Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Ogłoszenie

Z grupą Sympatyków i Przyjaciół Maćka Kuronia, postanowiliśmy "ocalić od zapomnienia" założone przez Niego Forum http://www.kuron.com.pl/forum/

Uważam, że Wasza pomoc jest tutaj jak najbardziej na rzeczy. Zdaję sobie sprawę, iż nadmiarem czasu (jak my wszyscy zresztą) nie grzeszycie, ale ... czy jednak ten szczególny kawałek miejsca w "cyberprzestrzeni", ma pozostać tylko w martwych archiwach ?

 

Spróbujmy więc może ku Jego Pamięci miejsce to na powrót ożywić.

 

Proszę więc Was raz jeszce o pomoc, dziękując zarazem serdecznie tym, którzy już w tej pomocy zaczęli aktywnie uczestniczyć.

 

pozostając z kulinarnymi pozdrowieniami

Paweł Wieczor

aka

Chef Paul

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pawle, ja do pana Kuronia to se czasem zajrze :) Na wiecej odwagi nie mam, bom kucharka raczej marna ; ) No i przede wszystkim to pozdrawiam Was już prawie wakacyjnie. Jakos tak ostatno nie po drodze mi na FM, bo w licznych wewatkach odnalezc sie nie moge. Tutaj zapach gliny i pior kurzecych mnie przygnal. Nie pisze wiec wiele, ale pod-czytuje. A-HOJ ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
brokuły ze szpinakiem zapiekane z serem gorgonzola ......da mi ktoś sprawdzony przepis ???? jadłam dzisiaj w restauracji gdzieś w Polsce ......poprosiłam po cichutku o przepis ale mi nie zdradzono ......:bash:a było to niebo w gębie....poezja po prostu !!!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brokuły ze szpinakiem zapiekane z serem gorgonzola ......da mi ktoś sprawdzony przepis ???? jadłam dzisiaj w restauracji gdzieś w Polsce ......poprosiłam po cichutku o przepis ale mi nie zdradzono ......:bash:a było to niebo w gębie....poezja po prostu !!!!!

 

Ja znam taki: szpinak umyć, sparzyć i krótko przesmażyć na maśle i doprawić jak do naleśników szpinakowych, czyli czosnkiem i solą. Można też jak kto lubi dać trochę gałki muszkatołowej. Brokuły podzielone na różyczki obgotować około 6 minut. W naczyniu ułozyć szpinak z brokułami, pokruszyć ser i do pieca aż się zapiecze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja znam taki: szpinak umyć, sparzyć i krótko przesmażyć na maśle i doprawić jak do naleśników szpinakowych, czyli czosnkiem i solą. Można też jak kto lubi dać trochę gałki muszkatołowej. Brokuły podzielone na różyczki obgotować około 6 minut. W naczyniu ułozyć szpinak z brokułami, pokruszyć ser i do pieca aż się zapiecze.

dziekuję za szybką odpowiedź ,ale zrobiłam troszkę inaczej

 

świeży szpinak podsmażyłam z czosnkiem i solą , ugotowałam makaron rurki , brokułowe różyczki na parze .....naczynie żaroodporne wyłożyłam szpinakiem na to makaron na nim poukładałam brokuł i wszystko zalałam sosem beszamelowym z rozpuszczonym serem gorgonzola , posypałam parmezanem i włożyłam do rozgrzanego piekarnika ( 200st) na 25 minut ......wyszło bardzo dobre i smak idealny, ale to wczorajsze danie (Kazamaty w Nysie jak ktoś chciałby zjeść oryginał ) było lepsze ......:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiedzialam, że chodzi o danie z makaronem. Z takim frszem można zrobić coś w rodzaju lazanii. I zalać beszamelem.

 

A jak przy beszamelu jesteśmy, to niedawno robiłam musake (wyszła lepsza niż ta, ktorą jadłam w Grecji :)). Niestety nie mam zdjęcia w stanie pokrojonym.

http://i52.tinypic.com/25z038j.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagniecinę można kupić w Macro, a baraninę kupuje mój teść od jakiegoś prywatnego hodowcy. Ale rozczaruję Cię, bo jagnięciny nie jem, a baranina średnio mi smakuje, więc musakę robię z wołowiny albo wołowiny z domieszką wieprzowiny. W Grecji nie spotkałam musaki z baraniny :(. Jadłam w kilku miejscach i na pytanie, jakie to mięso, wszyscy resteuratorzy odpowiedali (po polsku ;)): świnia.

Pewnie więc powiesz, że moja wołowo - świńska musaka to profanacja, ale smakuje wyśmienicie i nawet w obiadowym wątku jak kiedyś zamieszczałam zdjęcia, nazwałam ją musaką po kielecku (aby nie było wątpliwości ;)).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ojtam profanacja od razu, profanacja to może nie ale też nie moussaka :)

 

Ja sie mocno przy ingrediencjach nie upieram ale są rzeczy, które są zasadnicze. Moussaka jest z baraniną i bakłażanem i te dwa składniki stanowią o tym, że moussaka to moussaka. Zamieniając baraninę na wieprzowinę a bakłażana na powiedzmy cukinię, otrzymujemy nowe danie - niekoniecznie gorsze. Po prostu wariację na temat ale...ha! mianem moussaki nazywać tego nie wolno. Ale pięknie zabrzmi np: zapiekanka po kielecku de style moussaka by amalfi, albo coś innego co Ci zapewne Kwasiak wymyśli bo on się na tamtym forum popisuje słowotwórstwem :)

 

ale że Grecy robią takie rzeczy to się nie godzi!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brokuły ze szpinakiem zapiekane z serem gorgonzola ......da mi ktoś sprawdzony przepis ???? ...

... wprawdzie nie "zapiekałem takiej kombinacji" :D ... ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zupełnie podobne danie, starać się "odtworzyć" ;)

 

...

A jak przy beszamelu jesteśmy, to niedawno robiłam musake (wyszła lepsza niż ta, ktorą jadłam w Grecji :)). ...

... jagnięciny nie jem, a baranina średnio mi smakuje, więc musakę robię z wołowiny albo wołowiny z domieszką wieprzowiny. ...

Pewnie więc powiesz, że moja wołowo - świńska musaka to profanacja, ale smakuje wyśmienicie ...

... no może nie zaraz profanacja :D ... choć z "wieprzową" Moussaka" nigdy się nie spotkałem ... co wcale nie musi oznaczać, by takiej "culinary fusion" nie wprowadzać na nasze stoły :D

 

ojtam profanacja od razu, profanacja to może nie ale też nie moussaka :)

 

Ja sie mocno przy ingrediencjach nie upieram ale są rzeczy, które są zasadnicze. Moussaka jest z baraniną i bakłażanem i te dwa składniki stanowią o tym, że moussaka to moussaka. Zamieniając baraninę na wieprzowinę a bakłażana na powiedzmy cukinię, otrzymujemy nowe danie - niekoniecznie gorsze. Po prostu wariację na temat ale...ha! mianem moussaki nazywać tego nie wolno. ...

Masz zapewne na myśli "starą, tradycyjną" Moussaka - μουσακάς - , wywodzącą się ze środkowej Grecji ... podążając jednak na południowy wschód tego kraju, podadzą Tobie Mousaka, gdzie spodnią warstwę stanowiły będą ziemniaki (wpływy kuchni tureckiej), a miejscowi restaurataorzy będą Cię zapewniali, że to jedyna, prawdziwa i tradycyjna Moussaka i będą tego bronić jak niepodległości :D ;)

Podązając w przeciwnym kierunku, podazą Tobie "najprawdziwszą" Moussaka gdzie "wkładem mięsnym", będzie baranina zmieszana z wołowiną (przeważnie z częsci "górnej zrazowej") ... a warstwę dolną może stanowić cukinia :D ... ba ... i może być tam to również składnikiem "Meze" a nie danie główne :D

 

... jagnięciny nie jem, a baranina średnio mi smakuje, więc musakę robię z wołowiny albo wołowiny z domieszką wieprzowiny. W Grecji nie spotkałam musaki z baraniny * :(. Jadłam w kilku miejscach i na pytanie, jakie to mięso, wszyscy resteuratorzy odpowiedali (po polsku ;)): świnia.

...

* wytłuszczenie i podkreślenie moje

:confused: :jawdrop:

W przeciwieństwie do Ciebie, nigdy nie spotkałem w żadnej części Grecji, danie zwane tam Moussaka, gdzie mięsną ingriedencją, nie była by baranina.

... zapewne sprytni Grecy, na tak zadane przez Ciebie pytanie:

- Polakom i Rosjanom odpowiedzą: świnia

- Amerykanom i Kanadyjczykom: wół

- Włochom: koń

- Francuzom: ... być może nawet ... żaba i ślimak

:rolleyes: :lol2:

 

... będąc w nadmorskich restauracyjkach Grecji, spróbujcie koniecznie "Chtapodi sti schara" - grillowane ośmiornice (marynowane wcześniej w oliwie, occie i świeżym oregono), jeżeli lubicie "wieprzowinę po grecku", to skosztujcie słynną na Krecie, "Apákii" - (marynowaną w occie i podwędzaną z ziołami), natomiast w całej praktycznie Grecji, narodowej, doskonałej zupy "Fasolada"

 

Smakowicie Wszystkich pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi moim zdaniem o to, że turystom mówi się nazwę mięsa w zależności od nacji, a tym samym mięsnych preferencji. Obecnie w Grecji (przynajmniej nad Morzem Egejskim i w środkowej, bo tam byłam) trochę się zmieniło. Jeśli chodzi o baraninę, jest ona dość droga i wydaje mi się, że knajpka z "prawdziwą musaką baranią" nie miałaby powodzenia u turystów. Dla porównania kilogram kurczaka w przeliczeniu na złote to około 13 - 14 zł, czyli ponad dwa razy drożej niż u nas. Najdroższa jest oczywiście wołowina, potem baranina, potem "świnia", a na końcu kurczak. Nie wiem, jak jest na wyspach, bo byłam tylko na jednej i to też blisko miejscowości - bazy, w której "mieszkałam". Na wspomnianej wyspie były knajpki, gdzie piwo kosztowało 5 euro (w jednej takiej spotkałam miłą Polkę - kelnerkę), ale nie zamawiałam w nich jedzenia. W pozostałych królowała "świnia", kurczak i owoce morza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... ... będąc w nadmorskich restauracyjkach Grecji, spróbujcie koniecznie "Chtapodi sti schara" - grillowane ośmiornice (marynowane wcześniej w oliwie, occie i świeżym oregono),

 

Pogrubienie moje – też polecam.

Nie byłem fanem akurat tego „owoca morza” do czasu jak nie spróbowałem tego dania.

Ani wcześniej ani później nie jadłem podobnego dania z ośmiornicy. Poezja smaku i faktury – aromatyczna i krucha.

Polecam zwłaszcza tym, którzy dopiero zaczynają swoją znajomość z owocami morza, a dodatkowo tym, którzy twierdzą, że ośmiornica to nie jest to co lubią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...