Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obieracie krewetki :jawdrop:

 

...

... jak wyżej w odpowiedzi Ady :) ... zależy do jakiego dania

 

Gdy gotuję lub parzę to obieram (prócz ogonka) ... do zupy zdejmuję ogonki również

 

lub zdarza się i tak :)

 

http://www.chefpaul.net/food/krewetkiP04.jpg

 

:)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6760865
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O Matko Chef.........!!!!!!!!Zajebiste.mam Cię zapytać(mła Pani Doktor) na jakiej zieleninie i co siedzi w pomidorach.;).Krewety zauważyli.Jeśli pozwolisz to wklejka do mojego topiku

 

 

 

 

 

Siemka houścik.

incognito wiem ale ale.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6761441
Udostępnij na innych stronach

Historyjka sklepowo-zakupowa i nie do końca mam pewność czy "świat się śmieje" nie byłby odpowiedniejszym miejscem ale tak w sumie finał kulinarny.

Zachciało mi się mięsa pod tytułem policzki wołowe. Wyglądają ciut niewyjściowo ale dobrze zrobione, nie do przebicia.

Szukałem tu i tam, ogólnie bywają, ale nie zawsze i nie wszędzie. Pewnego dnia Są! Zadowolony staję w kolejce, chwilę potem za mną ustawia się dosyć specyficzna parka. Na oko pani 50 plus, ubrana drogo, ale z niespecjalnym gustem, pan 30 minus, ubrany do przesady modnie choć nieco tandetnie.

Ona mówi, ona płaci, ona wygłasza sądy, krytykuje otaczającą rzeczywistość, rzuca średniej jakości dowcipami.

On krok za nią, patrzy jak w obrazek, potakuje, śmieje się z jej dowcipów i ogólnie puchnie z dumy.

Przyszła moja kolejka więc radośnie proszę o kilogram policzków.

Pani za mną niby tylko do swojego partnera ale na tyle głośno że usłyszałem i ja i sprzedawca:

- Takiego ochłapa to bym nawet dla psa nie wzięła.

Uśmiechnąłem się w duchu, nic nie powiedziałem bo i niby po co.

Po chwili pani zażądała wielce wykwintnego mięsa czyli piersi z kurczaka.

Sprzedawca mrugnął do mnie i z miną pokerzysty zapytał:

- A ta pierś to premium czy normalna.

Pani - Premium oczywiście!

Gościu sięga po piersi premium, a pańcia

- Ale co mi tu Pan z kością i skórą daje!

Ubawiłem się setnie.

 

A przepis na policzki bardzo prosty. 2 policzki to jest ok 1,2 kg czyli będzie na 4 porcje.

Najpierw kroimy policzki na pół. Potem oprószone mąką obsmażamy na ostrym ogniu. Następnie lądują szybkowarze w towarzystwie 2-3 posiekanych cebul, kilku suszonych grzybów (ale tylko kilku, żeby grzyby nie zdominowały smaku wołowiny), jagód jałowca, pieprzu, soli, gałązki rozmarynu i 2/3 butelki czerwonego wytrawnego wina. Oczywiście patelnie należy zdeglasować winem bo szkoda spłukiwać smak w kanał.

Pozostaje gotować godzinę i 20 minut od pierwszego syknięcia i to wszystko.

Jako dodatek co kto lubi, mi najbardziej do tego leży, pęczak albo babka ziemniaczana.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6768288
Udostępnij na innych stronach

wspaniałości ... policzki znaczy się :) (robię zupełnie podobnie, dorzucam jednak ćwiartkę kwaśnego jabłka zamiast grzybów i ząbek czosnku) ... pisz dalej i "jeszcze"

 

ps - "takich pań" to dość sporo :) (za szklankę wody "źródlanej" chętnie płacą 5$) ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6768377
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul jesteś wielki, żeberka według twojej receptury były cudowne.

 

http://s23.postimg.org/fxk5lj5kr/image.jpg

http://s14.postimg.org/7kmoy79xt/image.jpg

 

Miękkie i soczyste, mięso odchodziło samo od kości żebrowej. Pierwszy raz w życiu jadłam tak dobre żeberka. Warto było poświęcić kilka godzin czasu.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6768588
Udostępnij na innych stronach

Ada ... jak ostatnio czytałem za reklamę można wylecieć z tego forum :) ;)

... cieszę się, że smakowało :)

 

... i poniewż temat i tak już lekko zboczył w stronę patelni żeliwnych, dołożę jeszcze coś (specjalnie dla sSiwy)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02509s.jpg

 

... podałem na czarnym ryżu

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6769115
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
...

House jest mistrzem w domowym kucharzeniu (moim zdaniem) i wielu mogło by się sporo nauczyć

...:)

 

ps - Podobny (choć nie taki sam) styl zauważyć można u Ady ... łączenie składników, smaków i sposób podawania jest bardzo wysoko ponad przeciętną w kuchni domowej ... polecam Jej smakowite posty :)....

 

To prawda, również dostrzegam pewne podobieństwo w stylu :) No i oczywiście z lubością podglądam i do garów Ady zaglądam :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6778141
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Och, zawstydzacie mnie.

 

Na dzisiejszy obiad wystawiłam sardynki. Mrożone prosto z południa Europy.

 

Nie przeginaj bo już raz przegiąłeś.Houścik ban i nic więcej.:wiggle:Modzie to inna tożsamość.Masz dowody w sieci. FM.Wyszukiwarka prawdę ci powie.Oczy wam zalazły..........:jawdrop:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6793686
Udostępnij na innych stronach

Nie przeginaj bo

 

Nawet mając na uwadze (i żyjąc) wskazania Dezyderaty, przychodzi czas na dezynsektora - ku przestrodze.

Edytowane przez sSiwy12
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6793769
Udostępnij na innych stronach

Sardynki lekko nacieramy oliwką, i 2 min. na stronę.

 

http://s24.postimg.org/6s9jw9bg5/sardynki_1.jpg

 

http://s11.postimg.org/4x2w38npf/sardynki.jpg

 

Kapary, czarne oliwki i cytryne zalewamy oliwką, i układamy na sardynkach.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6795126
Udostępnij na innych stronach

ulubiony mojej żony to ... łosoś pieczony na cedrowej deszczółce

 

Mojej też

20140525_182814.jpg

Dokładam się do życzeń - dla tych mniej zaawansowanych również.

Edytowane przez Greengaz
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/100/#findComment-6799930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...