Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

 

Ryba słodko-kwaśna (Filipiny)

 

6 filetów ryb morskich - dorsz, morszczuk (60 dag)

1 szklanka octu winnego

6 łyżek oleju

1 cebula (15 dag)

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki imbiru

3 łyżki cukru

1 czerwona lub zielona papryka (20 dog)

4 - 5 pieczarek (15 dag)

sól

1/2 łyżeczki pieprzu

 

 

Filety umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem.

Połowę oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron na rumiano i przełożyć na talerz.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki.

Czosnek obrać i posiekać.

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i cienko pokroić.

Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki.

Na patelnię wlać resztę oleju, podsmażyć (2 minuty) cebulę, czosnek i pieczarki, dodać przyprawy, ocet, paprykę i 1/2 szklanki wody.

Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut.

Dodać obsmażone filety i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.

Potrawę przełożyć do słoja i przed podaniem trzymać w lodówce 24 godziny.

 

zrobiłam :D

pyszota :D

 

:lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2065918
Udostępnij na innych stronach

a moze ktos ma przepis na pyszna zapiekanke

 

A więcej szczegółów?Jeżeli nie przeszkadza Ci to mam wiele takich "kosmicznych" zapiekanek tyle ,że musisz sie konkretniej określić z czego ma być.Czyli typowa....bułka,nadzienie, ser,pomidor itd.Czy ziemniaczana z nadzieniem i np sosem beszamelowym.Czy wreszcie zapiekanka ryżowa-kaszowa z nadzieniem wegetariańskim.Byłbym zapomniał o wspaniałych zapiekankach makaronowych z np białą rybą.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067350
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz takie życzenie w tak piękny wyborczy dzień mogę Ci podać moją ulubioną zapiekankę na gofrach na słono.Dlaczego na słono? a to dlatego ,że same gofry kojarzą się z czymś słodkim.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067365
Udostępnij na innych stronach

Ns, a możesz zaproponować coś na imprezę dla 18-latków? Muszę 18-tkę syna wyprawić. Jakieś zapiekanki? Coś do maczania w dipach? Sałatki? :roll:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067466
Udostępnij na innych stronach

Ns, a możesz zaproponować coś na imprezę dla 18-latków? Muszę 18-tkę syna wyprawić. Jakieś zapiekanki? Coś do maczania w dipach? Sałatki? :roll:

 

Choć daleko mojemu syniowi do 18-stki ale zrobiłbym coś np.takiego.

 

-szaszłyki mięsne

-szaszłyki owocowe

-trzy dipy(zielony,czerwony,żółty)do "maczania"....grube paluchy,chipsy do dipa,surowe warzywa,panierowane w bułce tartej,smażone ziemniaki w mundurkach,(surowy kalafior zajeb...sty)

-zapiekankę z frytek lub zapiekane ravioli w żółtym serze

-owocowe tosty

-mięsne tosty

-na gorąco w dwóch fondue 1.krojone parówki,2.typowy ser fondue lub zrobiony przez Ciebie z topionych serków na bazie wytrawnego białego wina

-jeden rodzaj ciasta

-poncz bezalkoholowy w wielkim naczyniu

 

Jest wiele rozwiązań na takie gotowce by młode wilki nie musiał za dużo kombinować przy stole.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067526
Udostępnij na innych stronach

dompodsosnami co prawda pytanie nie bylo do mnie ale... oś dorzucę :wink: Zawsze sprawdza się na imprezach :lol: Kupuję długie bagietki i kroje je w krążki. Układam na blaszce z piekarnika i kombinuję. Część z nich smaruję chrzanem, część ketchupem, inne znów musztardą albo jakimś sosem jaki jest np. czosnkowym. Układam po plasterku malutkim jakiejść wędlinki, też rożne. Na to kwadratowe plasterki żółtego sera i na koniec plasterek ogórka kiszonego, na inne znów papryczki czerwonej, oliwki itp. posypuje troszke słodką papryką na wierzchu. Zapiekam w piekaniku. Trzeba pilnować bo zapieka się bardzo szybko, tylko do zrumienienia serka. Można podawać na ciepło ale na zimo są równie smaczne i świetne jako przekąski. Ja układam je na olbrzymiej tacy w rzędach, każdy z inną wędlinką, sosem, warzywkiem :lol: Dość dekoracyjne, niekłopotliwe, ekonomiczne i.... smaczne :lol: Zawsze znikają pierwsze :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067546
Udostępnij na innych stronach

Mayland, dzięki, ale chyba wykorzystam Twój przepis przy jakiejś mniejszej okazji - wyobraź sobie robienie kanapeczek dla 14 głodnych młodych wilków, jak to ujął NS. :lol:

NS, zestaw niezły, mam zamiar zaserwować dzieciakom domową sangrię robioną na bazie czerwonego wina (to zamiast ponczu), ostatnio Pascal fajną pokazywał.

Dzięki za podpowiedź z surowym kalafiorem, jakoś zapomniałam, że to takie dobre jest, zrobię warzywa z dipami.

To fondue - serki topione podgrzewać z winem? :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067631
Udostępnij na innych stronach

Mayland, dzięki, ale chyba wykorzystam Twój przepis przy jakiejś mniejszej okazji - wyobraź sobie robienie kanapeczek dla 14 głodnych młodych wilków, jak to ujął NS. :lol:

NS, zestaw niezły, mam zamiar zaserwować dzieciakom domową sangrię robioną na bazie czerwonego wina (to zamiast ponczu), ostatnio Pascal fajną pokazywał.

Dzięki za podpowiedź z surowym kalafiorem, jakoś zapomniałam, że to takie dobre jest, zrobię warzywa z dipami.

To fondue - serki topione podgrzewać z winem? :roll:

 

Ja wiesz oryginał fondue nie jest taki tani.Małe opakowanie kosztuje 16 zł.Wystarcza na 4 osoby.Więc chciałem Ci zaproponować ..nazwe to to "oszukane fondue na bazie serka topionego i wytrawnego białego wina.Wlej na patelnię 100 ml wina niech sie podgrzeje i stopniowo dodawaj serki topione tak by otrzymana masa miała konsystencje gęstego np. jogurtu.Dodaj odrobinę gruyera(bo drogi) dla podniesienia smaku.Dopraw pieprzem(biały) i gałką.Na koniec delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną.Jeżeli chodzi o serki topione to ja używam tych kremowych w kiełbaskach.Taką zrobioną masę studze i przed podaniem smaruje identycznie naczynie olejem i nacieram czosnkiem.Taniej i podobnie smakuje.

 

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067697
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakiego w domciu robisz dipa bo mojego robi sie bardzo prosto.

Może kiedyś skorzystasz. :wink: .

 

składniki:

-duży jogurt naturalny

-mały majonez

-pęczek świeżego koperku

-4-5 ząbków czosnku

-cukier,sól do smaku

-1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry(kolor czerwony)

-5 ugotowanych żółtek(kolor żółty)

-pęczek pietruszki(kolor zielony)

 

czynności:

Utrzeć na "miałko" koper z małą ilością soli.Dodać czosnek i również go rozetrzeć w tym koperku.Delikatnie posłodzić.Dodać cały słoik majonezu i stopniowo dodawać jogurt by tak powstała masa nie była za rzadka.Podzielić ja na trzy części.Do jednej dodać na kolor zmiksowane pomidory,do drugiej żółtka,a do trzeciej zmiksowaną pietruszkę.Ostatnio zrobiłem pierożki z nadzieniem jak na pyzy.Usmażyłem je we frytkownicy i do dipa smakowały wyśmienicie. Dip był tylko ten zielony na bazie pietruszki.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067732
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - przepisy zapisałam, na pewno z czegoś skorzystam. Jeśli zrobię coś naprawdę dobrego na tę 18-tkę - też podzielę się przepisem. :D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2067752
Udostępnij na innych stronach

do surowych warzyw (kalafior, ogórek, papryka) bardzo smakuje mi dip ze śmietany i sera pleśniowego lazur lub jakiegoś innego niebieskiego ;), dodaję do tego pieprz, sól, trochę sosu worchester

wszystko miksuję

uwielbiam się tym zajadać :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2068059
Udostępnij na innych stronach

witam :D

może ktoś skorzysta :roll:

mam nadzieję, że jeszcze tej sałatki nie było :D

 

Słonecznikowa

 

nasiona słonecznika prażymy na patelni na łyżce oleju, dorzucamy go do ananasa i sera żółtego pokrojonego w kostkę oraz do kukurydzy, dodajemy łyżkę majonezu i trochę soku z ananasa.

Koniec :D

 

jest pyszna :D

smacznego :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/10/#findComment-2083994
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...