Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Perm no wiesz?! Ja nie z tych co obracają brzydkie niunie i innne tego typu Małgorzaty. Może być mężatka, ale taka bez przyjaciela z wąsami... Nie poluje na prowincjonalne felczerki które śmierdzą karpiem czy inną płocią naniesioną przez buraka z wąsem. Nie jestem patologią społeczną z kolegami o "ksywach" wiśnia itp. Jak łosoś to nie ten z dolnej pikuły, tylko ten najlepszy. Kocham dobrą kuchnie, mniam mniam.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122194
Udostępnij na innych stronach

Perm no wiesz?! Ja nie z tych co obracają brzydkie niunie i innne tego typu Małgorzaty. Może być mężatka, ale taka bez przyjaciela z wąsami... Nie poluje na prowincjonalne felczerki które śmierdzą karpiem czy inną płocią naniesioną przez buraka z wąsem. Nie jestem patologią społeczną z kolegami o "ksywach" wiśnia itp. Jak łosoś to nie ten z dolnej pikuły, tylko ten najlepszy. Kocham dobrą kuchnie, mniam mniam.
Widzę żeś do buraków lubelskich nastawiony negatywnie i słusznie. Nie wiem czy jest tu ktoś z upodobaniem do tej przaśnej jarzyny.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122232
Udostępnij na innych stronach

Widzę żeś do buraków lubelskich nastawiony negatywnie i słusznie. Nie wiem czy jest tu ktoś z upodobaniem do tej przaśnej jarzyny.

 

Burak lubelski w moim odczuciu to synonim tępoty, zacofania, syfu, patologii, dziadostwa itp.

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122241
Udostępnij na innych stronach

Ale o upolowanych sąsiadkach mógłbyś coś napisać. :)

 

Innym razem był Dzień Ojca.

 

 

Kulinarnie powtórka, bo było tylko z innym serem. Hamburger indyczy z 3 letnim cheddarem. Tak więc to sam jak kiedyś, tylko zmiana sera.

 

indyczy_hamburger.jpg

 

ps indyk z własnego leśnego "zbioru"

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122809
Udostępnij na innych stronach

Na letnie, ciepłe dni ... lemoniada pasuje idealnie

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04318s.jpg

 

... ilość "prądu", uzależniamy od temperatury zewnętrznej :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04314s.jpg

 

... jeżeli prócz pragnienia, odczuwamy lekki głód, ... proponuję skromną deseczkę serów

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04328s.jpg

 

... ten, jest zapewne jednym z ulubionych Władcy :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04341s.jpg

 

Miłego, smakowitego dnia, życzę

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122974
Udostępnij na innych stronach

Nie samym "płynem" człowiek jednak żyje :)

 

Jeżeli macie ochotę na łososia, proponuję nafaszerować go posiekanymi krewetkami i mięsem z kraba

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04347s.jpg

 

... ładnie wygląda, podany w bambusowym "łyku" :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04356s.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7122982
Udostępnij na innych stronach

Mamy oficjalnie lato, więc coś typowo letniego. Dzisiaj od strony jeziora, a co. Pyszności zbierane rano od strony zatoki, czyli super świeże jedzonko.

 

pniak_130.jpg

 

pniak_131.jpg

 

pniak_132.jpg

 

Organiczna swojska lemoniada z pradem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124031
Udostępnij na innych stronach

jak zwykle Władco, niezmiernie elegancko i ze smakiem ... więcej lemoniady :) lemoniadowy sezon w pełni ;)

 

Dzisiaj będzie arbuzowa, mam zapas organicznych pięknych arbuzów z Florydy. Soczyste i smaczne, palce lizać. Prąd z Ketel One.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124394
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... czemu psujecie dobre alkohole?

 

Eeeeee tam... ale rozpocznę od składników klasycznej letniej przekąski. 454g prosciutto, 454g mazzarelli, bazylia, pomidory, pieprz, sól i oliwka dziewicza.

 

na_pniaku_141.jpg

 

Znany popularny klasyk, więc na tym można zaprzestać(zdjęcia). Przejdzmy do lemoniady, bo budzi kontrowersje...

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124511
Udostępnij na innych stronach

Zapewniam że prąd jest dobrze zagospodarowany, bez strat dla licznika. Mamy dwie wersje wykonania lemoniady. Wycisnąć sok z 5 arbuzów lub dla leniwych można użyć sok wyciskany na zimno. Praktycznie jedno i to samo. Bez dodatków, wody itp. Cytryny organiczne, jak wygladają wiadomo(pomijamy).

 

na_pniaku_142.jpg

 

na_pniaku_143.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124514
Udostępnij na innych stronach

Można śmiało zastosować prąd ziemniaczany, oczywiście dobrze schłodzony jak to widać. W ilości z elektrowni atomowej potrzeba 2l soku z arbuza i 1l soku z "ziemniaka". Cytryny i odrobina miódu. Palce lizać , mniam mniam w ilości Czarnobyl!

 

 

 

na_pniaku_144.jpg

 

na_pniaku_145.jpg

 

Polecam na zabicie letniego leniwego czasu...

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124524
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... czemu psujecie dobre alkohole?

Dlaczego psujemy ? :) ... o jakim "psuciu" piszesz ? ... lemoniada powinna być wysokiej jakości

 

ps - czystą "zmrożoność" podajemy do tatara, kawioru lub ewentualnie śledzika :)

 

ps2 - cytrynową (jak wyżej) dalej sączę ... arbuzowo-melonową zrobię w niedzielę :)

Edytowane przez Chef Paul
ps2
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124645
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego psujemy ? :) ... o jakim "psuciu" piszesz ? ... lemoniada powinna być wysokiej jakości

 

ps - czystą "zmrożoność" podajemy do tatara, kawioru lub ewentualnie śledzika :)

 

ps2 - cytrynową (jak wyżej) dalej sączę ... arbuzowo-melonową zrobię w niedzielę :)

 

 

Prąd to bardzo ważny wynalazek w dziejach ludzkości.

 

No to cyk!

 

na_pniu_147.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7124654
Udostępnij na innych stronach

Jako że wakacje tuż tuż, mam pytanie czy ktoś ma sprawdzony przepis na kałamarnice? Bo mi zawsze twarda wychodzi. Niby w internecie jest wszystko, ale większość autorów nie rozróżnia kalmara od kałamarnicy i twierdzą że można stosować ten sam przepis:no:

Kalmarek po 3 minutach na oliwie z czosnkiem jest pyszny i mięciutki, z kałamarnicy po takiej obróbce to można uszczelki robić.

Obieranie ze skóry te sprawy to wiem, ale co jeszcze żeby nie wychodziła guma.

Przemrozić i obgotować przed smażeniem jak ośmiornice? Czy po prostu długo dusić, jeśli tak to circa jak długo? A może jest jeszcze jakiś myk o którym trzeba wiedzieć?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/142/#findComment-7126746
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...