Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  TheRealRocknRolla napisał:

 

Np. poleęwica marynowana w syropie z gruszek. Kuleto Syrah + dodatek w postaci aruguli z octem balsamicznym.

 

a można więcej na ten temat? :)

 

przepis na obiad jesienny - może się przydać - szybko się robi -i zawsze wychodzi - wszystkim smakuje - czyli tak jak lubię :)

 

prosta zupa z dyni i chili

dyni 1 kilo w kostkę

chili, pieprz, gałka, sól

szalotka

masła łyżka, bulion warzywny domowy,

szklimy na maśle szalotkę, dodajemy dynię, dusimy chwilę, zalewamy bulionem warzywnym - ważne - rosół na mięsie może zdominować delikatny smak dyni. Gotujemy razem 10-15 min. Miksujemy. W razie gdy zbyt gęsta - dolewamy bulionu. Doprawiamy chili, gałką, pieprzem, solą. Przekonuje do siebie zagorzałych przeciwników dyniowatych :)

 

polędwiczki w pudrze z borowików

średniej wielkości polędwiczki wieprzowe kroimy na ok.10-15 cm kawałki.

suszone grzyby miksujemy na puder, dodajemy sól, pieprz

polędwiczki obtaczamy w tym dobrodziejstwie, zwijamy w folię i odkładamy do lodówki na czas jakiś. Mięso smażymy lekko zrumieniając i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 min by doszło. Polecam do tego puree zapiekane "w ciasteczka", wino zacne czerwone. W sam raz na słotę :) Jami jami

Edytowane przez joan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  Pepeg z Gumy napisał:
...

Na Paula poczekam cierpliwie , aż się otrząśnie z czasem i napisze swoje o śledziach.:yes:

...

Pepeg (a może ktoś jeszcze) :)

... po śledziach z grzybami w pomidorowym sosie, pozostały wspomnienia i dwie fotografie (oraz przepis) :)

"Zakąseczka" wyszła - ponad moje oczekiwania - bardzo smaczna, (co może poświadczyć jeden z moich Gości - Janek - który "zeżarł" resztę zagrychy, prawie wraz z miseczką) :)

Użyłem do tej potrawy następujących składników:

1/2 kg matiasów w oleju

3 łyżki oliwy

2 szalotki

1 szklanka marynowanych w occie grzybów (miałem akurat pod ręką opieńki i boczniaki - lepsze bedą jednak marynowane małe podgrzybki)

1 szklanka pikantnego pomidorowego sosu (wg tego przepisu)

3 łyżki ukwaszonej kremówki

sól i pieprz ziołowy do smaku

http://www.chefpaul.net/food/SzGiP01s.jpg

Płaty śledzi pokrajałem w kawałki o długości około 3 cm, szalotkę w cienkie półtalarki (które lekko zblanszowałem) i wraz z matiasami zalałem oliwą, posypując całość świeżo, grubo zmielonym ziołowym pieprzem, odstawiając szczelnie zamknięte do lodówki na 12 godzin.

Boczniaki posiekałem, małe opieńki pozostawiłem w całości.

Octową marynatę (około 1/4 szklanki) wymieszałem wraz ze śmietaną i oliwą z olejem, zlaną ze śledzi, oraz z pikantnym pomidorowym sosem.

Wymieszałem przygotowane grzyby (wraz z marchewką i cebulką z marynaty) ze śledziami z szalotką i zalałem przygotowanym sosem.

Ostawiłem szczelnie zamknięte do lodówki (pod kluczem - co by nikogo nie kusiło) na dobę i dopiero następnego dnia podałem do stołu.

http://www.chefpaul.net/food/SzGiP02s.jpg

przyjemności w przekąszaniu do zmrożonej czystej wódeczności :)

 

 

  joan napisał:
...

...

polędwiczki w pudrze z borowików

... Polecam do tego puree zapiekane "w ciasteczka", ... Jami jami

Joan ... mogą być takie ? :) ;)

z pozdrówkami smakowitymi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Pepeg z Gumy napisał:
Zdradź proszę jeszcze, co to są te pure w "ciasteczkach".:)

Brzmi smacznie.

faktycznie Panowie - niedoprecyzowane ;)

 

ugotowane osolone ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję masło, żótka (np.2,3), gałkę -ew. trochę pieprzu - ale niekoniecznie - dobrze mieszam - i wkładam tę masę w tubę cukierniczą. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskam jak ciasteczka - moje wychodzą jak kokosanki :) - i zapiekam w piekarniku 30-40 min. albo dopóki się porządnie nie zrumienią (180oC). Dzieciaki - pyrojady - to uwielbiają :) , dorośli zresztą też - bo i smaczne i efektowne - najważniejsze że hand made :)

Ale uwaga! Jak się nie ma mocnej tuby można się nieźle upaprać - szybko kupiłam sobie profesjonalną -z dużymi otworami - bo mam częste zamówienia :)

W zestawie z pikantną rozgrzewającą zupą z dyni, polędwiczkami w pudrze, kurkami, sałatą i winkiem... to miłe zaskoczenie przy łatwości wykonania i stosunkowo niskim koszcie :)

Edytowane przez joan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy

No proszę. Na pyszności się Zanussi.

Dzięki joan .

Paul kłaniam się za ten przepis. Czy można bez wielkiej straty dla całej kompozycji zrezygnować ze śmietany, czy będzie to jednak brak przysłowiowej kropki ?

Jakoś w tym zestawie, tercet : olej, pomidor, śmietana ,brzmi mi deczko przyciężkawo, jak barokowa suita.

Zwłaszcza , że z wódecznością tańcowana ma być,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Pepeg z Gumy napisał:
No proszę. Na pyszności się Zanussi.

Dzięki joan .

Paul kłaniam się za ten przepis. Czy można bez wielkiej straty dla całej kompozycji zrezygnować ze śmietany, czy będzie to jednak brak przysłowiowej kropki ?

Jakoś w tym zestawie, tercet : olej, pomidor, śmietana ,brzmi mi deczko przyciężkawo, jak barokowa suita.

Zwłaszcza , że z wódecznością tańcowana ma być,

... można oczywiście i bez śmietany :) ... proponuję jednak byś oddzielił cześć, smietanki dodał i ... spróbował :)

 

smakowite jak zwykle pozdrowionka

 

ps - Joan ... "ciasteczka" pychotka ... można w ich komonowaniu dodać jeszcze dodatkowe składniki, np pieczona i zmiksowana papryka, gotowana marchewka, itp ... polecam dodać odrobinę chrzanu (nie pożałujesz) :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w kwestii ciasteczek ziemniaczanych, zwanych u mnie bombkami, moja wersja z boczkiem i grochem:

- ugotowane pyry, masło, a do tego dodaję podsmażony chudy (?) boczek wraz z cebulą i odrobinę ugotowanego grochu; formuję tę masę za pomocą dwóch, dużych łyżek na kształt łódeczek i do grilla na parę minut, ażeby ładnie się zarumieniły.

Nie wiem tylko, dlaczego nazwano je bombkami... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  amalfi napisał:
Bardzo poproszę o sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną (nawet nie wiem, czy tak sie nazywa). Czyli tarte ziemniaki doprawione i upieczone w piekarniku wylane do formy.

Babka ziemniaczana ... pychotka

Nie pamiętam proporcji składników (jeżeli znajdę lub upiekę - ale kiedy ? - to zapodam):

ziemniaki, cebula i czosnek, świeży i wędzony boczek, jajka, smalec, sól pieprz i majeranek do smaku

Ziemniaki zetrzeć, odstawić na jakieś 15-20 minut, odcisnąć. Rozgrzać na patelni smalec i podsmażyć drobno posiekane pozostałe składniki, wystudzić i przemleć przez maszynkę, połączyć z ziemnaikami i jajkami ... jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki ziemniaczanej. Wysmarować smalcem blachę do pieczenia, wlać ciasto i piec w piekarniku aż ciasto na babie dojdzie do koloru ciemno-brązowego (nie pamiętam temp ... sądzę, że około 180-200*C ... nie pamiętam również czasu pieczenia, sądzę, że około 2 godzin) ... na wierzch ciasta można w sezonie grzybowym położyć cienko pokrajane leśne grzyby i przykryć je cienkimi plastrami wędzonego boczku ... lub w wersji "fusion" (kiedyś zrobiłem) z cienko pokrajanymi suszonymi pomidorami z olejowej marynaty z kaparami

 

pozdrówka smakowite :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm brzmi smacznie. A ziemniaki surowe? Jadłem kiedyś babę ziemniaczaną ale z gotowanych ziemniaków i z serem (coś jak farsz do pierogów ruskich).

Z surowych to dla mnie nowość. Jeszcze co do tarcia, raczej drobno i na miazgę czy raczej na grubej tarce jak do zbójnickich klusek?

 

A tak przy okazji to polecam:

 

Zbójnickie kluski (Kudłate)

Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, 1 duża cebula, kawałek boczku lub słoniny, sól, pieprz, mąka do podsypywania

 

Połowę ziemniaków ugotować i zmielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć na grubej tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić do czasu wytrącenia się krochmalu. Zlać płyn z wierzchu, a odstały krochmal dodać do wyciśniętych ziemniaków. (można się nie bawić tylko dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej a sok po prostu wylać). Dodać startą cebulę. Połączyć z gotowanymi ziemniakami, wbić jajko, posolić i zagnieść ciasto (jeśli jest za luźne dodać mąki). Formować w rękach małe kulki wielkości orzecha. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, polać stopioną słoniną. Można jeść jako danie samodzielne.

Moim zdaniem najlepsze z gulaszem i kiszoną kapustą zasmażaną z cebulką i kminkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy
  G.N. napisał:

 

A tak przy okazji to polecam:

 

Zbójnickie kluski (Kudłate)

.

 

Bardzo ciekawy wariant , klusek.

Gdyby nie ta cebula, to by Cię chyba , za to określenie "zbójnickie", Ślązacy lekko obsobaczyli.;)

 

PS Zrobiłem ciasteczka "pyrczane" na melodię Chef Paula( te z marchewką).

Goście zżarli wszytko i chcieli więcej.Aha! Przyozdobiłem każde "ciastko" kawałkiem pieczarki - fajnie "złamała" smak .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już po degustacji. Ledwo sie ruszamy z przejedzenia. Popełniłam dwa błędy, do których się przyznaję. Po pierwsze nie przemieliłam dodatków, czyli boczku itd. Nie jest to jakiś wielki błąd, bo babka i tak smakuje wyśmienicie, ale jednak stwierdzam, że lenistwo nie popłaca i z przemielonym byłaby lepsza. Drugim błędem było to, że nie posłuchałam Pawła, że babka ma być ciemna i wywlokłam ją jak była taka przyrumieniona, bo mi sie wydawałao, że już jest upieczona. Po wykrojeniu kawałka okazało się, że w środku jest surowa, więc znowy powędrowała do formy, a wykrojony kawałek został wciśnięty na swoje miejsce, aż sie dopiekło. No i fotorelacja:

 

Załadunek do piekarnika:

http://img257.imageshack.us/img257/4673/20101112186.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Pierwsze wyjęcie w stanie bladym, czyli za wcześnie:

URL=http://img696.imageshack.us/i/babkablada.jpg/]http://img696.imageshack.us/img696/6172/babkablada.jpg[/url]

 

Uploaded with ImageShack.us

 

No i efekt końcowy:

http://img534.imageshack.us/img534/4242/przekrjbabki1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img441.imageshack.us/img441/7476/przekrjbabki2.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

A to efekt uboczny ciągłego macania babki, czy już gotowa. Mam od brzegu piekarnika pięknego sznyta, którym będę sie chwalić długie lata. ;) \

http://img241.imageshack.us/img241/3497/sznyt.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O rany, jakie pyszności! Mniam! :)

A kudłate kluski u nas wyglądają trochę inaczej:

Obieramy surowe ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce, odstawiamy aż puszczą sok i odlewamy go

Dodajemy mąkę i jajko, mieszamy

Gotujemy wodę i na osolony wrzątek "wyrzucamy" łyżką kawałki tego ciasta ziemniaczanego z miski.

Gotujemy parę minut i gotowe.

Polecam z gulaszami albo sosem grzybowym!

 

Zgłodniałam jakoś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Pepeg z Gumy napisał:
....Gdyby nie ta cebula, to by Cię chyba , za to określenie "zbójnickie", Ślązacy lekko obsobaczyli.;)...
No właśnie śląskie niby podobne składniki ale smak zdecydowanie inny wychodzi. Nie wiem może przez to że ziemniaki drobno tarte albo że proporcje trochę inne, ale w smaku różnica jest bardzo wyraźna i zdecydowanie bliżej im do przepisu który podała:

  Anna Wiśniewska napisał:
...A kudłate kluski u nas wyglądają trochę inaczej...
Z tą wersją zawsze mam kłopot z utrafieniem w konsystencję i lubią mi się rozgotować albo wychodzą kamienne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  G.N. napisał:
...Z surowych to dla mnie nowość. Jeszcze co do tarcia, raczej drobno i na miazgę czy raczej na grubej tarce ...

...

... raczej drobno :)

 

  Pepeg z Gumy napisał:
...

PS Zrobiłem ciasteczka "pyrczane" na melodię Chef Paula( te z marchewką).

Goście zżarli wszytko i chcieli więcej.Aha! Przyozdobiłem każde "ciastko" kawałkiem pieczarki - fajnie "złamała" smak .

... :) pieczarkę dałeś z marynaty czy świeżą ?

 

  amalfi napisał:
Już po degustacji. Ledwo sie ruszamy z przejedzenia.

...

Wyglada smakowicie ... aż pachnie z monitora :)

 

  amalfi napisał:
...

A to efekt uboczny ciągłego macania babki, czy już gotowa. Mam od brzegu piekarnika pięknego sznyta, którym będę sie chwalić długie lata. ;) \

...

... widzę, że zaczynasz kolekcjonować kucharskie tatuaże ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  amalfi napisał:
...

Popełniłam dwa błędy, do których się przyznaję. Po pierwsze nie przemieliłam dodatków, czyli boczku itd. Nie jest to jakiś wielki błąd, bo babka i tak smakuje wyśmienicie, ale jednak stwierdzam, że lenistwo nie popłaca i z przemielonym byłaby lepsza. ...

...

... niekoniecznie błąd :) ... tym razem również nie "zmieliłem" dodatków a bardzo drobno posiekałem (chciałem by "dodatki" były widoczne) ... mało tego - 1/3 ziemniaków starłem "na kudłato" a cienko pokrajane grzyby (uprzednio lekko podsmażone) wymieszałem wraz z ciastem miast ułożyć je na wierzchu (jak robiłem to do tej pory) ... danko wyszło wyśmienite i jutro zabieram "próbkę" do restauracji w której pracuję (Amalfi dzięki za przypomnienie tak tradycyjnego dania) ... podałem z zimnym sosem z "małosolnych" :)

http://www.chefpaul.net/food/PZzG09ss.jpg

... szczegóły dla zainteresowanych wkrótce :)

 

pozdróweńka smaczniste :)

PZzG09ss..jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aleśta poszczuli tą babką

babka, zwana na Podlasiu kartoflakiem

http://img41.imageshack.us/img41/5033/obraz029large.jpg

 

http://img163.imageshack.us/img163/8616/obraz032large.jpg

 

http://img820.imageshack.us/img820/3829/obraz035large.jpg

 

 

najwyborniej smakuje podgrzana na maśle i z obowiązkową szklanką zimnego mleka... hmmm... smaki mojego dzieciństwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...