Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"śledzę" (to za dużo powiedziane) tylko nieliczne wątki "kulinarne" i... aż mi się jeść odechciewało:)

Aż do dziś. Nie sądziłem że jedzenie może wyglądać aż tak apetycznie!

Czy to tylko kwestia dobrej fotografii?;))

Ps. Właściwie to chciałem powiedzieć że podziwiam Was - jak Wy się powstrzymujecie od komentarzy w niektórych wątkach... :D

... finlandia :) ... jedzenie to czynność niezbędna :) ... a smaczne jedzenie - nadrzędna ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6824748
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mogę Tobie polecić dwa proste sposoby:

1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika

2 folię lekko przetrzyj olejem, ułóż na niej rozcięte wzdłóż banany, potraktuj miodem (z rumem) :) i na grill ... lub do piekarnika

 

smaczności życzę

A w pierniku to jak długo i w jakiej temp.?

Chyba się skuszę:-)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6824820
Udostępnij na innych stronach

Technicznie:

wędzimy filety położone skórką do dołu (posmarowanej masłem i z wierzchu posypane solą + inne dodatki).), na ruszcie lub na deseczce dębowej z nawierconymi otworami, w gęstym dymie około 3 godzin (temp. 35 max. 40 stopni), a następnie (ale niekoniecznie) podpiekamy około 30 min, w dymie o temp. 50 - 55 stopni. Oczywiście, do wędzenia, powinno być drewno olchowe.

 

Przed wędzeniem można wymoczyć łososia w 6% solance z dodatkiem cukru pudru (na 1l solanki około 1 łyżka cukru) + (ewentualnie) dodatki typu liść laurowy, tymianek, pieprz, itp. Filety przed wędzeniem należy starannie osuszyć.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6825651
Udostępnij na innych stronach

... dziś mam dzień wolny od pracy (zawodowej ... bawię się w ogrodnika) ... w tzw "międzyczasie" miałem więc sposobność poczytania "tu i ówdzie" w kulinarnych tematach :)

 

... otóż:

zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków :( , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej :( z powodu:

1 - zupy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg

 

 

2 - ogórki małosolne

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02700s.jpg

 

 

3 - że o gziku z pyrami i maślanką nawt nie wspomnę :)

 

4 - parówki ... oho ;) ... ze wstydem przyznaję :( ... jadam "hot dogs" :( ... choć parówka, parówce nie równa, (przestałem je robić samodzielnie, od czasu kiedy znalazłem odpowiedniego dostawcę - czas dostawy od zamówienia, trwa około tygodnia) będą w przyszłym tygodniu :) ;)

... ogólno dostępne parówki były jadalne niestety tylko w czasie gomółkowskim (jak i inne kiełbasy i wędliny - za Bieruta nie pamiętam ... za mały byłem :( ) ... nadeszła era Gierka i wszystko się spierdoliło :(

... mój śp Przyjaciel, masarz Tadziu, miał kontrakt z dużą siecią, na parówki (w czasach nowożytnych, czyli rok około 2000) ... gdy miałem ochotę na paróweczki, musiałem zaczekać kiedy robił "dla siebie" :)

ps - najprostszy sposób by sprawdzić czy parówki mają choć trochę prawdziwego mięsa, jest skosztowanie ich "na zimno", bez obróbki cieplnej :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828040
Udostępnij na innych stronach

... jeszcze jeden przyczynek mego upadku :)

 

... panierowany, smażony, marynowany w zalewie octowej z cebulką, sumik

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02674s.jpg

 

 

... pospólstwu ... smacznego życzę :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828054
Udostępnij na innych stronach

Inspiracja została wciągnięta na liste "do wykonania".

Ada :)

 

 

... a oto kolacyjka Ciemiężycielki :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02753s.jpg

 

... ja wciągnąłem bizona :) (podkradając Jej cebulkę, paprykę i grzybki) ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828389
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie miałam ciągot do elyt.

W związku z tym doskonale czuję się z Tereninym chłodnikiem, wymysły jakoś mi nie podchodzą. :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828420
Udostępnij na innych stronach

Szukam dobrego przepisu na wedzenie rybek. Konkretnie lososia na cieplo.
Jeśli filety w kawałkach to sposób zaproponowany przez sSiwy12 wydaje się być OK (choć nie próbowałem). Od czasu do czasu wędzę ryby, zwykle całe, łososia czasami płaty (połówki ryby). Moczę przez noc w solance (kopiata łyżka soli na litr wody) lub jeśli jeśli mnie leń dopadnie a ryby są drobniejsze, to tylko nacieram solą.

Wieszam i wędzę w raczej gęstym dymie, w temp 30-40 st, z natury swojej w takiej prostackiej wędzarni opalanej drewnem, temperatura trochę się waha, jak na chwilkę skoczy na 50 stopni to też tragedii nie będzie, zależnie od wielkości i rodzaju ryby 4 do 8 godzin. Im ryba większa i bardziej tłusta tym dłużej. Jak chcesz mieć rybę wędzoną na ciepło to ostatnie 45-60 min trzeba podhajcować na 55-60 stopni.

Co do drewna to najlepsze są owocowe (jabłoń, śliwa, grusza) olcha też bardzo dobra (chyba najpopularniejsza), nada się też buk, próbowałem również sumaka octowca i był ok. Odpadają wszystkie iglaste i dąb, bo będziesz mieć wędzonki osmolone a nie uwędzone. Podobnie orzech bo daje paskudny gorzki posmak.

Ostatnio pstrągi były

DSCF8866.jpgDSCF8868.jpg

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828583
Udostępnij na innych stronach

mogę Tobie polecić dwa proste sposoby:

1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika

 

Dzięki za inspirację - wyszedł z tego 3 sposób:

 

- przekrawam banan wzdłuż razem ze skórką,

- na patelnię ociupinkę masła (sklarowanego),

- po rozgrzaniu się masła - miód (jasny, np: akacjowy, lawendowy, lipowy, .......),

- na "gotujący miód banan stroną przekrojoną,

- chwilka smażenia, przenosimy na talerz, usuwamy skórkę i podlewamy "sosem" ze smażenia.

 

Sos można wzbogacić aromatycznie i smakowo, np. goździkami, wanilią, rumem ............. (ja preferuję "czysty" smak i aromat miodu).

 

Ps. Zawsze smażyłem połówki bananów bez skorki - prawie zawsze (dobrze podsmażone) rozpadały się podczas przenoszenia na talerz. Teraz to bajka.

Edytowane przez sSiwy12
Ps-a dopisałem
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6828749
Udostępnij na innych stronach

... ...zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków :( , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej :( z powodu:

1 - zupy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg

 

....

Cóż wychodzi na to że też jestem pospólstwo z czworaków i to dwa dni z rzędu :stirthepot:

 

Choć dla równowagi były też szparagi w sosie holenderskim :cool:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6830588
Udostępnij na innych stronach

Ada ... na diecie jesteś ? ;)

 

 

Parówki doszły w sobotę :)

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02781s.jpg

 

Open Face Hot Dog :) ... boczek pieczony, pieczona szalotka, ostra salsa i ... trochę musztardy :)

 

ps - to jednak są parówki dla "elyt" :) ;) ... w sklepie nie do kupienia :( (robione tylko i wyłącznie "na użytek własny") :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/103/#findComment-6834717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...