Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To nie jest koncert życzeń i wątek dla konusów kulinarnych.

 

 

ps miałeś zapinać... Gosia w domu?

 

Twój wymuszony koncert gdy Pan się pojawia ,ty jako pospólstwo zza morza pojawiasz i kwękasz................Tak zapiałem:p.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7503830
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zjadł parówki, szynkę drobiową i przypaloną kapustę :) ... przyszedł więc (po wielogodzinnym siedzeniu w kibelku po tych swych "wariacjach") po inspiracje na normalne, zdrowe i pożywne dania ... wcale się nie dziwię :) ;)

... może wreszcie przestanie truć i katować rodzinę i znajomych tymi swoimi miszczowskimi wariacjami :) ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7504127
Udostępnij na innych stronach

no i pięknie ... lubię dobrego tuńczyka

u mnie dziś również lenistwo :)

... zostało mi trochę bażancich cycków z urodzinowej imprezy Ciemiężycielki i zrobię je w pomidorach :)

 

FB_IMG_1521664950088.jpg

... pamiętajmy by pokrajane pomidory z posiekanym czosnkiem dusić w winie :)

... ser dodajemy na sam koniec zapiekania i dodatkowo posypujemy po ułożeniu cycka na talerz :)

Edytowane przez Chef Paul
fotka
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7509481
Udostępnij na innych stronach

Kocham!

 

Zlewam naleweczkę z białej morwy. Palce lizać! Sama morwa i wódeczka. Co za smak i zapach!

 

...

no więc w takim razie po obiadku burbonik :)

... na zdróweczko :)

 

ps - zajrzałem do miszcza (któren jak teraz stwierdził udziela się w: " z polskiego show-biznesu kulinarnego ") :D ostatnie jego "show" to zjedzenie marchewki z papierowego talerzyka a następnie skonsumował fotografię z internetu :)

... zapowiedział "show" kolejny :) ... będą to "kacze nóżki z Biedronki" :) ... ciekawym czy zrobi zgodnie z instrukcją na opakowaniu ? Czy może "wariacyjne" posypie krakersami i zaleje rozpuszczonym smalcem :)

Z ostatnich "show" bardzo spodobała mnie się "meduza i lorneta" dla jednookiego pirata :)

... "showman" z niego tęgi :) ... miszcz i znafca kulinarny na miarę swych "wariacji" :D

Mam nadzieję, że nigdy się nie nauczy sztuki gotowania i nadal będzie się dzielił z nami swymi "dokonaniami", bawiąc wszystkich czytających jego "osiągnięcia" :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7509690
Udostępnij na innych stronach

:rotfl: :popcorn:

Nakręcił się :) ... "show" kulinarnego błazna trwa :)

miszcz był uprzejmy ogłosić światu:

"Kuźwa krytyk kulinarny się znalazł.:yes::D:stirthepot: .Pinokio w mordę jeża.:yes::D.Zapomniałem o moim mentorze."

"Tego się nie zapomina.:yes::yes::yes:."

"Jeden jest Chef Paul tylko on. Nie zapominaj o tym."

(chodzi o Chef Paul Prudhomme, którego miszcz wynalazł w internecie gdy z mozołem starał się dowiedzieć więcej o mej osobie wpisując hasło "chef Paul" :) )

 

Oczywiście tylko jeden "prawdziwy" na świecie będzie "Chef John", "Chef Mark" lub "Chef Justin" :) ... reszta o tych samych imionach to przechrzty i falsyfikaty :) ;)

 

"Showmen bełkocik", "Archiwista tropiciel" i "Łowca (papierowych talerzyków)" jest tylko jeden :) to nie ulega żadnej wątpliwości :)

 

... show must go on :D ... czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :)

 

ps - miszcz przedstawił ciąg dalszy swej spiskowej teorii :)

wg niego wszyscy szefowie kuchni o imieniu Paul - prócz "Chef Paul Prudhomme" - to przebierańcy :D

... ciekawm teorii o innych szefach kuchni o taking samych imionach ... snafca wybierze tych "jedynie prawdziwch" ? :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7509863
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj od samego ranka pracowałem w ogrodzie, (koszenie trawników i takie tam) ..

Obiad był więc na szybko bo nie miałem zbyt wiele czasu :)

FB_IMG_1521975213845.jpg

... jak zwykle tylko sól i pieprz

 

FB_IMG_1521975235785.jpg

... na parę minut na rozgrzaną żeliwną płytę

 

FB_IMG_1521975250790.jpg

... i obiad gotowy :)

 

 

ps - szkoda, że nie ma już wątka "NS powiedział" :) ... komentował więc będę jego "tfórczość" w innych wątkach (między innymi tutaj) :)

Otóż: tak bardzo chciałby zabłysnąć, tak bardzo się stara, tak chciałby niektórym choć dorównać :) ... i co ?

... wszystko co nie mieści się w móżdżku miszcza jest kłamstwem, spiskiem, lub jakimiś zafałszowaniem lub przeinaczeniem ... (efekty widać po wpisach) :)

7.55 nowego czasu piękna pogoda , a ja usiadłem z wrażenia..................Dziadzia zaczął kłamać.:eek: .

Idę coś upitrasić na śniadanko.Szybko , by zapomnieć o tych kłamstwach.Jak go dzisiaj przeczytałem to wymiękłem.To chyba arterioskleroza ................Mniejsza o to bo się nakręcam ale mnie zadziwił jak nigdy dotąd.Przemilczę to to................

 

Ponad rok temu, miszcz szumnie zapowiedział:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335335-Tu-powstaje-forumowa-kiążka-z-wariacjami-kulinarnymi-NS-na-potrzeby-Forum-Muratora

... staram się zrozumieć, że napisanie tak wiekopomnego dzieła wymaga czasu, jednakowoż: osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia związane z zaparciami zbyt długo czekać nie mogą w swej rozbudzonej nadziei :)

 

Miszcz rozpoczął również hodowlę bydła rzeźnego (o czym raczył tutaj wszystkich poinformować) :)

... Wołowina z własnego wołu zajefajna i te sosy.Szok dla kubków smakowych.

...

CDN....

Zapewne żywiec którego hodowlę rozpoczął, pochodzi z rasy wagyu :)

 

CDN :) niewątpliwie będzie trwał ... sraczka umysłowa jest nieuleczalna :) wszak jesteś tym co jesz :) ... i jak była uprzejma zauważyć "Zochna" :)

 

całe lata mnie tu nie było, a niktspecjalny wciąż ten sam :D

Dobrze wiedzieć, że są jakieś sytuacje constans w życiu, niczym dogmaty w religii :rolleyes::D

 

:)

 

 

ps2 - oczywiście, że czytam i cytuję ten bełkocik (i będzie to miało miejsce nie tylko w tym wątku) :)

;):D:D:D:D. a nie mówiłem.Dziadunio już mnie cytuje w kulinariach.Bidny starszy człowiek zapętlił się i nie może rozwiązać.:yes::D:D:D:D.Ta postępująca groźna choroba w/w jest niepokojąca.Nie ma co się śmiać.Facet starszy bez krzty honoru odszedł stąd na zawsze by na białym koniku powrócić i jakieś brednie o NS -sie wypisywać.Protoplasta amerykański czy coś. ...

W lutym ubiegłego roku napisałem:

Czytam i własnym oczom nie wierzę :)

Czas absurdu stał się chyba jakąś zakaźną chorobą w Polsce. Po dwunastu latach pobytu na tym forum nadszedł niewątpliwie czas odpoczynku, nie wiem tylko czy powiedzieć "do widzenia" czy raczej "żegnam" ? ... czas pokaże

...

:)

Interpretacja nadpobudliwego, forumowego clowna jak powyżej :)

... już, już miał nadzieję, że jest tak blisko i będą w działach kulinarnych królowały bezkrytycznie jego bełkotliwe wariacje :)

... nic z tego :) ... jestem tutaj na powrót po "urlopie" :)

... choć niczego konkretnego w tych jego wypowiedziach znaleźć nie można :) to rozrywka jedyna w swoim rodzaju :D ... bawię się niepomiernie czytając te z mozołem pisane wypociny pod mym adresem :) ... może zrobi przerwę na chwilę i pójdzie nakarmić swego wołu (byle nie wariacjami z Biedronki lub McD, zwierzę zdechnąć może lub przynajmniej się rozchorować) :D

Edytowane przez Chef Paul
ps2
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7511100
Udostępnij na innych stronach

Ja się ostatnio zainspirowałam przekąskami, które jadłam w restauracji Rozdroże w Warszawie. Zwyczajny talerz serów z dodatkiem winogron. I wyglądało pięknie podeśle zdjęcie. Jeśli planujecie jakąś imprezkę to polecam jako przekąskę właśnie to.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7512023
Udostępnij na innych stronach

W styczniu tego roku, w wieku 91 lat zmarł Chef Paul Bocuse :(

... w mniemaniu naszego niespecjalnego miszcza "kulinarny przebieraniec" :) jakim totalnym ignorantem trzeba być by wypowiadać się na tematy o których nie ma się nawet cząstkowej wiedzy ?

 

ps - powyższy test jest odpowiedzią na bełkocik poniżej:

Chef Paul jest tylko jeden.Jedyny niepowtarzalny :

 

 

Chociaż według głupkowatej teorii zgryźliwego tetryka można i tak:

ChefPaulNiktspecjalny no błędu nie ma.

... temat ten uważam ze swej strony ma wyczerpany.

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7512578
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Wiem, że to co napiszę może zbudzić u niektórych uśmiech ale co tam. Wlazłem przypadkiem do Burger King. Przypadkiem, bo raczej omijam fastfoody. Zainteresował mnie angus. Tak, burger z angusa. Musiałem spróbować i był naprawdę niezły. Po odrzuceniu bułki i wytarciu nadmiaru sosów. Smakował dobrą wołowiną. Zdumienie nie mija mi do tej pory, bo to co można dostać w McDonald's, czy pozostałe wyroby Burger King są, moim zdaniem tylko dla zdesperowanych. Ciekaw jestem waszego zdania.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7520877
Udostępnij na innych stronach

... Ciekaw jestem waszego zdania.

Nie chciał byś usłyszeć :) ;)

 

"Miszcz Niespecjalny" (pozwólcie, że tak będę go narazie nazywał :) ) po raz wtóry nie wykupił recepty :) ... będzie się więc działo :)

Miszcz Niespecjalny był uprzejmy zapodać, że niektóre wątki na tym forum są jego wyłączną własnością i tylko on ma prawo do wstawiania tam swych postów - takie forumowe mini- blogi Niespecjalnego Miszcza (oczywiście mile widziane są peany pochwalne twórczości Miszcza przez jego wielbicieli) :) ;) ... ponad rok temu Miszcz Niespecjalny szumnie zapowiedział wydanie największego bestseller'a w kulinarnych tematach i ... rozumiem, że to wiekopomne dzieło jest czas cały "w trakcie" (z cierpliwością wielką jego wielbiciele czekają) :) ;) ... nic to :)

 

Poczujcie się jak w Texasie :)

 

FB_IMG_1523823024108.jpg

FB_IMG_1523823004947.jpg

FB_IMG_1523822980341.jpg

 

Smacznego :)

 

ps - szybkie i proste danie :) ... cała sztuka w stosownym doprawieniu i przygotowaniu mięsa :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7521015
Udostępnij na innych stronach

szef :DWieczor uskutecznia lajkowanie w moim wątku obok to ja ChefpaulNiktspecjalny pokażę tu coś zapomnianego.Przepraszam ,że bez kawusi ale szybkie śniadanko przed pracą.Prawie beztłuszczowe.Kanapka na gorąco z chleba żytniego plus dodatki na wzmocnienie.:yes::D

a8e62dba2f940f76.jpg

4af7070561aeb39a.jpg

4369776ad563c1f7.jpg

4e97d33193546b00.jpg

Proszę pamiętać ,że parówka indycza zawsze układana jak drewno do kominka , lepiej i dokładniej się wysmaża.:yes::D

fea18ba8850df1b5.jpg

Ser Edam Rycki z Ryk koło Lublina.

3df2d45fbe35d69e.jpg

2c36b0841b4ca6c1.jpg

Broń Boże ser nie może być przypalony.Ma pod wpływem temperatury naturalnie się rozpuścić.

970b84ed8625c9ee.jpg

ca4f26ebfef98ccb.jpg

51bc365af508a8dc.jpg

 

Nad kanapką czuwał ChefpaulNiktspecjalny.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7522915
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie ten indyk zmielony wraz z kośćmi i piórami :) reszta była by jadalna :) ;)

 

Jajeczko na twardo, czy na mientko ? :) ;)

 

Rozumiem ,że ty parówki sam wytwarzasz bez piór i kości:yes::D. Przewidziałem to jajo, bo gdybym wkleił je i to z majonezem kieleckim (najzdrowszym na rynku) ,to opis twój mendzący wszyscy znają.Czyli.Moje jajko wyszło z du...y i ten syfiasty majonez to jeszcze bardziej zasyfił.Zapewne dopowiedziałbyś ,że żygał...ś jak się napatrzyłeś.Twoje jaja są nie z du...y.Dobrym starym strategiem jesteś.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7523012
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie ten indyk zmielony wraz z kośćmi i piórami :) reszta była by jadalna :) ;)

 

Jajeczko na twardo, czy na mientko ? :) ;)

 

Jak starsi tłumaczą to czasami trzeba ich posłuchać.Ma być jajo to będzie.Przed obiadem ChefpaulNiktspecjalny zarządził co następuje:

a1c94ad2edffee34.jpg

mycie jaja:D

8811343ba5df8ea5.jpg

Dwa plastry boczku surowego od strony bezkostnej obranych ze skóry coby dziadzia nie kolało w oczka.

5915e861f1aa5070.jpg

Wybrałem jedną z opcji podrabianego i ugotowałem wedle przepisu na twardo.

9b5a7d7669d5f07f.jpg

Potraktowałem j/w.

6a3cd5e5ef4baca0.jpg

Rozbiłem mu włókna i tłuszcze.

ca99c3c273f063f5.jpg

d430bf1b592c900a.jpg

Stąd wybierałem

165748c66a51d118.jpg

0f3dc92750f38848.jpg

9edd0eb41340b125.jpg

a7d6a0d653d92443.jpg

Pozostawione sobie - macerowaniu i jaju.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/177/#findComment-7523263
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...