Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GN, dziękuję za ostatni post (i za wszystkie tego rodzaju wpisy "w dziesiątkę")

... to jest właśnie to, czego szukam do nowej książki

Smakowite pozdrowienia w świątecznym nastroju :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7249283
Udostępnij na innych stronach

To dorzucę jeszcze że poza typowym nadzieniem jabłkowym, mogą być wiśnie z orzechami (Weichsel-Nuss-Strudel), same orzechy ( Nüsse Strudel) czy masa serowa (Käsestrudel) z tym że ten ostatni podają na ciepło z sosem waniliowym.

Poza tym w rożnych rejonach od Splitu po Hamburg przewija się ciastko lub ciasto nazywane strudel, najczęściej ciasto francuskie, rzadziej drożdżowe czy kruche z jabłkami lub dżemem w środku, ale z prawdziwym strudlem wiele wspólnego to nie ma.

 

Ciekawostka że na praktycznie identyczne ciasto i robione tą samą techniką, natknąłem się w knajpce tatarskiej w Supraślu, tyle że tam poza słodkim amałykiem i dżantykiem były też z nadzieniem mięsnym kobate i warzywnym sebzeli. O tyle zaskakujące że w kuchni tatarskiej spodziewał bym się raczej ciasta filo, które mimo że podobne to jednak robione inną techniką. Z drugiej strony Wiedeńczycy też pewnie sami tego nie wymyślili, tyko podpatrzyli w swoim czasie u Turków, przejęli i trochę zmodyfikowali, a że łatwiej było o jabłka niż o migdały, pistacje i orzechy, to zaczęli robić apfelstrudla zamiast baklavy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7249353
Udostępnij na innych stronach

To dorzucę jeszcze że poza typowym nadzieniem jabłkowym, mogą być wiśnie z orzechami (Weichsel-Nuss-Strudel), same orzechy ( Nüsse Strudel) czy masa serowa (Käsestrudel) z tym że ten ostatni podają na ciepło z sosem waniliowym.

Poza tym w rożnych rejonach od Splitu po Hamburg przewija się ciastko lub ciasto nazywane strudel, najczęściej ciasto francuskie, rzadziej drożdżowe czy kruche z jabłkami lub dżemem w środku, ale z prawdziwym strudlem wiele wspólnego to nie ma.

 

Ciekawostka że na praktycznie identyczne ciasto i robione tą samą techniką, natknąłem się w knajpce tatarskiej w Supraślu, tyle że tam poza słodkim amałykiem i dżantykiem były też z nadzieniem mięsnym kobate i warzywnym sebzeli. O tyle zaskakujące że w kuchni tatarskiej spodziewał bym się raczej ciasta filo, które mimo że podobne to jednak robione inną techniką. Z drugiej strony Wiedeńczycy też pewnie sami tego nie wymyślili, tyko podpatrzyli w swoim czasie u Turków, przejęli i trochę zmodyfikowali, a że łatwiej było o jabłka niż o migdały, pistacje i orzechy, to zaczęli robić apfelstrudla zamiast baklavy.

Fantastyczny opis i samego ciasta i to tutaj. Świetnie się to czyta. Pewnie nigdy strudla sam nie zrobię ale już chyba wiem jak smakuje. :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7249524
Udostępnij na innych stronach

A dla fanów czegoś mocnego...

 

https://s28.postimg.org/a5knq5a65/swiatecznie.jpg

 

Merry Christmas, and may this new year bring you joy and laughter. To be happy is the greatest wish in life.

 

ps no to bęc!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7250121
Udostępnij na innych stronach

Jestem na etapie selekcji składników wigilijnych. Wybrałem 200g suszu owocowego z własnego sadu, i 100g borowików z własnego lasu. Zakwas z burakow ma już 3 dni, buraki kupne organiczne z certyfikatem, czosnek własny.

 

skladniki.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7250165
Udostępnij na innych stronach

Do zupy grzybowej użyje również własnych grzybów w solance. W jednym słoiku jest od 250 do 300 gram grzybów. Na karpia wybieram sie w piątek, będzie łapany na sieć. Z kupnych ryb: halibut, tuńczyk, łosoś, jesiotr, flądra. Z własnego polowu okoń morski i pstrąg potokowy. Przystawki rybne ze śledzi i łososia wędzonego tego na zdjęciu.

 

skladniki2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7250177
Udostępnij na innych stronach

lekki-deser-mandarynkowy-170-gramow.jpg

 

lekki deser mandarynkowy

•170 gramów jogurtu naturalnego

•2 łyżki cukru

•1 mała puszka mandarynek w zalewie ( 312 g)

•2,5 łyżeczki żelatyny

•1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

 

 

Mandarynki odcedzić z zalewy (wypiłam), odłożyć parę sztuk do dekoracji, resztę zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, osłodzić.

Żelatynę dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki wrzątku, schłodzić, dodać do masy jogurtowo - owocowej, przelać do pucharków lub silikonowych foremek, wstawić do lodówki do zgęstnienia.

Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami, smacznego :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7250203
Udostępnij na innych stronach

... a ja w tym roku w gościach :)

... nic nie filtruję ;)

... dobry koniak i burbon nie jest zły :) ;)

 

Ja już mam dosyć tego filtrowania, kazdą partie trzeba przetestować...

 

skldniki20.jpg

 

ps masz rację Pawle i do tego cygaro!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/158/#findComment-7250230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...