorra z oliwą i ziołami" tak 2 kostki na 2 litry wody. W trakcie pokroić 2 pomidory w kostkę, i posiekać pietruszkę. Wszystko to połączyć z gorącym makaronem i posypac startym żółtym serem.

2. Najzwyklejsze pod słońcem łazanki (aż wstyd dawać ten przepis, bo pewnie wszyscy znają :-? ). Gotowy makaron łazanki z Lubelli, ugotować i połączyć z uduszonymi pieczarkami, cebulką i kapustą włoską posiekaną. ( Żeby było szybcie robię to w jednym garze, tzn: pieczarki, cebulkę i posiekaną kapustę wrzucam do gara i przyprawiam do smaku. Mieszam od czasu do czasu i już :) )

Można to wszystko razem zapiec z żółtym serem w piekarniku.

 

Pyszne i proste.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co by się Ili nie narazić oto co robię zimową porą, jak szaro, buro, albo nie daj Panie Boże mroźno:

"Kartoflanka z mięsnymi kuleczkami" (podobno dla 4 osób :-? )

- 1kg ziemniaków

- 30dkg cebulowej metki

- 2-3 marchewki

- korzeń poietruszki

- seler

- cebula

- 3 łyżki masła

- wywar wołowy, drobiowy czy warzywny - jak kto woli

- 2-3 listki laurowe

- śmietana

- sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki

Warzywa pokroić w kostkę (wszystkie) Podsmażyć na maśle, zalać wywarem. Dodać listki laurowe i część majeranku. Gotować na małym ogniu jakieś 30-40 min.

Połowę zupy przetrzeć przez sitko i wymieszać z resztą potrawy. Dodać śmietanę.

Z metki uformować nieduże koleczki i włożyć do zupy. Gotować razem jakieś 10 min. Doprawić solą, pieprzem i resztą majeranku.

Często żeby sobie życie ułatwić zamiast kroić świeże warzywa wrzucam mrożoną mieszankę warzywną (kostka lub słupki). Smakuje tak samo a roboty mniej :wink:

Rozgrzewa, zagrzewa i jest pycha :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skoro dzisiaj mamy ziemniaczany dzień, więc podam przepis na super szybką i smaczną sałatkę z niezastąpionego ;) pana ziemniaka

ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę mieszamy z pokrojonym kurczakiem wędzonym, natką pietruszki i zielonym pieprzem marynowanym, majonez, sól i wsio :)

uwielbiam takie proste jedzonka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Omijam zawsze kiepskiej jakosci pieprz jak post powyzej i dlatego uzywam mallabar lub tellicherry.:D

 

-1,5kg ziemniakow cietych w kostke

-lemon & tellicherry z mlynka (uzywam jednorazowe nabite gotowa mieszanka), sol

-1/4 litra oliwki dziewiczej, w kraju uzywam oliwki tesco lub borges

-1kg boczku do przykrycia ziemniakow daje duzo dymu w niskim nastawieniu grilla.

 

:p

 

 

http://img369.imageshack.us/img369/9716/ziemnaki1dc0.jpg

 

3 godziny wedzenia na srednim dymie, dodatkowa warstwa swiezo mielonego pieprzu.:D Swietnie idzie z porterm Primator(24-rka). :p 8)

 

http://img380.imageshack.us/img380/7483/ziemniaki2cs0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZeljkaDOBRY DUSZEK FORUM...

Dołączył: 10 Mar 2005

 

Składniki na 6 porcji RACUCHY Z DYNI- DOBRE TO

 

• 3 jajka

 

• 30 dag maki

 

• 1 szkl. zsiadlego mleka (lub kefir)

 

• 30 dag miazszu dyni

 

• 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

• sol

 

• olej do smazenia

 

• dzem zurawinowy

 

 

Etapy przygotowania

 

1. Mleko roztrzepac z jajkami. Wsypac make ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Ucierac, az powstanie gladkie ciasto.

 

2. Miazsz dyni zetrzec na tarce, dodac do ciasta, wymieszac. Ciasto nakladac na patelnie porcjami wielkosci lyzki. Smazyc na goracym oleju.

 

3. Racuchy odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Podawac z dzemem zurawinowym.

 

4. Rada: do racuchow mozna podac dzem o dowolnym smaku, ale najlepszy jest niskoslodzony, z kwaskowatych owocow.

ps.s ja dodalam do smaku cukru waniliowego i zwyklego, bo lubie slodkie

_________________

Delektowac sie chwila, usmiechac sie do swiata, radosci szukac w kroplach deszczu - tacy jestesmy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leszku, pyszne, próbowałem :D

Tylko ten co z Hameryki wie co to to sznitloch? :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leszku, pyszne, próbowałem :D

Tylko ten co z Hameryki wie co to to sznitloch? :lol:

 

Myslicie, ze ja w tygliku nie gotuje.:D

 

Zaczynamy od lekkiego zgrilowania 3kg wolowiny cietej w duza kostke.

 

Pozniej na patelnie, najlepiej duza aby wszystko wlazlo(ja uzywam o srednicy 40 cm).

 

Zalewamy oliwka dziewicza , dodajemy, papryke czerwona i zolta oraz cebule.Mielimy sol z lemon i tellicherry.:D

 

http://img525.imageshack.us/img525/2101/49327919rk8.jpg

 

 

po 0.5h dodajemy wino czerwone i tak stopniowa jak sie wygotowuje, na 3kg wolowiny w ciagu 4.5 h zuzyjemy go okolo 4 litrow.Dodajemy czosnek.:D

 

 

 

http://img262.imageshack.us/img262/5964/12bl9.jpg

 

PS. wszystko ladujemy do teglika po 4,5- 5h i doprawiamy do gustu gotujac przez nastepne 0.5 h.8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...