Władca Przysmaków 29.10.2015 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ukłony dla Kulinarnej Imperatorki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6948881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.10.2015 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Ada, idealnie współgrające składniki. Melodia smaków podlana doskonale dobranym Kaiser-em (nawet rocznikowo). Gratuluję. Z innego "wewontka" ... ale w kulinarnym "temacie" ... Temat to kulinaria i na tym się skupiamy:) Edytowane 31 Października 2015 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6949766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Skupiona kupa obcego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6949818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 01.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Chwila refleksji, odpoczynek i spacer. http://s28.postimg.org/inc80s67x/Ada_8.jpg Dla ciała pulpety(nie klopsy) drobiowe z kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem. Podam je w barszczu czerwonym z pieczonych buraków i zakwasie, lub w żurku (domowy 4 dniowy). http://s17.postimg.org/dznioyt8v/pulpety_drobiowe_ze_szpinakiem_i_czosnkiem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6950516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.11.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 miał być steak z polędwicy (filet mignon) http://www.chefpaul.net/FB/DSC03353s.jpg ... ale trafił do maszynki http://www.chefpaul.net/FB/DSC03360s.jpg ... i stał się "drugim śniadankiem" ... na specjalne życzenie Ciemiężycielki http://www.chefpaul.net/FB/DSC03366s.jpg mini burgerki z Pancetta, avocado i swieżym szpinakiem http://www.chefpaul.net/FB/DSC03371s.jpg jak zwykle, niezmiernie smakowicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6950823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.11.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Wracając do sosu na bazie gotowanych cytryn.Inspiracja.Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.Sam też przygotowałem własne.Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie. Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych. A gdyby tak ……..Eksperymentowałem i ……….Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.Studzimy i możemy:- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę). Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6951075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 02.11.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 cd. http://s8.postimg.org/ezn0btn05/szpinakowo_czosnkowe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6951135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.11.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ciekawe te cytrynowe przepisy, wypróbuję. Jako że pora obiadowa - smakowicie pozdrawiam autorów najlepszego na tym forum wątku kulinarnego Raj dla oczu, dla podniebienia - mniemam - także Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6951154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 04.11.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 miał być steak z polędwicy (filet mignon) http://www.chefpaul.net/FB/DSC03353s.jpg ... ale trafił do maszynki http://www.chefpaul.net/FB/DSC03360s.jpg ... i stał się "drugim śniadankiem" ... na specjalne życzenie Ciemiężycielki http://www.chefpaul.net/FB/DSC03366s.jpg mini burgerki z Pancetta, avocado i swieżym szpinakiem http://www.chefpaul.net/FB/DSC03371s.jpg jak zwykle, niezmiernie smakowicie pozdrawiam Musiałam zrobić wołowinę. Klopsiki na słodko. http://s11.postimg.org/8y7mjaf7n/wo_owina10.jpg http://s3.postimg.org/5v0i2ic0j/wo_owina11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6952725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 04.11.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 http://s12.postimg.org/jq8d2h0gt/wo_owina12.jpg ps do dania podałam wino półsłodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6952770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.11.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 http://s12.postimg.org/jq8d2h0gt/wo_owina12.jpg ps do dania podałam wino półsłodkie. do takich ładnych kulek to ... większa armata potrzebna ... ... półsłodkie za "drobne" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6952863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 05.11.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Zamiast armaty będzie ryba. Czas przygotowania 5 minut , więc zdjęcie po podaniu dania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6953540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 05.11.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Składniki jakie użyłam. http://s28.postimg.org/4jk67uwb1/oso_kr_lewski_1.jpg http://s22.postimg.org/qyfmt7npt/osos_kr_lewski_2.jpg cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6953674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 05.11.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 1200g łososia surowego. Niespodzianka to 250g wędzonego dzikiego łososia. http://s14.postimg.org/wuhdm70ep/osos_kr_3.jpg Rozdrabniamy go na duże kawałki, co powoduje lepsze doznania smakowe. http://s24.postimg.org/6vuln9dn9/osos_kr_4.jpg http://s27.postimg.org/tjdo8r8hf/osos_kr_5.jpg Efekt końcowy. http://s13.postimg.org/olkktqph3/oso_kr_lewski_15.jpg Wino polecam tak jak w kuchni japońskiej lub rose, kore jest idealne do tego typu potraw. Ja zaserwowałam Syrah Grenache z Chateau De Valcombe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6953801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 05.11.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Bardzo smakowicie Ada ... narobiłaś mi apetytu ... chyba zrobię carpaccio z tuńczyka Jednak tym czasem Ciemieżycielka zażyczyła sobie: http://www.chefpaul.net/FB/DSC03389s.jpg "surf and turf" ... krewetki i "prosciutto di Parma" Edytowane 8 Listopada 2015 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6953828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.11.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Pizza, na bloku solnym http://www.chefpaul.net/FB/DSC03399s.jpg Blok solny nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur (a zamknięty grill tworzy wraz z nim, idealne "środowisko" do wypiekania pizzy) ... gęsty sos pomidorowy z bazylią, czerwona cebula, trochę uprzednio wypieczony boczek, czarne oliwki i mozzarella ,,, voila Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6961272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 18.11.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Cudowne apetyczności! Mam w planach steki z odrobiną luksusu. A co! ps luksus z 2004 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6964131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 18.11.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Tak więc wybór miedzy tymi na zdjęciu. http://s22.postimg.org/4z4t8q6n5/stek_5.jpg Jestem za tym, bo steki są wyjątkowo ładne. Pięknie przerośnięte co widać. http://s3.postimg.org/vrknx6h6r/stek_8.jpg Co sądzisz Pawle o takim wyborze? ps stan na kilkanaście minut przed napisaniem wiadomości, pięknie dochodzą. http://s17.postimg.org/4fwn6adrz/steki_9.jpg Edytowane 18 Listopada 2015 przez ada_marcin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6964536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.11.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Don może być Wszystko jest pitne, z wyjątkiem "absyntu" (jak dla mnie) ps - Tawne nie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6964557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.11.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Raczej rewolucje mnie nie rajcują - chyba jestem zwolennikiem ewolucji ...... - no ale grunt musi być podatny ....... http://img.wiocha.pl/images/f/c/fca950f8a5ab1bbcbd2c38c8f089ae27.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/126/#findComment-6966436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.