Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! :D Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają :lol2:

 

 

 

 

Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! :( Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy.

 

Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni,

 

Brzmi przepięknie .Wiem ,że nie znajdę go w lesie , a tym bardziej gdzieś na targu od grzybiarza. Huba zawsze mi się kojarzyła z czymś rosnącym na drzewie ,a i widziałem i kiedyś robiłem z niej różne gadżety (zasuszona huba). Niesamowite to o czym piszesz i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr.;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7817235
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam suszone podgrzybki zeszłoroczne. Nie to co żółtak ale taki podrabiany kotlet grzybowy pokonam ;).Idę po pieczarki i mam odrobinę wołowiny.Posiekam pieczarki, zmielę wołowinę ,namoczę grzyby i delikatnie podgotuje w wodzie z masłem.Usmażę kotleta i zrobię takiego grzybowego hamburgera z pomidorem i piklami.Zainspirowałaś mnie za co dziękuję.Do roboty.;)

 

Trochę mi nie wyszło z zamierzeń.Wołowina okazała się łopatką,podgrzybki prawdziwkami ,a pieczarka za to norma.26b5bb94e2334469.jpg

 

mea culpa.

Edytowane przez niktspecjalny
p.s
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7817237
Udostępnij na innych stronach

...... i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr.;)

 

To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7817302
Udostępnij na innych stronach

pierwszy dzień lata :)

 

20200621_143646.jpg

"soak aye" na desce

 

20200621_144934.jpg

sałata rzymska i szparagi

 

20200621_145913.jpg

"rose" się dobrze komponuje z tym daniem

 

20200621_145818.jpg

deser ... pieczone brzoskwinie z miodem, rumem i malinami

 

Smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7817424
Udostępnij na innych stronach

To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam :yes:

 

Dziękuje za pomysł. Dobrze wiedzieć takie rzeczy. Wielki ukłon w Twoją stronę.:yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7817620
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

 

Korona wirus nawet kulinaria zaatakował. Pomysły się skończyły i jakoś dziwnie życie uszło z tego gotowania. Szkoda bo zawsze można było popatrzeć na pomysły choćby miały być bardzo krytykowane, a i fotki ludziska oglądali.Szkoda naprawdę szkoda.:yes::D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7822771
Udostępnij na innych stronach

Zaczynamy

 

[ATTACH=CONFIG]446325[/ATTACH]

 

Paweł choćby dla kurtuazji. Śmiejesz się ze wszystkiego na FM to i dobrze, humor fajna sprawa.Dużo radości przynosi Ci bytność na FM co sprawia ,że pobudzony znowu chcesz być sobą. Nie uważasz ,że to takie ludzkie?;). Pisz,wklejaj ,wyśmiewaj ,nauczaj ..............to cały Ty ,ja przywykłem.;)

 

Zaczynaj!!!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7823565
Udostępnij na innych stronach

Jedna szklaneczka do cebuli, dwie do przepłukania gardła :)

[ATTACH=CONFIG]446423[/ATTACH]

... redukujemy

:rotfl:

Redukuj, redukuj.

Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7824244
Udostępnij na innych stronach

:rotfl:

Redukuj, redukuj.

Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:.

 

Dopełzło inteligentne aż tutaj i się ślini.Maseczka bo wirus powraca.

 

Talerz chłopa

 

f774d69603efe66b.jpg

 

Pizza z suszonymi pomidorami.

 

6105c6185c2c5559.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7824577
Udostępnij na innych stronach

:rotfl:

Redukuj, redukuj.

Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:.

 

"Inteli". Śniadanie na szybko. Dupska Ci nie rozwali i mydła nie trzeba.:yes::lol2:

 

621ab1b10ed58083.jpg

 

e91cf3a84c809473.jpg

 

Pamiętaj faciu (synonim od gostek by było zabawniej),że ogóra małosolnego robimy :na 1l wody 1łyż. soli kalifornijskiej,1łyż. miodu,koper i czosnek w całości.:lol2::lol2::lol2::lol2:

,

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/244/#findComment-7824607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...